Путин забранява със закон „нежелателни“ чуждестранни неправителствени организации

ЕПА/БГНЕС

Властите в Русия ще могат вече да забраняват чуждестранни организации в страната, считани за „нежелателни“, предаде Франс прес, като се позова на изявление от Кремъл. Това право се дава със закона, подписан и обнародван от президента Владимир Путин, след като беше приет тази седмица от руските делутати и в двете камари.

Организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните й способности или сигурността на правителството.

Сред предвижданите наказания за служители на такива организации са до шест години затвор.

САЩ изразиха „дълбоко притеснение“ от обнародвания от президента на Русия закон, който позволява на властите да забраняват чуждестранни неправителствени организации, сметнати за „нежелателни“, предаде Франс прес. Във Вашингтон се опасяват, че новият закон може да ограничи допълнително гражданското общество в Русия. Това е още един пример за засилващи се репресии срещу независимите гласове и преднамерени мерки за изолиране на руския народ „, заяви Мари Харф, помощник говорителка на Държавния департамент. /БНР