С литургии, шествия и празненства България чества Деня на просветата

снимка:

снимка: sofia.topnovini.bg/

Президентът, председателят на парламента, министърът на образованието и столичният кмет ще оглавят празничното шествие за 24 май в София. В шествието ще се включат учители, ученици, просветни и културни дейци, граждани. То ще тръгне от площада пред Президентството и ще стигне до Паметника на Светите братя Кирил и Методий пред сградата на Националната библиотека.

Там ще се състои официалната церемония по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Първокласници ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Гвардейци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Цялата страна отбелязва Празника на българската писменост и култура с шествия от ученици, учители, родители и граждани.

24 май в Сливен отново ще е международен празник. Денят на българската писменост, просвета и култура ще се смеси с програмата на 19-тия Международен детски фолклорен танцов фестивал.

Националната хуманитарна гимназия отбелязва и 135-та годишнина от създаването си, а само преди седмица получи приза на кмета на общината за най-добро училище.

След тържествената церемония по предаване и приемане на  училищното знаме, два лъча на празничното шествие ще преминат през централните улици на Благоевград, за да се съберат на площад “Георги Измирлиев” пред Общината, където ще започне и празничният концерт. За най-малките жители на областния център врати отварят 40 творчески ателиета на детския панаир. Финалът на празника ще постави известната група от 90-те години -“East 17″.

120-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий ще поведе празничното шествие в Добрич. В храм „Свети Георги“ ще бъде отслужен благодарствен молебен към създателите на буквите и дейците на културата. Регионалната библиотека „Дора Габе“ ще представи експозиция на книги от три века, от Паисий и Софроний, през Йовков, та до наши дни.

Предпразнично Каварна се включи в инициативата „Спри и прочети“ и вече монтира три къщички за книгите.

Президентската институция отваря врати за граждани от 10 до 16 часа днес. Първите посетители на „Дондуков“ 2 ще бъдат посрещнати лично от президента Росен Плевнелиев.

По повод празника в президентството ще бъде изложен най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години. Гостите ще могат да видят и още ценни експонати от фонда на Централния държавен архив. Сред тях са книгата „Часословец“, отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография“ на Христофор Жефарович, издадена във Виена  през 1741 г., както и списание „Любословие“, което поставя началото на българския периодичен печат. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища по време на Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.

Вечерта президентът Плевнелиев ще даде традиционния прием за 24 май в Националния исторически музей./BNR