Сотир Цацаров: Всеки твърди, че разбира и може да направи съдебна реформа

szazarovГреховете на съдебната институция са много. В нея има натрупани и много шлака, и много потенциал. Всеки твърди, че разбира и може да направи съдебна реформа. Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за „Нова телевизия“.

„Прокуратурата е контролирана от закона и съда. Няма действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол“, заяви Цацаров, попитан защо в момента в съдебната реформа не е засегната прокуратурата.

В коментар, че според твърденията често действа според интересите на ДПС, Цацаров заяви: „Какво значи да си човек на ДПС? Какво значи да си човек на ГЕРБ? В момента, в който свърша нещо, което е изгодно за една политическа сила, останалите политически сили веднага решават, че си техен човек. На кого да отговоря, на Радан Кънев ли? Прокуратурата си върши нормално работата.“

В четвъртък съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви в парламента, че ДПС няма да подкрепи промените в конституцията, защото е политически представител и защитник на съдебната мафия.

Цацаров отрече да има чадър над бившия премиер Цветан Цветанов, по едно от делата срещу когото (за неупражнен контрол над мобилното подслушване и проследяване в МВР) в началото на годината прокуратурата оттегли обвиненията си. Другите две дела срещу Цветанов са за длъжностно присояване на 50 хил. лв. и по обвинение, че не е разпоредил специални разузнавателни средства.

Главният прокурор обяви, че се вижда всяка сряда с премиера Бойко Борисов всяка сряда на оперативка заедно с представители на ДАНС, МВР и други служби и на тези сбирки не е ставало дума за делата срещу зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Вие приписвате една неземна сила на главния прокурор – че е в състояние да се разбере с всички, освен с двама-трима, които са честни и му искат импийчмънта. Какъв чадър очаквате срещу Цветан Цветанов, той е осъден на две инстанции по делата, по които е оправдан, това е протестирано“, заяви Цацаров.

Той коментира предложенията на Реформаторския блок парламентът да може да инициира импийчмънт на главния прокурор. „Трябва да има основания за прекратяване на мандата му. Ако примем, че за 7 години не могат да те мръднат, това означава, че си безнаказан. Ако приемем, че трябва да има основания, това трябва да става при стриктно определена процедура. Но да бъде прекратяван мандата на главния прокурор, защото еди кое си дело е решено еди как си, не трябва“, заяви Цацаров.

Според него скандалът с допълнително напечатаните бюлетини за националния вот през 2013 г. в печатницата в Костинброд е показал върховенството на закона, въпреки че много хора са положили усилия да се покаже, че „Костинброд“ е афера и че прокурори са извършили подреждане и преподреждане на бюлетини. „На тези, които винаги ме питат за това, аз си позволявам да задам въпроса: „Вие сте главният прокурор, вие сте в кабинета си, в 23 часа получавате съвсем ясен рапорт, който показва от агенти на ДАНС какво има в печатницата в Костинброд – какво правите?“, почита Цацаров и заяви, че е направил това, което е трябвало да направи. Той подчерта, че след аферата „Костинброд“ се е променил целият механизъм на печатане на бюлетините, а делото по нея е потънало, защото не е имало предвидена наказателна отговорност за държане на бюлетини.

Единственият подсъдим по делото „Костинброд“ беше бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който беше оправдан от Софийския градски съд.

Сотир Цацаров заяви още, че бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев ще бъде разпитан в момента, в който бъде екстрадиран, ако бъде екстрадиран от Сърбия.

Главният прокурор отхвърли искането на адвоката на Василев това да стане чрез видеоконферентна връзка. „Очаквам стигане до съд. Квесторите са получавали определени указания от ръководни лица от БНБ, но квесторите нямат указания от Иван Искров как да процедират с влогове с лихви от типа на 9.8%. Иван Искров или който и да е управител на БНБ няма правомощията да контролира и управлява банковия надзор“, коментира Цацаров.

По повод изтеклото видео, в което Цветан Василев и управителя на БНБ Иван Искров пеят в дует, прегърнати в бар, Цацаров коментира, че то няма отношение към юридическата страна на скандала „КТБ“. „Не оправдавам нито Искров, нито Василев – били на празник, пели. Очевидно е, че щом са пели по този начин, са имали някакви доста близки отношения“, коментира той и добави, че няма наказателна отговорност за това да пееш с Цветан Василев, нито има наказателна отговорност и за това, да пееш с Иван Искров. „От моя гледна точка не е коректно да изстрелваш в публичното пространство такива клипове. Василев може да е обвиняем, но и той има права и той като всеки български гражданин“, добави Цацаров./Дневник