Нови книги

Хермес | Сиела | Ера | Бард
Еднорог | Ентусиаст | СофтПрес

Издателска къща Хермес

Юли – Август 2024


МАГИЯТА НА МОРСКОТО СТЪКЛО
Джени Хейл
стр: 272
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-373-1

Лорън все още не може да преодолее загубата на годеника си, който загива при автомобилна катастрофа преди година. Тя продава своята част от сватбена агенция „Захар и дантела“ на съдружничката си и заминава за Аутър Банкс. Още в деня на пристигането си Лорън се запознава с привлекателния рибар Броуди. Двамата се сближават, но той не желае да се обвързва сериозно. Нито пък Лорън – единственото, което тя иска, е да се наслаждава необезпокоявано на спокойствието, уединението и красотата на това райско кътче.

Но когато нейната нова приятелка Стефани я моли да се заеме с планирането на сватбата ѝ, Лорън не може да ѝ откаже. Макар подготовката на най-големия празник на любовта да ѝ напомня, че е изгубила всичко, за което някога е мечтала. Междувременно Лорън, която не вярва в силата на провидението, сякаш постоянно получава знаци от годеника си. Тя намира парченца от любимото му морско стъкло, които океанът е изхвърлил на брега. А историята на специалната гривна, която получава като подарък, е напът да преобърне целия ѝ живот. Но дали ще повярва, че заслужава още един шанс да бъде щастлива?


ТАЙНАТА НА ВИЛА АЛБА
Луиз Дъглас
стр: 328
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-366-3

Няколко месеца след голямото земетресение, което разрушава изцяло планинското градче Джибелина, Енцо и съпругата му Айрин се завръщат във фамилната вила „Алба“ в Трапани. Но по пътя, точно до града призрак, колата им се разваля. Енцо отива да потърси помощ, а когато се връща, от Айрин няма и следа. Подозренията на полицията падат върху него, но поради липса на тяло и доказателства случаят е забравен.

Трийсет и пет години по-късно популярният журналист и търсач на сензации Мило Конти предприема собствено разследване и обявява, че до дни ще разкрие шокиращата истина в телевизионен ефир. Мадалена – дъщерята на Енцо от първия му брак, се опасява, че той ще обвини баща й. Местните са настроени срещу него и настояват за справедливост за безследно изчезналата млада жена. Отчаяна, Мади се обръща за помощ към своя приятелка – англичанката Ейприл, която е бивш детектив. Тя пристига в Сицилия и отсяда във фамилната вила „Алба“. Там научава най-голямата й тайна: за една красива, но забранена любов, преобърнала съдби, и какво всъщност се е случило с Айрин.


ПОХИТЕНОТО МОМИЧЕ
Чарли Донли
стр: 384
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-337-3

Мегън и Никол, които се наслаждават на последното си лято в Емерсън Бей преди колежа, изчезват по време на плажно парти. След две седмици в плен в бункер в гората Мегън като по чудо успява да избяга. Но не и Никол. Момичето, което е дъщеря на полицейския началник и чието бъдеще е изглеждало многообещаващо, вече не е същото, но се опитва да продължи напред. Една година по-късно Мегън описва преживения ужас в книга, която я превръща в знаменитост. Вниманието на всички е приковано върху нейната щастлива развръзка, докато интересът към съдбата на Никол все повече избледнява.

Но не и за Ливия – нейната по-голяма сестра и специализант по съдебна медицина, която очаква всеки следващ труп да е на Никол. В моргата обаче донасят тялото на млад мъж, който изненадващо се оказва свързан със сестра й. За да научи повече за нощта на отвличането, Ливия се обръща за помощ към Мегън. Проблясъци от спомени насочват към нещо зловещо и чудовищно, нещо толкова ужасно, че разумът отказва да го приеме. Но дали ще достигнат до истината навреме, за да разобличат похитителя, преди да е отнел поредния невинен живот?


ОТКАЖИ СЕ
Ани Дюк
стр: 384
цена: 22.95 лв.
ISBN: 978-954-262-370-0

Бизнес лидери се затрудняват да се откажат от неработеща идея, в която са инвестирали милиони. Правителства, попаднали в капана на неразрешими конфликти, продължават да вярват, че със следващия тактически ход най-накрая ще спечелят войната. В личния си живот често поддържаме неудовлетворяващи връзки или градим кариера, която не ни харесва. Как можем да си обясним това поведение?

Според Ани Дюк, писателка, консултантка в областта на вземането на решения и бивша професионална състезателка по покер, от ранно детство ни се втълпява, че упорството е добродетел. Дори когато ситуацията ни налага да спрем, ние трудно се решаваме да го направим. И това често ни носи повече негативи, отколкото предполагаме.
В тази книга Дюк дава напътствия и инструменти, които ще ви помогнат да преценяте правилно кога да продължите и кога – не.

Опирайки се на опита и историите на елитни спортисти, основатели на водещи компании и звезди от шоубизнеса, тя обяснява защо не трябва да попадаме в капана на фанатичното преследване на цели и защо отказването е от ключово значение за пестенето на време и ресурси и постигането на успех. Независимо дали трябва да вземете важно бизнес решение, или да направите избор, който изцяло ще промени живота ви, овладяването на изкуството на отказването ще ви помогне да предприемете възможно най-добрата следваща стъпка.


ЛЕКА НОЩ, ДЖУН
Сара Джио
стр: 304
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-367-0

Трогателна история за силата на думите, любовта към книгите и истинското приятелство Джун е вицепрезидент на голяма банка в Ню Йорк и макар да е безкомпромисна в работата, напрежението ѝ се отразява. Получава паник атаки, но така и не се вслушва в лекарските съвети да забави темпото. Но когато научава, че леля ѝ Руби е починала и ѝ е оставила своята книжарница за детски книги и малкия апартамент над нея в Сиатъл, Джун заминава за родния си град. Възнамерява да продаде всичко възможно най-бързо, но спомените за леля ѝ, очарованието на квартала и възродената любов към книгите я карат да остане.

В книжарницата се натъква на писма между леля си и покойната Маргарет Уайз Браун – авторката на любимата детска книжка на Джун, „Лека нощ, луна“. Двете са били близки и са споделяли най-съкровените си тайни. Увлечена и очарована от всяко следващо разкритие в писмата, Джун неусетно започва да се радва на малките неща. Не след дълго усеща ползотворния ефект върху своето здравословно и психично състояние. За това допринасят и срещите със собственика на италианския ресторант до книжарницата, привлекателния Гавин. Джун се осмелява да напусне престижната си работа в Ню Йорк и се впуска в едно вълнуващо приключение, което ще ѝ разкрие коя е тя всъщност.

Май- Юни 2024


НА ПОЛОВИНАТА ПЪТ ДО ТЕБ
Дженифър Голд
стр: 408
цена: 22.95 лв.
ISBN: 978-954-262-350-2

Ан, която мечтае за писателска кариера, се запознава със загадъчния Тод във Венеция и се влюбва в него. Въпреки че и той не е безразличен към нея, Тод я отблъсква и заминава за остров Миконос. Ан получава неочаквано наследство, което й позволява да го последва в Гърция. Там се запознава с неговия приятел, литературния агент Кийт, и тримата се впускат в незабравимо лятно приключение.

Кийт загатва на Ан, че Тод все още не може да се отърси от наскоро преживяна лична драма, но не споделя повече подробности. Връщат се в Щатите, пътищата им се разделят и Ан написва дебютния си роман, който се превръща в сензация. Но така и не успява да напише следващ. В продължение на десетилетия Ан и Тод се разминават и срещат в различни точки на света, но дали ще съумеят да преодолеят разстоянието помежду им?

Сега, след повече от трийсет години, Ан най-накрая е готова с втората си книга и дори се съгласява да даде интервю за популярен подкаст, за да я промотира. Но категорично отказва да коментира личния си живот. Младата журналистка Маги обаче е твърдо решена да накара любимата си авторка да открехне завесата на най-съкровените си преживявания, без дори и да подозира, че ще се окаже част от нейната история.


НОЩТА, В КОЯТО ЗАСЕДНАХМЕ В ПРИКАЗКА
Бен Милър
стр: 200
цена: 15.95 лв.
ISBN: 978-954-262-361-8

Едно от най-хубавите неща на това да гостуваш на баба и дядо, като се изключи страхотната домашна джинджифилова лимонада на дядо и световноизвестният ябълков щрудел на баба, е Кухото дърво. Точно затова веднага след като баща им ги оставя за лятната ваканция, Лана и Харисън обуват гумените ботуши и тръгват към мочурището, където се намира старият им приятел. Само че там ги очаква неприятна изненада – голяма табела гласи, че дървото ще бъде премахнато заради мащабен строеж.

Най-неочаквано през нощта магическо златно влакно ги придърпва да видят какво има в края му, и те стигат до Кухото дърво. Всичко се обърква, когато Кралицата на паяците отвлича Харисън. Лана трябва да го открие, да спаси селото и да възстанови реда в приказния свят – и всичко това, преди да настъпи утрото!


СЕМЕЙНИ ЖЕНИ
Кристина Кампос
стр: 416
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-330-4

Габриела е семейна жена, която не просто обича съпруга си – тя го обожава. Но не го желае. А мъжът ѝ си проси интимност веднъж месечно. И Габриела му я дава, защото се чувства гузна, че вътрешно изгаря от страст към друг. Всяка сутрин тя се разминава на улицата с един и същи мъж. Погледите им се срещат и сърцето на Габриела забива учестено. По необяснима причина тя изпитва непреодолимо влечение към този непознат.

Приятелките на Габриела също крият малки тайни от съпрузите си. Силвия от години не изпитва интимно удоволствие. Косима пък предприема отчаяни мерки, за да провери дали артистичният ѝ мъж я мами. Трите си дават подкрепа една на друга, защото, хванати в капана на ежедневието, понякога жените се събуждат в живот, който никога не са си представяли.


ТОВА НЕ Е ДИЕТА
Давиния Тейлър
стр: 288
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-363-2

Омръзна ли ви да се лишавате и да сте непрекъснато гладни, за да свалите килограми? Объркват ли ви противоречивите съвети за оптимално хранене? Вярвате ли, че има лесни и ефективни начини да постигнете добро здраве и форма? Давиния Тейлър напълно ви разбира и може да ви помогне. След години борба със зависимости, наднормено тегло и депресия тя започва да се интересува от биохакинг и да въвежда промени в начина си на живот, за да се справи с понижения тонус и лошото настроение. Съвсем скоро тя чувства себе си по-енергична и уверена, а като страничен резултат отслабва значително, без да гладува.

В тази книга майката на четири момчета разкрива своите здравословни трикове – от палеохранене и физическа активност до добавки и студени душове, които са й помогнали да постигне и поддържа отлична форма и емоционален баланс без големи усилия на волята.

Разделена на четири части – хранителен режим, психическа устойчивост, физическа активност и почивка, книгата предлага холистичен подход към отслабването и доброто настроение, като напомня, че истинското здраве не се изразява само в това какво ядете и колко тренирате.


БАСЕЙНЪТ, КАКТО И ДРУГИ РАЗКАЗИ ЗА ЛЮБОВТА
Ангел Г. Ангелов
стр: 104
цена: 14.95 лв.
ISBN: 978-954-262-356-4

Ангел Г. Ангелов е роден в Пазарджик. Автор е на четири романа и пет сборника с разкази. Работил е във вестници, списания, радио и телевизия. Негови творби са превеждани на руски, английски, френски и турски език. Носител е на няколко литературни награди. Живее и работи във Варна.

Новата книга на Ангел Г. Ангелов „БАСЕЙНЪТ, както и други разкази за любовта“ спонтанно пренарежда парадигмите на смисъла, провокирайки стереотипните представи за любовното преживяване на света през погледа на другия. Безименни, безмълвни, но живи, героите пропускат през себе си потока на неумолимото време, напрягайки до болка сетивата си, за да дочуят и провидят отвъд непроницаемите стени на битието. Погледът на разказвача често е недискретен към травматичните гранични зони на човешкото съществуване, когато телата агонизират, за да взривят пределите на видимото и през еротичното да събитиелизират края и смъртта.

В книгата на Ангел Г. Ангелов отделните разкази преливат един в друг в общ екзистенциален разказ, който отвежда читателя към онзи миг, когато абсолютното ще се разкрие, а човешкото от нищожна частица реалност ще се превърне в знак от „небесната книга“ на безкрайността. Читателят държи в ръцете си книга, която го отвежда в нови, неизследвани литературни пространства, в които го очакват трепетни вълнения и неочаквани преживявания…

Доц. д-р ИЛИЯНА ДИМИТРОВА


БЕЗСЪННИ НОЩИ
Джейн Ан Кренц
стр: 304
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-348-9

Преди седем месеца Палас, Талия и Амелия, три напълно непознати жени с паранормални способности, се срещат в хотел „Лусънт Спрингс“. Земетресение и последвал пожар разрушават частично сградата, но и трите нямат никакъв спомен от злополучната нощ. След преживяването, което не могат да си обяснят, способностите им се засилват. Те се сприятеляват и създават подкаст, в който разследват неразкрити случаи и мистериозни изчезвания.

Палас получава имейл за случай, който би представлявал интерес за подкаста, и заминава за калифорнийското градче Карнелиан, за да изследва изоставената психиатрична болница там. Разтърсена от тъмната енергия, която усеща в сградата, тя се опитва да се махне възможно най-бързо, но е спряна от загадъчния Амброуз Дрейк, изпратил имейла. Той е убеден, че е станал свидетел на убийство по време на престоя си в клиника за изследване на съня.

Палас и Амброуз започват разследване, използвайки подкаста като прикритие, но то ще застраши не само паранормалните им способности, а и живота им.


КЕРА
Веселина Кожухарова
стр: 344
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-360-1

Още като невръстно дете Кера губи майка си, а с нея топлата ласка и грижа в семейството. Момиченцето отрано се научава на тежък труд и се сблъсква с несправедливо отношение. Но с неволите идват и малките човешки радости – миговете с вярната приятелка, първата любов, седенките. Кера пораства красива, силна и с доброта в сърцето, която никога не губи, дори и в най-непосилните изпитания.

Странни сънища от далечното минало обаче навестяват нощите ѝ. В тях Керана, изповядваща богомилското учение, извървява труден път, за да изпълни свещената си мисия. А съдбата ѝ сякаш се преплита с тази на Кера.

Романът е емоционално въздействащ опит за търсене на корените на българската душевност и откровение за това как историческите катаклизми са изпитание за мисията на жената да бъде майка, съпруга и любима.


ХАСИЕНДАТА
Исабел Каняс
стр: 368
цена: 21.95 лв.
ISBN: 978-954-262-358-8

По време на Мексиканската война за независимост бащата на Беатрис е екзекутиран като враг на новото правителство. Когато красивият дон Родолфо Солорсано ѝ предлага брак, Беатрис пренебрегва слуховете за внезапната кончина на първата му съпруга и избира сигурността, която той ѝ предлага.

Но хасиенда Сан Исидро не е убежището, което си е представяла. Когато Родолфо се връща в столицата, видения и гласове нахлуват в сънищата на Беатрис. Тежкият поглед на невидими очи следи всяко нейно движение. Сестрата на Родолфо се присмива на страховете ѝ, но защо тогава тя самата отказва да влиза в къщата през нощта? Защо готвачката кади тамян и изписва странни символи? Какво наистина се е случило с първата доня Солорсано?

Отчаяно търсеща помощ, Беатрис се обръща към отец Андрес. Но той не е обикновен свещеник. Андрес е наследил магически умения от своята баба и ги използва, за да защити жената, към която изпитва силно, забранено привличане.


ПРИКАЗКИ НА НАРОДИТЕ ЗА БЕЗСТРАШНИ МОМИЧЕТА
Саманта Нюмън
стр: 128
цена: 24.95 лв.
ISBN: 978-954-262-362-5

Запознайте се с петнайсет героини, които се опълчват срещу догмите, не се съобразявт с очакванията на другите… и сами създават щастливия край на своите истории!
Този красиво илюстриран сборник съдържа народни приказки от цял свят, в които умни и смели героини отказват да бъдат пасивни участнички в нечия чужда история. Запознайте се с храбрата Елиза, която избавя братята си от ужасно проклятие; със свободолюбивата Лилинау, която не се съобразява с общоприетите норми и сама избира бъдещето си; и с интелигентната принцеса Пийонганг, която благодарение на острия си ум и съобразителност спасява народа си!

Април – Май 2024


УБИЙСТВА ВЪВ ФЛИЙТ ХАУС
Лусинда Райли
стр: 360
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-331-1

Смъртта на ученик в частно училище в Норфолк шокира всички, а директорът на престижния пансион отчаяно се надява това да е просто трагичен инцидент.

Полицията обаче намира обстоятелствата за подозрителни и разследването е поверено на инспектор Джазмин Хънтър. Джаз неотдавна е напуснала лондонската полиция по лични причини и сега неохотно се съгласява да поеме случая като услуга към бившия си началник.

Заедно със своя доверен колега сержант Майлс Джаз навлиза в затворения свят на частното училище. С всяка следваща следа става ясно, че зад стените на пансиона се крият злокобни тайни, и скоро събитията приемат трагичен обрат. Притисната от времето и от началника си, Джаз трябва да потърси отговорите в миналото, за да предотврати следващото убийство.


СТАРОГРЪЦКИ МИТОВЕ
Хедър Дакота
стр: 144
цена: 24.95 лв.
ISBN: 978-954-262-308-3
Чрез митовете и легендите, разказани от Николай Кун, читателите ще се запознаят с древногръцките богове и герои. Със смелите Тезей, Херакъл и Одисей, способни да извършат невероятни подвизи, както и с невиждани чудовища, побеждавани от човешката съобразителност. Увлекателните истории за произхода на света, за похода на аргонавтите и за Троянската война ще потопят читателите в един магичен и епичен свят.


КРОС В СМЪРТОНОСНА СХВАТКА
Джеймс Патерсън
стр: 320
цена: 21.95 лв.
ISBN: 978-954-262-349-6

Кей Уилингам, красивата и известна бивша съпруга на вицепрезидента на САЩ, е намерена мъртва в паркирано зад частно училище бентли в компрометираща поза с директора Рандъл Кристофър. Кой ги е застрелял хладнокръвно от упор и защо? Двамата очевидно са имали любовна връзка въпреки привидно щастливия брак на Кристофър.

Шокиращото двойно убийство се превръща в сензация в интернет, телевизията и медиите и приковава вниманието на Алекс Крос. Кей е негова позната, а някога и нещо повече…
Докато Джон Сампсън разследва последните дни на Кристофър, Алекс Крос и специален агент Нед Махоуни заминават за Алабама, за да проучат миналото на Кей. Там обаче се натъкват на свят на корупция, престъпност и тайни. Свят, недостъпен за пришълци като тях. Убитата е имала немалко врагове, но кой е пожелал смъртта й? За да разкрие случая, Крос влиза в опасна схватка, която може да му коства не само репутацията, но и живота.


ПЛОДОВЕТЕ ЗРЕЯТ НОЩЕМ
Неда Антонова
стр: 304
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-346-5

„Плодовете зреят нощем“ е вдъхновен разказ за една необичайна любов, от която се раждат деца и митове. Но тази книга не може да бъде наречена просто любовен роман. Защото над всяко неродено дете витае заплахата то да бъде убито, преди още да се е родило. Само Бог и Човекът могат да създават хора, които преди тях не са съществували. И пак само Бог и Човекът могат да отнемат живота на човешки същества, преди още да сме дочули техния приветствен възглас, който ние грешно възприемаме като първороден плач.

И как науката чрез метода „инвитро“ даде на човека онова, от което природата го е лишила – радостта на родителството…
Тази книга е роман за благословените плодове на нашия дух, които зреят нощем в очаквания и надежди, но и за онези – тръпчивите – съзряващи в самота, страдание и непостижима любов! Те всички са плодове на душите ни и те правят тайната биография на всеки от нас!


АДЕЛЕЙД
Дженевийв Уилър
стр: 360
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-340-3

Аделейд е двайсет и шест годишна американка в Лондон с няколко близки приятелки и дръзки амбиции за бъдещето. След редица разочароващи връзки с неподходящи мъже тя се отказва да търси сродната си душа. Всичко се променя, когато се запознава с очарователния англичанин Рори, който изглежда като мъжа на мечтите ѝ. Двамата се впускат в авантюра, която прераства в сериозна връзка и не след дълго Аделейд се влюбва в него. Поради някаква причина обаче той не ѝ отвръща със същото: често е потаен и дистанциран, не отговаря на съобщенията ѝ, избягва я и променя плановете им в последния момент. Но когато го връхлита неочаквана трагедия, тя е неизменно до него и го подкрепя, макар по този начин да загърбва себе си.

Но дали саможертвеността ѝ си заслужава? Въпреки безрезервната ѝ подкрепа, Рори я изоставя, тласкайки я към ръба на пропастта. За да продължи живота си, Аделейд трябва да се погрижи за психичното си здраве и да се научи да поставя себе си на първо място, когато любовта изисква прекалено много от нея.


ЛЕЧЕБНИТЕ АДАПТОГЕНИ
Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда
стр: 280
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-344-1

Този ценен и информативен наръчник разглежда същината, здравословните ползи и начина за приложение на адаптогените – растения с неспецифично и балансиращо действие и минимални странични ефекти. Използвайки знанията и опита си с холистичните практики на аюрведа, китайската и тайландската традиционна медицина, авторите доказват важната роля на адаптогените в хармонизирането на енергиите и постигане на хомеостаза в организма.

Въпреки широкоспектърната природа на действие на тези природни лекове, те ги обособяват в три раздела според основните им свойства: защитни (за имунитет и красота), за висок тонус (за енергия и концентрация) и възстановителни (за добро настроение и дълголетие). Във всеки раздел са разгледани подробно най-ефикасните адаптогени, като са представени техни профили с основните характеристики и начини на приложение. В края на книгата са дадени насоки за избор на адаптоген и правила за употреба, за да се извлекат максимални лечебни ползи.


НАСЛЕДСТВОТО
Нора Робъртс
стр: 464
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-316-8
1806 г. Астрид Пул сияе от щастие в булченските си одежди, но веднага след церемонията е убита, а златната халка е изтръгната от пръста ѝ. С последния си дъх обещава на любимия си никога да не го изостави. В наши дни Соня Мактавиш с изумление открива, че починалият ѝ баща е имал брат близнак. И че чичо ѝ Колин Пул ѝ е завещал величествено имение на крайбрежието на Мейн. Но за да получи наследството, Соня трябва да живее в къщата поне три години. Водена от желанието да разбере защо братята са били разделени при раждането си, тя е готова да започне нов живот.

Трей, младият адвокат, който приветства Соня в новия ѝ дом, я запознава със семейната история. Той я предупреждава и за градската легенда, че имението е обитавано от духове. Съвсем скоро Соня сама забелязва, че има нещо странно в къщата. Музиката на айпода ѝ се включва сама, вратите се затръшват, някой подрежда вещите ѝ, а от прозорец на третия етаж определено наднича сянка. Скоро става ясно, че Соня е получила в наследство повече от красиво имение. Тя е наследила вековно проклятие и мистерия, която трябва да разреши, за да има шанса да го развали.


ПОЛЕ СЪС ЗЛАТНИ ГЛУХАРЧЕТА
Татяна Викторова
стр: 104
цена: 14.95 лв.
ISBN: 978-954-262-368-7

Имало някога едно селце, в което хората живеели задружно. Назар – синът на пчеларя, помагал не само на баща си, но и на самотния стар ковач. Преди години внучката му Василина отишла с приятелки на полето, за да си изплете венче от глухарчета, и сякаш потънала вдън земя. Назар се зарекъл да открие момичето.

За да изпълни обещанието си, младежът трябвало да отиде във вълшебния свят. Там се срещнал със стария вълшебник и красивата му дъщеря, в която той познал Василина. На Назар се наложило да премине през много изпитания, за да помогне на омагьосаното момиче и да разгадае тайната на полето със златни глухарчета.


РЪКОПИСЪТ ОТ „БИРКЕНАУ“
Жозе Родригеш душ Сантус
стр: 344
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-338-0

Двама силни и решителни мъже попадат в „Аушвиц-Биркенау“ по различни причини, но съдбите им се преплитат по неочакван и драматичен начин.

Херберт Левин, известен с артистичния си псевдоним Великия Нивели, е фокусник от еврейски произход, депортиран със семейството си в Аушвиц. Португалският легионер Франсишко Латино постъпва доброволно като надзирател в лагера, за да спаси годеницата си от неминуема смърт. За изпълнението на плана си обаче той ще трябва да разчита на магията на Великия Нивели.

Докато фокусникът се подготвя за представлението си, организирано за служителите на лагера, нацистите търпят поражения на фронта и руската армия настъпва в окупираните територии. Пристига заповед да се предприеме последното масово избиване на затворници и да се заличат напълно следите от Холокоста. Евреинът и португалецът трябва да рискуват всичко, за да избягат от лагера на смъртта, където са станали свидетели на чудовищните престъпления срещу евреите.

Но дали това е възможно? Може ли човек някога да избяга от ужасите на Аушвиц? Или единственият начин да намери вътрешен мир е като разкаже за видяното?

 


БЕЗСЪРДЕЧЕН
Елси Силвър
стр: 416
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-332-8

Книга втора от Tik Tok сензацията „Честнът Спрингс“

Да работиш като бавачка на петгодишния син на най-намръщения самотен баща на света би трябвало да е лесно. Стига само тя да можеше да откъсне очи от него, а той да държи ръцете си далеч от нея.

Уила решава да прекара лятото в Честнът Спрингс, за да си почине от шумотевицата на големия град. Новият ѝ шеф, Кейд Итън, е груб, раздразнителен и не ѝ обръща почти никакво внимание. Широкоплещестите каубои със загрубели от работа ръце обаче винаги са били ахилесовата пета на градските момичета и Уила не прави изключение. Но когато една нощ тя го примамва в горещата вана за игра на истина или предизвикателство, всичките им карти – и дрехи – са свалени.

Не след дълго Уила се влюбва в Кейд и осъзнава, че зад грубата му външност се крие ранима душа. Предишните жени в живота му са го накарали да повярва, че не заслужава да бъде обичан. Уила обаче е на друго мнение. И макар договорът като бавачка да е за два месеца, сърцето ѝ подсказва, че ще остане в Честнът Спрингс завинаги.


ЯГОДОВИ ОБЕЩАНИЯ
Мануела Инуса
стр: 344
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-313-7

Семейството на Аманда живее щастливо дълги години във фермата им за ягоди в Калифорния. Смъртта на съпруга ѝ Том обаче променя всичко – дъщеря им преживява мъчително загубата на баща си, а Аманда трябва да се научи да живее без любимия си и да управлява стопанството сама.

Когато година и половина по-късно приятелка ѝ предлага да се присъедини към група за подкрепа на опечалени, Аманда се съгласява с надеждата да намери начин да преодолее скръбта. Но тя не подозира, че там ще срещне много специален човек. Пред нея се разкрива възможността отново да бъде щастлива и обичана, но разкъсвана от противоречиви емоции, Аманда се страхува да отвори сърцето си за любовта.

И тогава тя си спомня обещанието, което някога е дала на съпруга си.


ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА
Александър Секулов
стр: 152
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-347-2

Александър Секулов е автор на романите „Колекционер на любовни изречения“, „Малката светица и портокалите“, „Господ слиза в Атина“, „Островът“, „Скитникът и синовете“, „Жена на вятъра“ и „Корабът на сирените“. Издал е поетичните книги „Карти и географии“, „Възхитително и леко“, „Море на живите“ и „Хроники и химни“. Драматург е на Драматичен театър – Пловдив, отличен с награда „Аскеер“ за пиесите „Няма ток за електрическия стол“ (2016), „Дебелянов и ангелите“ (2019) и „Народът на Вазов“ (2022). Носител на националните награди за поезия „Христо Фотев“, „Николай Кънчев“, „Перото“, „Иван Николов“.

„Възхвала на провинцията“ е книга, която Александър Секулов ще пише цял живот. Тя е събрала негови кратки белетристични форми: остроумна есеистична проза; блестящи малки текстове, създавани по различни поводи; философски прозрения; спомени, оцветени с хумор и любов; снайперистки афоризми. Всички тях – по традиция, започнала с Атанас Далчев – може да определим като фрагменти.

Тази книга е правена като сал на корабокрушенец. Само че не корабът на автора се е разбил, а светът около него. Александър Секулов взема всичко, което се носи по вълните на реалността и въображението. Салът става все по-голям, все по-нужен, постепенно става уютен, предразполагащ към бавно осмисляне на живота – от ежедневния и злободневен до въздуха и морето на целия свят. Ноевият ковчег на Александър Секулов е провинцията, която авторът възхвалява като спасение и озарение.


ИТАЛИАНСКАТА БАЛЕРИНА
Сорая Лейн
стр: 288
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-333-5

Лили е изправена на кръстопът в живота си, когато случайно научава, че баба ѝ е родена в „Домът на надеждата“: място, където неомъжените жени, очакващи дете, са намирали подслон и утеха. В красива кутийка с името на баба ѝ, оставена от вече покойната собственичка на дома, Лили намира изписана на ръка рецепта на италиански и стара балетна програма за миланската „Ла Скала“.

Решена да разплете мистерията, младата жена заминава за живописното италианско градче Комо, където ще работи във винарната на семейство Мартинели. Очарователният син на собственика, Антонио, ѝ помага да се разрови в миналото. Докато научава все повече за баба си и самата себе си, тя неусетно се влюбва в Италия, а и в Антонио. Заедно установяват, че рецептата е за сладкиш, който се предлага от поколения в една-единствена пекарна в градчето Алба. Лили и Антонио заминават за там и се натъкват на сърцераздирателна любовна история, неподвластна на времето и превратностите на съдбата.

Разкривайки разтърсващи семейни тайни, Лили се променя, но дали ще се осмели да последва сърцето си и да започне изцяло нов живот?


СВАТБАТА – ПРАЗНИК НА ПРАЗНИЦИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ СЕМЕЕН КАЛЕНДАР
Лилия Старева
стр: 376
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-329-8

Сватбените ритуали, разкриващи магията и красотата на света на предците ни
Традиционната българска сватба е празник на празниците, защото бележи нов момент от живота, посвещава в нова роля, ново порастване. Момент граница. Каквото е било преди – няма да бъде, каквото предстои – зависи как ще бъде прекрачена границата.

В обичта към децата си народът ни е създал истински сценарий от ритуали и действия, в който всеки жест, вещ и дума имат вълшебната сила да помогнат този съдбовен преход да се случи по най-добрия начин. Мит и реалност се сливат в едно, за да благословят и нарекат добро, да предпазят от беди.

В тази книга Лилия Старева е събрала обредни практики от цялата страна. Тя ни разкрива смисъла на обичаите (защо житото е неизменна част от празничния ден, каква е символиката на цветната украса, как се посрещат кумове и сватбари), идеята на вплетените в шевицата пожелания и поуките за семейния живот, които народът ни е вложил в своите приказки и песни. Съхранени и предавани през поколенията, тези традиции все още са част от празника на младоженците, благославяйки ги за обич и щастлив живот.


АРИГАТО, ТОКИО
Атанас Владиков
стр: 256
цена: 29.95 лв.
ISBN: 978-954-262-345-8

Написах настоящата книга, без да претендирам за изчерпателност. Написах я, защото културата на Япония ме е вълнувала още от детството ми, а начинът на функциониране на нейните обществено-икономически механизми – като икономист по международни икономически отношения. И считам, че тя може да е образец за България.

В книгата направих опит да покажа и разкажа на научнопопулярен език това, което имам като лични наблюдения и разбиране за тази страна. При писането се ръководих от идеята както да предам вярно картината на съвременния начин на живот в Япония – такава, каквато я видях с очите си – макар че коректността изисква да подчертая, че аз основно видях Токио.

Днес вече има доста книги на български език от различни автори за Япония; има много хора, трениращи японски бойни спортове и практикуващи различни японски изкуства. Има много ресторанти, в които се сервира суши, правят се фестивали на японската култура. Но най-вече – има интернет и човек може директно да „надникне“ в Страната на изгряващото слънце.

Нещо повече, надявам се, че чрез тази книга читателят ще бъде провокиран да потърси своя личен икигай, тоест – причината, поради която се е родил на този свят, причината, която осмисля личното му съществуване, бит, развитие, успех, отношение към Природата и взаимоотношения с другите хора.

„Пожелавам на всички, които не са били в Япония – да я посетят поне веднъж в живота си! Аригато, Токио!“ – Атанас Владиков

Февруари – Март 2024

https://ikhermes.bg/media/catalog/product/cache/e533a3e3438c08fe7c51cedd0cbec189/k/o/kosveni_jertvi_cover_32mm.jpg
КОСВЕНИ ЖЕРТВИ
Александра Маринина
стр: 560
цена: 22.95 лв.
ISBN: 978-954-262-323-6

Чували ли сте термина „косвена жертва“? Така се наричат близките на пострадали при инцидент или от престъпно деяние – семействата на загиналите, родителите на блъснатите от автомобили деца, близките на жертви на насилие. Накратко, всички, които изпитват болка почти колкото директните потърпевши.

В Mосква се появява сериен убиец, който чупи вратните прешлени на жертвите си и оставя върху телата им бележка с надпис: „На моя Учител“. На най-добрите детективи от криминалния отдел – Зарубин, Сташис и Дзюба – е възложено да се заемат с разследването, като при това правят всичко възможно да го пазят в тайна. Те работят по множество версии: прецизно планиращ действията си психопат, въздаваща възмездие група, умело прикрити поръчкови убийства. Тъй като убитите някога са причинили тежки пътни произшествия, без да понесат съответното наказание, дали извършителят не е някоя от косвените жертви? Ръководството обаче оказва огромен натиск върху разследващите да разкрият убиеца възможно най-бързо и затова те отново трябва да потърсят помощта на Анастасия Каменская.


МАЛКА КНИГА ЗА СУФИЗМА
Хаснейн Варис
стр: 168
цена: 14.95 лв.
ISBN: 978-954-262-309-0

Отключете духовния си потенциал с помощта на древната мъдрост

За мнозина суфизмът остава екзотична и малко разбрана тема. Настоящият наръчник не просто представлява своеобразно въведение в това мистично философско течение, но и дава нов поглед върху суфийския начин на живот. Инструментите, техниките и ритуалите са представени по достъпен за съвременните хора начин посредством популярни притчи. Авторът повдига завесата на дълбоката мъдрост и гений на Руми, безусловната любов на Рабиа Басри, логиката и заключенията на ал-Газали, хумора на молла Настрадин и други. Тази книга е идеална за всички, които искат да разберат универсални истини за живота и да постигнат по-висша форма на съзнание. Тя също така предлага ценни насоки за това как да отключите духовния си потенциал и да се освободите от тесните рамки на материалния свят.


ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ
Томас Ериксон
стр: 336
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-322-9

Как да се справите с тези, които направо ви побъркват

Познавате ли хора, които само след кратко общуване с тях ви карат да се чувствате омаломощени и физически, и психически? Дали защото непрекъснато търсят внимание и емоционална подкрепа, държат се недопустимо грубо или играят ролята на вечната жертва, общото между тях е, че са енергийни вампири. Те нямат остри зъби и мистичен чар като вампирите от книгите и филмите, но умеят да изсмукват силите ви до степен, че дори да не можете да се противопоставите. В тази книга Томас Ериксон, автор на световния бестселър „Забиколени от идиоти“, описва различните видове енергийни вампири и предлага лесно приложими техники, които да ви помогнат да се справите с изтощителните контакти.


ПРИКАЗКИ ЗА ХИТЪР ПЕТЪР
Сава Попов
стр: 80
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-292-5

В това луксозно томче са събрани най-забавните приказки за обичания шегобиец Хитър Петър. Осмивайки Настрадин Ходжа, глупавия чорбаджия и ненаситния гостилничар, Сава Попов ни припомня, че чистото сърце на сиромаха тежи повече и от торба с жълтици. Красивите илюстрации ще поведат децата към пъстрия свят на българския фолклор, където ще открият не само духовити случки, но и вековната мъдрост на предците ни.


СВАТБА В ПРОВИНЦИЯТА
Барбара Ханей
стр: 384
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-326-7

Петдесет години… Две сватби в провинцията… И чудото да получиш втори шанс в любовта.

Флора се завръща в австралийското градче Буралея след токсична връзка, която ѝ нанася тежки емоционални травми. Тя се подготвя да свири на цигулка на сватбата на приятеля си, полицая Мич, който е и първата ѝ любовна тръпка като тийнейджърка. Привлекателният младоженец с трепет очаква избраницата си в малката църква, но тя така и не се появява. Унизен и съсипан, Мич се затваря в себе си, но работата не му позволява да се поддава твърде дълго на самосъжаление.

В земята около къщата на брата на Флора са намерени костите на мъж, починал преди седемдесет години. Мич се заема с мистериозния случай, но така и не успява да идентифицира мъжа, който сякаш никога не е съществувал.

Оказва се, че преди десетилетия друга сватба в църквата в Буралея също завършва със сълзи и страдание. Лишена от възможността да се омъжи за първата си любов, сега Хати се завръща в градчето, за да съдейства на разследването. И да се изправи лице в лице с някогашния си любим, но дали не е прекалено късно за втори шанс?


ДЕФИЦИТ
Евгений Тодоров
стр: 288
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-339-7

Нашата 1984-а: комунизъм, контрол, корупция…

„Дефицит“ беше сценарий, после филм – истински, от тези, които ги прожектират на голям екран. Филмът се снима в киностудия „Бояна“ през лятото на 1989 година и много хора смятаха, че няма да види бял свят. Бил много смел. Досега такъв филм, занимаващ се с корупцията в „развитото социалистическо общество“, не беше правен в България.
„Дефицит“ излезе на екран в края на годината – броени дни след 10 ноември. Сега мненията бяха, че бил много „мек“…
…Филмът се опитваше да разкаже за реалния и морален дефицит в България – някъде в средата на 80-те години. Случващото се тогава обаче заслужава внимание и днес – когато сме се отдалечили от онзи период и много хора са забравили или идеализират тогавашния живот.
Изкуших се да разкажа не само онова, което бе в основата на филма, но и за още много събития и хора, които си спомням прекрасно.
Авторът


СКЪПИ ЕДУАРД
Ан Наполитано
стр: 352
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-325-0

Самолетна катастрофа, единствен оцелял и предизвикателството да продължиш напред, след като си изгубил всичко!

Дванадесетгодишният Едуард заминава със семейството си за Лос Анджелис, където възнамеряват да се устроят за постоянно. Сред останалите сто и деведесет пасажери на борда на самолета са ранен ветеран, който се завръща от Афганистан, прикован към инвалидна количка бизнес магнат на преклонна възраст, уверен в светлото си бъдеще млад финансист и свободолюбива жена, която бяга от контролиращия си съпруг. На половината път самолетът се разбива. Едуард е единственият оцелял.

Невероятната история на момчето чудо привлича вниманието на цялата нация, но той се затруднява да намери мястото си в света без близките си. Заживява при леля си и намира известна утеха в приятелството със съседката Шей, но продължава да чувства, че част от него е останала в небето, завинаги свързана със самолета и останалите пътници. Неочаквано откритие обаче му помага да си отговори на най-важните житейски въпроси: Как да продължиш напред, след като си изгубил всичко? Какво придава смисъл на живота? Успяваме ли да извлечем най-доброто от времето, което ни е дадено?

Заедно с Шей Едуард поема по пътя на изцелението, за да се научи да открива отново радостта и красотата на живота.

Януари – Февруари 2024

Предимството на щастието
ПРЕДИМСТВОТО НА ЩАСТИЕТО
Шон Ейкор
стр: 336
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-324-3

Как позитивната нагласа води до успех в живота и кариерата

Всички хора мечтаят да постигнат успех и, разбира се, да са щастливи. Мнозина вярват, че ще изпитат истинско щастие само когато осъществят целите си.

В тази книга Шон Ейкор убедително оборва масовото схващане, че успехът носи щастие, и доказва обратното – позитивната нагласа води до успех. Като се позовава на мащабни проучвания на водещи психолози и личния си опит в работата си с компании от над 40 държави, авторът обяснява защо хората с положително отношение са по-здрави, по-продуктивни и вземат по-добри решения под напрежение. Именно в това се състои предимството на щастието – когато избираме оптимистично отношение и търсим хубавата страна във всяка ситуация, ние постигаме повече, и то по-лесно.

Освен солидни доказателства за предимството на щастието, тук ще намерите ефективни съвети как да се възползвате от откритията на позитивната психология. За улеснение авторът синтезира седем принципа за справяне с трудностите, трансформиране на лошите навици в добри, максимално оползотворяване на възможностите и разгръщане на пълния потенциал.


ЕСКАДРОНЪТ
Стефан Дичев
стр: 160
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-315-1

Съвсем се беше развиделило. Градът, призрачен през нощта, сега осезаемо се разстилаше в снежната си пелерина. Тук и там по улиците, от порта на порта притичваха отделни люде, озъртайки се все още предпазливо. И само някъде много на юг, дето смътно лъкатушеше планината, се виждаха тълпите османлии… Чудният Пловдив, с надиплените къщи, бе освободен още в оня миг, когато капитан Бураго съзря от тепето бягащите петдесет хиляди Сюлейманови бранители на вярата.

Двама приятели – англичанинът Фред Барнаби и американецът Франк Милет, отразяват Освободителната руско-турска война, но от различни страни. Милет съпровожда хората на генерал Гурко, а Барнаби се числи към войските на турския военачалник Сюлейман паша.

Месеци след края на войната двамата си припомнят драматичните събития около освобождаването на Пловдив. На приятелска вечеринка те разказват за храбростта на капитан Бураго, който без кръвопролития и с помощта единствено на своя ескадрон от шейсет и трима драгуни превзема Града под тепетата и го обявява за свободен.


ДВАЙСЕТ ГОДИНИ ПО-КЪСНО
Чарли Донли
стр: 392
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-295-6

Два месеца преди 11 септември 2001 г. – датата, която променя завинаги световната история, в планината Катскил е извършено жестоко убийство. Жертвата е известният писател Камерън Йънг, чието голо тяло виси от балкона на вилата му. Откритите на местопрестъплението улики водят до Виктория Форд, негова семейна приятелка и любовница. Тя се среща с адвоката си в една от кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември, след което изчезва безследно. В последното телефонно обаждане до сестра си Виктория твърди, че е невинна, и я умолява да изчисти името й.

Двайсет години по-късно, посредством революционна ДНК технология, Виктория официално е идентифицирана като една от близо трите хиляди жертви на атентатите. Иновативният метод привлича вниманието на популярната телевизионна водеща Ейвъри Мейсън, която решава да се разрови в забравения случай. Заплетеният личен живот на Виктория обаче се оказва само върхът на айсберга. Но за да разбере какво се случва в настоящето, Ейвъри ще трябва да се вслуша в миналото и да заложи собственото си бъдеще на карта.


СМОК СВИРИ НА ВЪРБА
Георги Божилов
стр: 144
цена: 14.95 лв.
ISBN: 978-954-262-327-4

Този сборник е посветен на 100-годишнината от рождението на писателя Георги Божинов.
Смок свири на върба, всички жабки той събра… е стих от стара детска песничка, нещо като бивалици-небивалици, малко нещо като щяло-нещяло, шарени приказки…
Повечето разкази не са публикувани в книга, печатани са в литературни списания и алманаси. Писани са в различни периоди – от 1937 година до края на 90-те. В сборника те не са подредени хронологично – хронологията едва ли би подсказала нещо за съзряването на писателя. Писателят сякаш се е родил в един монолитен, завършен вид и никакви литературни или социални повеи и „стилове“ не са успели да го отклонят нанякъде или да променят неговия вкус. А неговият вкус е вкусът на България – на горите ѝ, на селата ѝ, на хората ѝ, на летата и зимите ѝ – малко горчив вкус, но упойващ…


ЗАЯВИ НАМЕРЕНИЯТА СИ
Рокси Нафуси
стр: 208
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-307-6

„Някой някога ви е казал, че не можете да имате всичко. Аз съм тук, за да ви кажа, че можете.“ – Рокси Нафуси

Този незаменим наръчник е за всеки, който желае да създаде най-добрата версия на себе си и на живота си. Консултант по личностно развитие и наричана „кралицата на манифестирането“, Рокси Нафуси ще ви покаже как в само седем лесни стъпки да усвоите чудото на манифестирането и да постигнете мечтите си. Независимо дали искате да намерите сродната си душа, да откриете перфектната работа, или просто да постигнете вътрешен мир и увереност, тази книга ще ви научи как да го направите с тези изпитани стъпки:

1. Знай какво точно искаш.
2. Освободи се от страха и съмненията.
3. Синхронизирай действията с намерението си.
4. Премини през изпитите на Вселената.
5. Развий чувство на благодарност (без условия).
6. Превърни завистта във вдъхновение.
7. Довери се на Вселената.

Новопридобитите умения ще ви помогнат да отключите собствената си магическа сила и се осмелите да сбъднете и най-смелите си мечти!


ЧОВЕКЪТ В ТЪРСЕНЕ НА СМИСЪЛ
Виктор Франкъл
стр: 216
цена: 14.95 лв.
ISBN: 978-954-262-328-1

Специално адаптирано издание за млади читатели

Превърналата се в класика творба на Виктор Франкъл, „Човекът в търсене на смисъл“, не спира да вдъхновява поколения читатели и да предлага утеха и напътствия на хората, преминаващите през житейски трудности. Изследвайки живота в нацистките лагери на смъртта, авторът извежда универсални уроци за осмисляне страданието и откриване на смисъла на живота. Това издание за млади читатели включва мемоарите на автора за Холокоста и съкратена версия на теорията на логотерапията заедно с избрани писма и речи на Франкъл, хронология на живота му и речник с непознатите думи.


УБИЙСТВАТА НА МЕДИЧИ
Дейвид Хюсън
стр: 328
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-314-4

Известният телевизионен историк Мармадюк Годолфин е открит мъртъв в един от каналите на Венеция по време на карнавала. Капитан Валентина Фабри от карабинерите е нетърпелива да разкрие престъплението –убийствата пречат на туризма! Затова тя моли за помощ пенсионирания английски архивист Арнолд Клоувър, когото самият Годолфин е наел наскоро за разплитането на вековна мистерия. Стари документи могат да разкрият информация за убийството на Лоренцино де Медичи, който от своя страна пък е отнел живота на братовчед си Алесандро, последния херцог на Флоренция, а също и да преобърнат представата за една от най-значимите личности на Ренесанса.

Дали е съвпадение, че Годолфин посреща смъртта си на същото място като Лоренцино? Или пък зад сензационните исторически разкрития стои нещо още по-злокобно? Арнолд трябва да използва уменията си да открива връзки между фактите, за да разреши случая.


РАБОТА С ФИНА ЕНЕРГИЯ
Синтия Андрюс
стр: 384
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-296-3

Как да поддържате добро здраве и вътрешно равновесие

Това уникално ръководство ви въвежда в принципите, практиките и упражненията, с помощта на които да се свържете със своята енергийна осъзнатост и да разгърнете вътрешната си сила. Тринайсетте медитации активират светлинни модели в енергийното тяло за пробуждане на определени способности и нива на осъзнатост. За всяка медитация са изложени ползите от нея, подробни указания и илюстрации.

Техниките в книгата спомагат за развиване на енергийна осъзнатост и използват това умение за задълбочаване на духовните търсения, подпомагане на оздравяването, хармонизиране със земната енергия, прочистване на пространството и създаване на защита.


СМЪРТОНОСНА ИГРА
Сандра Браун
стр: 344
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-318-2

Звездата на американския футбол Зак Бриджър не иска да има нищо общо с бившата си съпруга Ребека, с която са разделени от години. Но неочаквано научава, че тя е в критично състояние в болницата в Атланта след опасна еротична игра и именно той трябва да реши дали животът й да бъде поддържан въпреки нищожните шансове за подобрение. Зак не може да поеме подобна отговорност, затова оставя избора на родителите й.

Четири години по-късно Ибън – мъжът, отговорен за състоянието на Ребека, е освободен преждевременно от затвора. Прокурорът Кейт Ленън се заканва да го върне зад решетките, но се нуждае от помощта на Зак. Амбициозната й правна стратегия обаче го поставя в поредната безизходна ситуация: за да вкарат Ибън в затвора, трябва да го обвинят в убийство, а Ребека все още е жива. Свободата на арогантния богаташки син е гарантирана единствено докато тя продължава да живее, а това превръща Зак и Кейт в основните му мишени.


КОЛЕКЦИОНЕРА
Даниъл Силва
стр: 376
цена: 19.95 лв.
ISBN: 978-954-262-317-5

На сутринта след ежегодната благотворителна галавечер във Венеция генерал Чезаре Ферари, който оглавява Артистичния отдел на карабинерите, причаква Габриел Алон в любимото му заведение. Той го уведомява, че предишния ден във вилата му в Амалфи е убит южноафрикански корабен магнат, а ценна картина от колекцията му е изчезнала. Размерите и описанието й съвпадат с тези на „Концертът“ от Йоханес Вермеер – една от тринайсетте творби, откраднати от Бостънския музей през 1990 г. Генерал Ферари моли Габриел да открие картината, без да вдига излишен шум, докато следите са горещи.
Алон намира неочакван съюзник в лицето на брилянтен хакер и професионален крадец – красивата датчанка Ингрид. Именно тя е откраднала „Концертът“ от вилата, но няма нищо общо със смъртта на незаконния му собственик. Картината вече има нов притежател с прякор Колекционера, свързан с най-високите нива на властта в Русия.
Липсващият шедьовър се оказва основна нишка от конспирация, която цели да доведе света до ръба на ядрен апокалипсис. За да предотврати ужасяващия сценарий, легендарният шпионин трябва да разкрие самоличността на Колекционера и да се изправи срещу най-заклетия си враг – президента на Русия, но този път на негова територия.


ГЕОРГИ МИШЕВ. ЛИТЕРАТУРНА АНКЕТА
Никола Илиев
стр: 192
цена: 17.95 лв.
ISBN: 978-954-262-310-6

Литературните анкети имат смисъл, когато се провеждат със стойностни литературни творци, които имат знакови за националната си литература творби и запазено място в литературната ни класика или литературната ни история. Освен това трябва да имат богат и интересен творчески живот и биография, за да споделят важни размисли и истории, както и да ги разкажат смислено и вълнуващо. Такъв несъмнено е Георги Мишев.

Литературната анкета с Георги Мишев е осъществена в продължение на няколко месеца. В нея той е на високото си писателско ниво, познато от литературното му творчество. Прочитайки анкетата, читателите ще научат малко известни и направо неизвестни факти от литературния живот в България в продължение на половин век.

Издателство Сиела

Юли – Август 2024


МРЪСНИ ДНИ
Геновева Димова
Стр: 512
Цена: 30 лв.
ISBN: 978-954-284-761-8

В свят, разделен на две от Стената – Черноград – пълен с чудовища, и Белоград – с охолния си спокоен живот, вещицата Косара има богат опит с укротяването на русалки, боят с кикимори и варенето на отвара за отблъскване на върколаци. Единственото чудовище, което обаче Косара не може да победи, е Царя на чудовищата – Змея. След като веднъж е избягала от него, всяка година той отново се спуска по петите й. Но Косара е готова да пожертва най-скъпото си – сянката си, за да избяга нелегално отвъд Стената в Белоград, където чудовищата не могат да я последватОбаче радостта й е мимолетна. Защото какво е една вещица без сянката си?

В най-добрия случай – безпомощна, в най-лошия – мъртва. И за да не позволи на сенчестата болест да я завладее и убие, Косара обединява сили с Асен – белоградски полицай със съмнително минало и колеблив морален компас, който се опитва да залови веднъж завинаги най-големия контрабандист от двете страни на Стената. Обратно в Черноград, единственото по-лошо от това, че ѝ се налага да работи с Асен, е, че всички улики водят в една посока – към Змея, който се е докопал не само до нейната, но и до още единайсет сенки.


52 ИСТОРИЧЕСКИ РАЗХОДКИ ИЗ БЪЛГАРИЯ
Ели Иванова
Стр: 264
Цена: 27 лв.
ISBN: 978-954-284-752-6

Българските земи пазят останки от хилядолетна история, от древни цивилизации, от битки и нашествия, от духовните търсения на предците ни и от делата на велики герои. Често обаче тези следи от миналото остават скрити – закътани в недрата на планините, далеч от обичайните туристически маршрути. В своята нова книга Ели Иванова – автор на блога „Друми в думи“ и на пътеводителя „52 екопътеки за всеки“ – обръща внимание на редица малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи.

Това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония. Места, вдъхновявали исторически личности и пазили историята в себе си. Места на славни битки, на героична съпротива; места, за които се носят легенди. Места, където древните ни предци са усещали божественото, а и такива, където хората и днес търсят Бог.


СЕДЕМ ДНИ ПРЕЗ ЮНИ
Тия Уилямс
Стр: 392
Цена: 23 лв.
ISBN: 978-954-284-756-4

Ева Мърси е автор на романтично-еротични бестселъри и майка на своенравна тийнейджърка. Притисната от крайни срокове, писателски блокаж, хронични мигрени и обсебени до крайна степен фенове, Ева с нежелание се съгласява да участва в претенциозна литературна дискусия, в която внезапно се включва и Шейн Хол.

Ако книгите на Ева са булевардна литература, то Шейн е точно на обратната страна на литературния спектър – неуловим, енигматичен, многократно награждаван, славословен от критиката и обожаван от читателите на висока литература. По време на дискусията не само излизат на повърхността дълбоко заровените им травми, но и прехвърчат искри, които привличат вниманието на чернокожата литературна общност в Ню Йорк.

Никой обаче не може да предположи, че двама толкова различни автори са си до болка познати. И като тийнейджъри са прекарали заедно една пропита с алкохол, наркотици и безумна любов седмица. Седмица, от която се раждат книгите, завладели сърцата на милиони читатели. През последните двайсет години двамата не са се виждали. Не са си казали и дума. Но не са спирали да пишат един за друг.


КАСАПИНА И ЧЕРНИЯ ДРОЗД
Брин Уивър
Стр: 396
Цена: 27 лв.
ISBN: 978-954-284-759-5

Слоун Съдърланд има почти нормален живот. Работа, която обича. Най-добра приятелка, за която е готова да направи всичко. И хоби, с което разпуска и прави света по-хубаво място. Или поне така вярва. Слоун обича да ловува. Плячката ѝ са онези, които убиват и измъчват невинни, защото вярват, че никой не може да ги спре. Голяма грешка.

Един ден и при особено съмнителни обстоятелства Слоун среща друг ловец на серийни убийци. Висок, красив, с нечестива усмивка и топли очи… Роуан – Касапина от Бостън.
Плахото им приятелство прераства в нещо повече, докато двамата се надпреварват кой е по-добрият. А любовта им може да бъде щура, убийствена и рушаща всички закони. Ако преди това не се избият.


ОЛИГАРХ
Елена Морозов
Стр: 424
Цена: 24.90 лв.
ISBN: 978-954-284-737-3

Историята на Григори Юрдин звучи като приказка – първенец на випуска си, той успява да усети вятъра на промяната в своята родина и да бъде на правилното място по време на началните стъпки на приватизацията. С остър ум, комбинативен по природа, той успява да насочва събитията в желаната посока, като мечтите му далеч надхвърлят руските граници – с развитието на своята бизнес империя апетитите му се насочват към света на международните финанси.

Същевременно той търси и своето лично отмъщение към един мъж – арогантен и властен французин, който си мисли, че всичко му е позволено в периода на разпада на Съветския съюз и несигурното и объркано съграждане на новата руска държавност. Сред прераждането на имперските амбиции на своята родина Юрдин намира своето място далеч от центъра на властта.

Той се чувства повече на място в Лондон, Париж и Ню Йорк, но скоро черната дупка в центъра на Москва ще го привлече силом обратно там, откъдето е тръгнал като амбициозен младеж. Всеки има дългове за плащане. Дори и един всемогъщ олигарх.


ПОРЦЕЛАНОВА ЛУНА
Джени Чанг
Стр: 384
Цена: 19.90 лв.
ISBN: 978-954-284-739-7

Франция, 1918 г. В самия край на Първата световна война младата китайка Полин е в безизходица. Тя е опиянена от свободата на френската столица, но семейният дълг ѝ повелява да се върне в Шанхай и да се омъжи за човек, когото не е виждала. За да се спаси, тя има нужда от помощта на своя братовчед Тео, който също е избягал от оковите на семейството и работи като преводач за армията. Има огромна нужда от знанията му – цели 140 000 китайци са доведени в Европа, за да вършат тежката работа зад фронта, а французите не разбират нито езика, нито порядките им.

В градчето Ноайел сюр Мер друга жена, Камий, има отчаяна нужда от помощ, за да се спаси от насилническия брак, в който е била вкарана против волята ѝ. Точно тя ще приюти Полин и двете ще се сближат, а скоро китайката ще научи и страшната тайна на Камий – защото понякога любовта се появява тъкмо там, където никой не е очаквал.
Войната е към края си, но на двете жени им предстои да се изправят срещу всички ограничения, които обществото им е налагало през целия им живот.

Но ще могат ли да направят избора между подчинението и… щастието?


СРЕЩА ЗА ИГРА
Алекс Дал
Стр: 424
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-954-284-741-0
Елиса Бликс не може да откаже на дъщеря си Лусия да отиде на гости на новата ѝ съученичка Жозефин. Майка ѝ Лин е красива и самоуверена, а къщата им издава завидно благосъстояние. Елиса не подозира и за миг, че когато целува дъщеря си за лека нощ, ще я загуби. На следващия ден къщата на Лин е празна. Никога не е била дом на богато семейство, никога не е била предназначена за невинна среща за игра на две момичета. Била е просто декор на план за отвличане.

Едно семейство е разбито, едно семейство е създадено. Изчезването на Лусия изправя на нокти цяла Норвегия, а малкото открити от полицията следи сочат, че момичето е попаднало в ръцете на международна престъпна мрежа. Но истината е по-сложна и по-дълбока. И само когато Елиса и съпругът ѝ честно се изправят пред тайните в миналото си, ще разберат кой и защо е отвлякъл дъщеря им.


ПОСЛЕДНИЯТ МИЛИОН
Искра Урумова
Стр: 240
Цена: 17.90 лв.
ISBN: 978-954-284-706-9

Коя е Андреа Кристоф? Млада българка, която живее усамотено на райския остров Майорка, или виртуозна крадла и опитен реставратор, омайваща танцьорка и най-вече неуловим за властите призрак?

Андреа е професионалист, способен да изпълни всяка поръчка във всяка част на света. Но когато поредната опасна задача я сблъсква с мистериозен и опасен милиардер, тя получава едно от онези предложения, на които не можеш да откажеш, ако искаш да оцелееш.

Принудена да се върне в България, за да открадне древен ръкопис, младата жена се оказва въвлечена в шеметен водовъртеж от игри на съдбата и рискови ситуации. Тя може да загуби всичко… или да спечели своя последен милион…

Май – Юни 2024


ТАЙНАТА ГРАДИНА
Франсис Бърнет
Стр: 288
Цена: 17 лв.
ISBN: 978-954-284-724-3

След смъртта на родителите си малката Мери Ленъкс се озовава в негостоприемната пустош на Йоркшир и студеното имение „Мисълтуейт“ под опеката на чичо си, който предпочита да бъде оставен на мира. Но когато една нощ из имението се разнасят призрачни хлипания, Мери се натъква на черногледия си, отчаян братовчед Колин, който, оказва се, почти не напуска покоите си заради мистериозната си болест. Двете разглезени, невъзпитани и нездрави на пръв поглед деца се насочват в търсене на щастието и радостта, без дори да напускат пределите на имението.

След като Мери открива нарочно заключената и забравена врата на тайната градина, всичко започва да се променя – с възстановяването на градината, разцъфват и детския смях и поруменелите бузки по лицата на децата. В компанията на Марта, мрачния градинар Бен Уедърстаф, Дикън и неговите причудливи приятели, животните, историята се превръща в очарователно пътешествие към местата на сърцето, където вярата възстановява здравето, а цветята освежават духа. Но ще може ли Магията на градината, оживяла наново, да донесе здраве на Колин и щастие на Мери?

Понякога дори във вечно дъждовната Англия може да се покаже слънце, а с него и да изгрее усмивката на лицето на едно опако и чепато момиче.


БЕЛАДОНА
Адалина Грейс
Стр: 408
Цена: 27 лв.
ISBN: 978-954-284-725-0

Сигна Фароу има тайна. Само след няколко месеца ще бъде пълнолетна и ще разполага с парите, оставени от покойните ѝ родители. Вече няма да бъде прехвърляна от един настойник на друг, а ще се превърне в истинска викторианска дама. И ще започне да живее истински. Има само един проблем…

Сигна познава Смъртта. Мрачния жътвар проявява специален интерес към младото момиче, което вижда духове и не може да умре. Връзката помежду им е необяснима, плашеща… и изкусителна. Когато поредният ѝ настойник умира, Сигна е изпратена в мрачното имение „Фоксглав“. Обитаваното от духове и сенки място крие свои тайни, които само Сигна е способна да разкрие. А единственият, който може да ѝ помогне, е Смъртта.


АТЕНТАТЪТ В ХРАМ „СВЕТА НЕДЕЛЯ“ И ПЪТЯТ КЪМ ЗЛОДЕЯНИЕТО НА БКП
Вили Лилков
Стр: 348
Цена: 24.90 лв.
ISBN: 978-954-284-702-1

Книгата е посветена на атентата, организиран от БКП в софийския храм „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г., който по брой на жертвите е ненадминат в историята на ХХ век.

Проследени са връзките на БКП с Коминтерна в периода 1919–1925 г., когато българските комунисти се въоръжават и подготвят Септемврийския метеж, шпионират в полза на Съветска Русия, организират терористични акции и убийства и създават разбойнически чети заедно с дружбаши, анархисти и криминални престъпници. Всичко това те извършват в името на световната болшевишка революция срещу щедро заплащане от Москва!

Книгата възкресява спомена и за Пане Бичев – главен инспектор в „Обществена безопасност“ в полицията на Царство България, който е начело в битката с болшевизма в онези години и е наречен от съвременниците си „Кошмарът на червените терористи“. Неговата книга „Надвечерието на атентата – Велики четвъртъкъ 1925 год.“ изчезва заедно с автора си след „Девети“, но днес имаме възможност да я включим в настоящото издание. Така читателят ще се запознае от първо лице с действията на БКП по атентата, разкриването на конспирацията и признанията на злодеите.


ОЧИЛА И НОВИ РАЗКАЗИ
Иво Сиромахов
Стр: 176
Цена: 16.90 лв.
ISBN: 978-954-284-712-0

13 години по-късно легендарният сборник „Очила“ излиза в допълнено издание с точно 13 нови разказа, в които главни герои са любовта, сънищата, несбъднатите мечти и прекършените илюзии. В този личен и съкровен сборник Иво Сиромахов изненадва с необичайни за неговия познат хумористичен стил романтични истории.

В тях забавното се преплита с трогателното, а действителността е трудно отличима от полета на фантазията. Това са разкази, които сгряват като топъл чай пред камината в хладна есенна вечер. Тогава, когато сме оставили света навън и имаме нужда само от думи, дошли от сърцето.

Имаме нужда от писана любов.


ЗА ПРОИЗХОДА НА ВРЕМЕТО
Томас Хертог
Стр: 384
Цена: 27 лв.
ISBN: 978-954-284-714-4

В своята нова книга „За произхода на времето“ теоретичният физик Томас Хертог разисква тези и много други интригуващи въпроси за нашия свят, за които учените продължават да спорят. Хертог е най-близкият сътрудник, с когото Стивън Хокинг работи през последните 20 години от живота си, и заедно с него той започва да изгражда една съвсем различна гледна точка за историята на Вселената, произхода на времето и законите на физиката.

Според „Последната теория на Стивън Хокинг“ учените, включително и самият той, дълго време са гледали по погрешен начин на Вселената. Те са се опитвали да я изследват сякаш са външни наблюдатели – от гледната точка едва ли не на богове извън времето и пространството. „Време е да престанем да се правим на Бог“, казал Хокинг. Защото как можем да наблюдаваме нещо отстрани, ако сме част от нещо?

В своята книга Хертог описва вълнуващия момент на прозрение, когато Хокинг открил грешката си, и тежките години на проучвания, на революционна промяна на перспективата, в която двамата учени заедно проследявали историята на Вселената от съвсем различна гледна точка.

„За произхода на времето“ запознава читателите на достъпен език и с всички ключови моменти от историята на съвременната физика и космология – с еволюцията на науката от Нютон до днешни дни и с невероятните научни постижения и смелите теории – от квантовата механика и теорията за Големия взрив до струнната теория, мултивселената и идеята за Вселената като холограма.


КАК ДА СИ БЪДЕШ САМ ТЕРАПЕВТ
Ан-Елен Клер, Венсан Трибу
Стр: 328
Цена: 19.90 лв.
ISBN: 978-954-284-675-8
Книгата има за цел да предложи достъпни описания и обяснения за основни познания от невробиологията и свързаните с нея науки, така че да бъдат приложими от всекиго и да ви позволят не само да променяте онези аспекти от своето поведение и мислите, които ви носят страдание, но и да овладявате своите силни емоции.

Казано накратко: психотерапевтът и невробиологът поставят своите знания и опит във ваша услуга, за да можете да бъдете терапевт на самия себе си. Вашият мозък притежава способността да учи и ако разберете логиката и начина, по който той работи, вие ще можете да определяте и направлявате неговото обучение.

Възможностите на мозъка са безкрайни. Можете да научи­те всички езици и да усвоите всички музикални инструменти, ако им посветите времето си и имате желание. Можете да на­малите отрицателните емоции и да засилите положителните, да изградите връзки с другите и да освободите ума си от стрес, тревожност и всякакви леки психически проблеми.


ПРОДЪЛЖАВАМ
Андре Токев
Стр: 344
Цена: 27 лв.
ISBN: 978-954-284-694-9
Това е изповедта на един човек, израснал между три държави и достигнал до върховете на своята професия благодарение на желязната си дисциплина и на подкрепата, която получава от семейството си. Мъж, преминал през множество трудности, за да осъзнае, че никога не бива да спираш да се развиваш – неуспехите са уроци, а най-важното е да продължаваш напред по-силен и по-мъдър.

Потопих се в историята на шеф Андре Токев. Страница след страница. И колкото повече отивах към финала на неговата лична, откровена и богата на емоции изповед, толкова повече исках да знам. Бях сигурна, че в мислите на този 55-годишен всеотдаен мъж има още много неизказани неща. И вярвах, че ако застана пред него не като редактор, който го води за ръка през дебрите на неговото минало, а най-вече като журналист, готов да му задава още и още въпроси, ще можем да оформим портрета на един съвременен успял човек, преминаващ през различните епохи на два века и две родини, преживял възходи и пропадания и съумял да създаде собствена житейска философия за доброто и злото в света.

Виолета Цветкова


ГРЪЦКО СИНЬО
Анита Димитрова
Стр: 384
Цена: 30 лв.
ISBN: 978-954-284-693-2

Кой е най-хубавият плаж в Гърция?
Къде е подходящо за почивка с деца?
Кой остров посреща гостите си най-сърдечно?

„Гръцко синьо“ дава отговор на тези и много други въпроси.

Четиридесет близки и далечни дестинации – от Тасос и Халкидики до непознатите южни острови; полезни съвети за плаването на море, местната кухня, историческите забележителности… Но в този „Пътеводител в близкото и непознатото“ ще откриете не само златни плажове, фотогенични залези и практична информация за туриста. В него има и вендети, тюлени, политически убийства, вулкани и земетресения, любовна история, пирати, корабокрушения; чуват се стъпките на Омир и Казандзакис, Джералд Даръл и Ленард Коен.

„Гръцко синьо“ може да бъде четена като наръчник, когато се отправяте към южната ни съседка; но и като приказка, която ще ви отведе в Гърция винаги, когато имате нужда поне от емоционална почивка, от песента на цикадите и полъха на морския бриз. Книгата излиза във второ преработено и допълнено издание, с осем нови глави и над 300 цветни фотографии. Новите дестинации, описани от Анита Димитрова, са Корфу, Скирос, Лесбос, Самос, Кеа, Патмос, Липси и Лерос.

Март – Април 2024


СКЪПА ЕЙВА
Илса Мадън-Милс
Стр: 380
Цена: 18 лв.
ISBN: 978-954-284-636-9

„Скъпа Ейва,
Моля те, не ме мрази, защото съм „Акула“.“

„Акулите“ властват на територията на престижното училище „Камдън“ – и са заслужили името си не само на футболния терен, но и по коридорите. Те хищнически разкъсват всеки, който не се вписва в красивата им, привилегирована групичка. Съвсем доскоро Ейва би дала всичко, за да бъде една от тях. Ала след една страшна нощ, изпълнена с много алкохол, всичко се променя. Душата и тялото на Ейва са наранени и тя просто вече не иска да има нищо общо с „Акулите“. Тя ги ненавижда с люта страст.

„Скъпа Ейва,
Опитах се да се противопоставя на това чувство с всички сили, но те желая. Все още.“
Докато не получава анонимно любовно писмо от един от тях. Кой ли е? Белязаният куотърбек Нокс? Неговият брат Дийн? Или бившето ѝ гадже Чанс, зарязал я след онази нощ? Няма значение, това писмо е идеалният инструмент за отмъщение.
Това, което не влиза в плана, е да изпитва привличане към проклетата Акула. А още по-малко това привличане да се превърне в истински чувства…


АФЕРАТА „КРИСТИ“
Нина де Грамон
Стр: 344
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-954-284-688-8
Годината е 1926 г. Агата Кристи изчезва за 11 дни и издирването ѝ се превръща в сензация. Търсят я над 1000 полицаи и над 15 000 доброволци. Вече известна със своите криминални истории, Кристи предлага на жадната за скандали публика мистерия, която провокира въображението десетилетия наред. Къде е била тя през цялото време и до днес не е напълно ясно – тя самата не си спомня.

В „Аферата „Кристи“ Нина де Грамон преплита фикция и реални събития, за да превърне издирването на Агата Кристи в криминален роман, не просто вдъхновен от творчеството на писателката, но достоен за нейното перо. Изчезнала жена, разследване на двойно убийство, преплетени любовни триъгълници, множество потенциални извършители – този роман съдържа всички необходими елементи за добрата класическа мистерия. Но в него има и нещо друго.

Писателката изгражда въздействаща и реалистична панорама на годините след края на Първата световна война в Англия и Ирландия. Едно време, което е превърнало почти всички в жертви – на войните, на Испанския грип, на жестоките социални разделения, на все още вездесъщата в Ирландия, но проядена от корупция и похот църква. Така се ражда образът на Нан О`Дий – жена, която е жертва на своята епоха. Жена, която е едновременно подобна, но и много различна от Агата Кристи и която като кукувица ще се опита да открадне дома и семейството на прочутата писателка от висшето общество. Но какво я е подтикнало към това? Алчност? Жестокост? Или нейната собствена трагична история? Все пак тя сама казва, че това все още е „времето на изчезващите жени“.


КЛИТЕМНЕСТРА
Костанца Касати
Стр: 480
Цена: 23 лв.
ISBN: 978-954-284-656-7

Певците пеят песни за подвизите на царете, но умело забравят престъпленията им. Касапницата на войните се превръща във величав разказ за доблест и героизъм, а дворцовите интриги остават в сянката на славата. За цариците не пее никой. Тяхната роля остава в сянка, а делата им биват забравени. Освен когато царицата е толкова велика или извърши нещо така ужасно, че да заслужи безсмъртие в песен.

Клитемнестра е такава. А това е нейната история.

Родена като принцеса на Спарта и сестра на Елена, тя расте волна и независима. През двореца на баща ѝ минават множество прочути герои, но и някои чудовища. Като Агамемнон, когото Клитемнестра презира и мрази с цялото си сърце, но съдбата я принуждава да се омъжи за него. Оттук нататък тя трябва да се подчинява, да бъде мачкана и да служи на волята на съпруга си, така повеляват традицията и законът. Но Клитемнестра ще им се опълчи. И когато настъпи точният момент, отмъщението ѝ ще бъде страшно.
Изпълнена с жив, поетичен език и пленяващи емоции, „Клитемнестра“ на Костанца Касати ще ви покаже света на Древна Елада в нова светлина.


ЕПОХАТА НА АВТОКРАТИТЕ
Гидиън Рахман
Стр: 320
Цена: 19.90 лв.
ISBN: 978-954-284-643-7

Путин, Тръмп, Си Дзинпин, Ердоган, Орбан – приликите между тези авторитарни лидери, доближаващи се или мечтаещи да бъдат диктатори, са много повече от разликите между тях. Как се случи така, че за кратък период от време демокрацията по света отново е в отстъпление, а агресията и милитаризмът диктуват световните събития?

Гидиън Рахман е свидетел от първо лице на възхода на повечето от тези автократични лидери и бие камбаната в тази толкова нужна и важна книга. В нея той изследва как и защо след началото на новото хилядолетие една след друга столици като Москва, Пекин, Делхи, Бразилия, Будапеща, Анкара, Рияд и дори Вашингтон се оказват превзети отвътре по наглед демократичен път, който обаче отвежда до установяване на власт на лидери със силни диктаторски наклонности. Те са националисти и социални консерватори, които у дома публично се определят като защитници на „обикновените хора“ срещу „глобалните елити“, а навън се представят като олицетворение на цели нации. И както винаги е било, насърчават създаването на култ към личността си. И най-страшното е, че тези лидери се изкачват до властта не само в традиционно авторитарни общества, но и в сърцата на либералните демокрации.


СТАРИ ХИПАРИ И НОВИ РАЗКАЗИ
Михаил Вешим
Стр: 256
Цена: 19 лв.
ISBN: 978-954-284-658-1

Тези разкази, скитащи и хипарливи, нося със себе си почти през целия си живот. Нямаше как да протестирам срещу „бетономорието”, освен да пиша разкази. Някои от тях излязоха преди десетина години в сборника „Стари хипари”, към тях сега прибавям и нови.

Нови въздишки…

Защото още не мога да прежаля и забравя моето море, което остана цветно само в спомените, такова ми се иска да го видите и в тези разкази – и него, и къмпинга, и цветните хора от онова време.

Не само морето днес е друго, и къмпингите, доколкото ги има, се промениха. Луксозни каравани с навеси, мека мебел и балдахини изместиха палатките, а децибелите на нощните дискотеки заглушават китарата на днешния млад хипар, седнал на плажа да посрещне Джулая. Ами как се промениха хората…Само им вижте джиповете и ланците, ботоксите и силиконите!
Но тук млъквам, за да не се превърна от възторжен „певец на българския къмпинг” в мрънкащо старче. Тези разкази от миналото е добре да се четат и с музиката на миналото – плейлистът към текста трябва задължително да включва „Бийтълс”, „Стоунс” и т.н. … да не изброявам. Но непременно – Георги Минчев и Васко Кръпката.
За по-пълното възприемане на книгата и като лекарство срещу носталгията бих препоръчал ободряващи дози джин-тоник, водка-тоник или гроздова без тоник, но със салата.

Консумирайте отговорно и с мярка!

От автора


МАРШЪТ НА ИДОЛИТЕ
Николай Н. Нинов
Стр: 208
Цена: 25.90 лв.
ISBN: 978-954-284-654-3

Пазители на свещени пространства, посредници между поклонници и жреци или наблюдатели от приказните форми на изветряне са тези исполини там, където планината среща небето?

Чие дело наистина е този непроучен пантеон от полухора-полубогове, натоварен с памет за отдавнашни времена?

Едно приключение, наситено с тайнства;

Едно пътешествие из непозната България.

Николай Н. Нинов е журналист, писател, пътешественик.

Колегите му го наричат търсач на неоткрити места, любител на древните загадки и тайни. А приятелите – приключенец по дух, с око за скалните вълшебства. През 2012-а той печели фотоконкурса на в. „Дневник“ „Спомен от лятото“, а по-късно споделя историите за пътешествията си в книгите „Повторени сънища“, „Времето гледа с десет очи“, „Намерени от чудесата“ и „Видения от древността“.


ЙОГА, ЛЮБОВ И ДРУГИ МИТОВЕ
Виктория Пенкова
Стр: 308
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-954-284-634-5

Единственият лек за разбитото сърце е добрата стара амнезия. Когато тя не е налична, йогата помага. Особено ако е на гръцки остров.

„Йога, любов и други митове“ е историята на Моника Круз. Отчаяната сценаристка се впуска на йога ритрийт в Гърция, за да забрави изпепеляващия си романс с по-млад мъж. Ала на постелката спомените ѝ оживяват по-ярки от всякога.

Не помага и че йога практиките са далеч по-нетрадиционни от очакванията на младата жена, а похватите на ръководещата ритрийта Шанти – доста спорни и прекалено холистични. Ала между дребнавите конфликти и предразсъдъци, вдишванията и асаните, сред божествената природа на острова Моника, както не е истинското ѝ име, започва малко по малко да сваля пластовете на защитната обвивка около сърцето си.

Готова ли е обаче за среща със самата себе си?

Нахално, смело, стилно и силно навътре в женската природа с хумор, прецизност на хирург и лудост на самодива. Сценаристката Виктория Пенкова пристига до читателите с първия си роман и с вселената си, която си струва да опознаем, ако ни се доплува до остров в Гърцията на женските мечти по следите на Дивата жена на Клариса Пинкола Естес.

– Зорница София, режисьор, сценарист, продуцент и преподавател

Февруари – Март 2024


ОТ КРАЖБИ ДО УБИЙСТВА
Стефан Иванов
Стр: 464
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-954-284-603-1

Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да уловим и пресъздадем в цялост характеристиките им, ще се опитаме да представим по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях – кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история. Липсата на такава статистика прави възможно съществуването и използването на редица произволни и неотговарящи на действителността твърдения.

Освен това ще се опитаме да вникнем в причините за извършване на криминални престъпления, да опишем трансформацията както сред закононарушителите, така и на методите, които използват органите на МВР, Прокуратурата, Съдът и местата за изтърпяване на наказания в борбата срещу престъпността, и стремежа за ресоциализация на вече излежалите ефективни присъди граждани. Състоянието на самите органи на реда, в качеството им на основен фактор за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, също е обект на подробно внимание на следващите страници. Детайлно ще се спрем на професионализма, финансовата и социално-битовата подсигуреност на милиционерите като част от мотивацията им за борба срещу престъпленията.


ЧЕРВЕНА ЦАРИЦА
Хуан Гомес-Хурадо
Стр: 512
Цена: 23 лв.
ISBN: 978-954-284-619-2

Никога не сте срещали някого като нея.

Антония Скот е специална. Много специална. Малцина са способни да виждат света, както го прави тя, а решаването на заплетени престъпления е нейна страст.

Или по-точно – било е нейна страст. Защото сега Антония иска само да продължава да живее в доброволна изолация и да бъде оставена на мира от всичко и всички.

Докато един ден не чува стъпки на непознат, изкачващи се към апартамента ѝ. Който и да е той, Антония е сигурна, че идва, за да я върне към стария ѝ живот. Колкото и да не ѝ харесва.

Защото някой е извършил жестоко ритуално убийство по невъзможен начин. Полицията е безсилна, а това е само началото. Мадрид ще бъде разтърсен от серия от престъпления, а единствената, която може да види връзката между тях и да спре убиеца, е Антония Скот.


ПРЕДИМСТВАТА НА ДИСЛЕКСИЯТА
Д-р Брок Л. Айди, д-р Фърнет Айди
Стр: 392
Цена: 27 лв.
ISBN: 978-954-284-593-5

„Предимствaтa на дислексията“ показва как да се възползвате от дислексията си,вместо да страдате от нея.“

„Таймс“

Знаете ли, че мнозина успешни архитекти, адвокати и инженери, дори прочути писатели, като деца са срещали огромни трудности да се научат просто да четат и пишат? И най-странното е, че не въпреки, а поради тези проблеми навярно са успели да реализират мечтите сВ тази преобръщаща стереотипите книга д-р Брок Айди и д-р Фърнет Айди обясняват как и защо хората, диагностицирани с дислексия (а се смята, че те са цели 20% от населението), използват различен стил на учене и усвояване, който може да даде неочаквани предимства както в класната стая, така и в професионалния и личния живот. Като използват своя обширен опит в областта на неврологията и образованието, авторите разкриват как дислектиците не само възприемат писания текст по различен от обичайното начин, но също така се справят отлично с пространственото ориентиране, често откриват неочаквани връзки, които другите пропускат, и демонстрират наистина смайваща креативност.

Опирайки се на лични истории и съвременни научни изследвания, „Предимството на дислексията“ предоставя безценни съвети на родителите, преподавателите и дислектиците за това как могат да разпознаят и използват силните си страни.
Тази книга показва не просто една нова гледна точка. Тя убедително доказва, че дислексията не е присъда – тя е възможност да бъдеш различен в свят, който цени това повече от всякога!


1000 МОЗЪКА
Джеф Хокинс
Стр: 280
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-954-284-622-2

Как мозъчните клетки се обединяват, за да създадат интелекта и съзнанието? По какъв начин си взаимодействат, за да могат да прочетат книга, да научат нов език, да създадат нова теория? Въпреки големия напредък в областта на невронауката през последните години, в нея все още има много повече въпроси, отколкото отговори.

Компютърният инженер и специалист по невронаука Джеф Хокинс предлага елегантна, но и революционна теория, която не само би могла да обясни как се ражда интелектът, но и как да създадем истински изкуствен интелект. Според Хокинс нашето съзнание се ражда от синхрона на хиляди малки „мозъци“, мрежи от неврони, всяка от които изпълнява едни и същи функции, но в диалога си с останалите коригира своите представи. Така мозъкът функционира чрез взаимодействие, чрез „демокрация“. В книгата „1000 мозъка“ на достъпен език авторът обяснява механизмите на това взаимодействие – какви „изчисления“ според него стоят в основата на нашето мислене и какво означава това за начина, по който възприемаме света, помним, учим. Както и дали бихме могли да приложим същите „изчисления“ в една мислеща и възприемаща света машина, универсален изкуствен интелект, какъвто все още не е създаден.

Джеф Хокинс е един от пионерите на информационната революция – създател на един от първите таблети в историята – GRiDPad, който още в края на 80-те предрича ерата на смартфоните. Освен компютърен инженер, той е и невроучен, който със своята компания „Нумента“ вече над две десетилетия изучава невроните в мозъчната кора и търси възможности за приложение на невронауката в областта на изкуствения интелект.


ТОНИ И ГАРИ ОБИКАЛЯТ СВЕТА
Иво Сиромахов
Стр: 152
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-954-284-612-3

Малкият Тони живее близо до гората със своя най-добър приятел – забавното говорещо куче Гари. Един ден той получава ценен подарък – вълшебен цилиндър, който може да го пренесе мигом във всяко време и на всяко място по света. С негова помощ Тони най-сетне може да изпълни мечтата си да открие своите отдавна изчезнали родители.

Двамата смели приятели се впускат в шеметна и забавна обиколка, по време на която цилиндърът ги отвежда в различни епохи, където ги очакват срещи с прочути личности от световната история и митология. На помощ на децата ще се притекат Сократ, Цезар, Клеопатра, Галилей, Леонардо да Винчи, Шекспир, Нютон и кой ли още не.
„Тони и Гари обикалят света“ е вълнуващо приключение за малки и големи, в което чрез силата на въображението среща си дават различните времена и най-важните личности и образи в човешката история.


ХОРАТА, КОИТО СЕЯТ В СНЕГА
Тина Харнеск
Стр: 360
Цена: 19.90 лв.
ISBN: 978-954-284-609-3

Забавна, топла и сладко-тъжна история в духа на книгите на Фредрик Бакман, разказана с красив и лиричен език от наследничка на един от най-колоритните древни народи на Европа – саамите.

Мариджа тъкмо е разбрала, че не ѝ остава много. Ексцентричната 85-годишна жена, горда представителка на коренния северен народ саами, няма никакво намерение да се съобразява с лошите новини. Eдинственото, което си поставя за цел, е да скрие състоянието си от своя съпруг Пиера, който сам потъва в мъглата на спомените. В тяхната самобитна култура традицията повелява да се създават големи семейства, за да има кой да се грижи за възрастните. Но двамата са сами. Някога обаче е имало едно дете, което са обичали повече от всичко – Хеайка-Йона, но то им е било отнето. И те не знаят къде е сега…

Затова Мариджа се заема с най-важното – да намери кой да се грижи за Пиера тогава, когато нея вече няма да я има. За щастие, тя ще получи безценната помощ на услужливата Сире, която говори от проклетия телефон. Смелата старица е убедена, че порасналият Хеайка-Йона носи униформа. И решението е просто. Трябва да привлече вниманието на колкото се може повече униформени – дори с цената на това да подпали плевнята или да застреля лос… Властите просто не знаят какво предизвикателство ги очаква.

„Мисля, че човек никога не спира да тъгува за мястото, където е домът му. Какъвто и да станеш и където и да се озовеш, сърцето ти има корен.“


ОБРАТНИ МИСЛИ
Емил Конрад
Стр: 136
Цена: 19.90 лв.
ISBN: 978-954-284-616-1

Емил Конрад се завръща с нова книга!

Забавен, провокативен, откровен и скандален, най-известният български влогър ще ви поведе на пътешествие из хаотично подредения си ум и ще ви разкрие много тайни за нещата, които не може да каже в интернет.

„Обратни мисли“ ще ви накара да се смеете, но и да се замислите сериозно за света, който ни заобикаля.

Употребата ѝ не се препоръчва за лица под шестнайсетгодишна възраст.

Издателство Ера

Юли – Август 2024


ВЕЧНО И БЕЗЦЕННО
Ребека Ярос
стр: 352
цена: 22 лв.
ISBN: 978-954-389-797-1

Как да намериш себе си, когато другите вече са решили кой си? Камдън Даниълс е загърбил родния си град – Алба, и няма намерение никога повече да стъпи там. Когато получава неочаквано обаждане с молба за помощ от баща си, лошите спомени го заливат в миг. Предателството. Болката. И нуждата да се завърне отново у дома.

Изглежда всички в града са разочаровани от неговото пристигане. Враждебни и обвинителни погледи го следват навсякъде, но той е решен да изпълни дълга си, дори когато това означава да премине отново през целия ад на миналото. Единственият човек, който наистина го очаква там е Уилоу. Жената, която все още обича. Жената, която никога няма да може да има. Защото в Алба се крият тайни, които е най-добре да останат заровени завинаги…


КАПРИ ЗАВИНАГИ
Роберта Грегорио
стр: 288
цена: 18 лв.
ISBN: 978-954-389-795-7

Когато Киара среща Кеко за пръв път, тя е смутена. Но щом той ѝ се усмихва, тя в миг се влюбва в трапчинките и бездънните му сини очи. А след романтичната им разходка с неговата веспа, е ясно, че това е любов от пръв поглед и за двамата. Сякаш са предопределени да са завинаги заедно… Ала седем години по-късно те са изгубили връзка и се опитват да продължат напред. Киара не е щастлива, че трябва да се върне в родния си Неапол да помага на баба си в малкото златарско ателие. Създала си е изцяло нов живот в Милано и не иска да поглежда назад. Но съдбата има други планове.

В бижутерията на Виа дел Аморе – известна оживена уличка с магазини, посещавани от много младоженци, ги очаква пълен хаос. Скоро след като Киара започва работа там, тя открива забравена поръчка за брачни халки, предназначени за сватба на прелестния остров Капри и тръгва на пътешествие, за да намери на кого принадлежат. А там я чака огромна изненада. Възможно ли е Киара да спаси приказната сватба на Капри и същевременно да излекува собственото си сърце край лазурните води?


КОГАТО ТЯ ИЗЧЕЗНА
Минка Кент
стр: 304
цена: 20 лв.
ISBN: 978-954-389-796-4

Колата ѝ е открита на паркинга пред магазина, чантичката и телефонът ѝ са на седалката, ключовете стоят пъхнати в таблото, а следа от борба и насилие няма. Жената сякаш се е изпарила. Мередит Прайс е най-голямата късметлийка на света. Съпругът ѝ Андрю е чаровен и успешен финансов брокер. Имат две деца и живеят в охолство и разкош в планинско курортно градче. След три години брак животът на Мередит е станал доста предвидим. До деня, в който тя изчезва безследно.

Гриър Амброуз трябва да открие сестра си, независимо от това как и защо е изчезнала. Тя се впуска в отчаяно търсене, но изглежда никой не е познавал истинската Мередит. Би ли изоставила семейството си? Или някой би искал да я нарани? Отговорите се крият в най-тъмните кътчета на човешкото съзнание…

Книгите на Минка Кент шестват неизменно в класациите на Амазон и я превръщат във водещ автор в жанра. Минка обича да изследва какво се случва, когато добрите хора вършат лоши неща и поставя героите си в комплицирани и непредвидени ситуации.


ПОСЛЕДЕН ШАНС
К. Бромберг
стр: 304
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-794-0

Той е мъжът с елегантния костюм, от когото опияняващо лъха на пари, непримиримост и сексапил. Не очаквам да го видя отново. Една нощ. Без обвързване. Без имена. Горещ секс. Все още си мисля за снощи, когато отивам на среща с новия си клиент и виждам същата опасна усмивка, която ме привлече часове по-рано.

Той е Калахан Шарп. Милиардер, решен да завърши един последен проект, за да почете покойния си баща, преди да напусне семейния бизнес завинаги. За мой късмет или нещастие, ми е възложено да го придружа на Вирджинските острови. Калахан няма проблем да наруши правилата на компанията си, но аз не мога да си позволя да се сближим. Залозите за мен са прекалено високи. Какво ли може да се обърка, когато съм принудена да работя – и живея – рамо до рамо с мъж, на когото не мога да устоя?


СРЕЩА СЪС СМЪРТТА
Агата Кристи
стр: 232
цена: 16.99 лв.
ISBN: 978-954-389-784-1

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.

– Нали разбираш, че тя трябва да бъде убита?

Необичайната реплика достига до слуха на Поаро, но той изобщо не подозира, че скоро тя може да се окаже решаваща следа. Или не…

Когато трупът на госпожа Бойнтън е намерен сред скалите на Петра, единственият признак, че е била убита е малка следа от убождане на китката ѝ. Еркюл Поаро има 24 часа да разкрие кой е убил една от най-неприятните личности, които е срещал.

Май – Юни 2024


ВЪЗМЕЗДИЕ
Крис Картър
стр: 376
цена: 22 лв.
ISBN: 978-954-389-793-3

По време на рутинна аутопсия д-р Каролин Хоув открива озадачаващи несъответствия. Очевидно е, че жертвата е загинала в пътен инцидент. Но резултатите показват нещо съвсем различно и толкова тревожно, че тя се обажда на детектив Робърт Хънтър от отдел „Свръхтежки убийства“.

Никой не подозира, че откритието на д-р Хоув е само върхът на айсберга и ще отведе Хънтър и Гарсия по следите на хитър и потаен убиец, за чието съществуване никой дори не подозира. Убиец, който винаги е действал под радара, умело прикривайки всяко зловещо убийство като инцидент…

Той няма да спре – освен ако Хънтър и Гарсия не успеят да стигнат до него. Но как да разследваш, когато няма жертви, няма местопрестъпление, няма мотив?

Как да спреш убиец, чието съществуване никой не може да докаже?


ПЪТЯТ НА СТОИКА КЪМ БОГАТСТВОТО
Дариус Фору
стр: 216
цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-954-389-791-9

„Дариус има уникалната способност да предава сложни идеи чрез прости истории“ – Моргън Хаузел, автор на бестселъра „Психология на забогатяването“
Инвеститорът Дариус Фору предлага нов подход за натрупване на богатство, който вплита древна мъдрост в хаоса на съвремието. Стоиците са знаели, че ако можеш да контролираш реакциите и емоциите си, ще постигнеш успех. Същите принципи са валидни и за финансовата ни реалност днес. Най-великите инвеститори подхождат към пазара с дисциплина, емоционална дистанция и самообладание – уроци, на които стоиците ни учат от хиляди години.

Чрез комбинация от древно знание и практични стратегии, базирани на анализите на най-добрите инвеститори на всички времена, „Пътят на стоика към богатството“ ви разкрива как да:
• получите предимство чрез управление на емоциите и развитие на уникалните ви качества и таланти;
• развиете нужната дисциплина, за да игнорирате краткосрочните икономически колебания и да избягвате да живеете в бъдещето;
• се сдобиете с мисловна нагласа, която ви позволява да се наслаждавате на това, което имате, без алчност;
• създадете устойчив подход към финансите си.

Докато финансите и икономиката стават все по-непредвидими и хаотични, „Пътят на стоика към богатството“ е ключът към справянето с всяка буря, като същевременно изграждате богатство, което ще се съхрани за цял живот и след това. Дариус Фору е автор на седем книги. От 2015 г. насам развива успешно блога си на тема бизнес и продуктивност, следен от повече от 500 000 читатели. Цитиран е в TIME, NBC, Observer и други.


СПАСИТЕЛЯТ
Никълъс Спаркс
стр: 320
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-792-6

Дори най-трудните моменти могат да отворят
нови пътища към щастието
Като пожарникар доброволец Тейлър Макейдън всеки ден рискува собствения си живот, за да спасява другите. Нито бушуващите пожари, нито разрушителните бедствия могат да го изплашат. Единственият риск, който Тейлър не може да поеме, е да се влюби. Единственият човек, когото не може да спаси, е самият себе си…

Когато градът му е връхлетян от опустошителна буря и колата на самотната майка Денис Холтън се озовава извън пътя, той тръгва на поредната спасителна мисия. Започва издирване, по време на което двамата се сближават, а Тейлър дори не подозира, че то може да доведе до собственото му избавление.

Хроникьорът на човешката душа Никълъс Спаркс е ненадминат в умението си да разказва необикновените истории на обикновените хора. В „Спасителят“ той ни напомня, че дори най-трудните моменти могат да отворят нови пътища към щастието…


ПЪРВАТА ЛЪЖА ПЕЧЕЛИ
Ашли Елстън
стр: 352
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-790-2

Иви Портър има всичко, за което едно обикновено момиче си мечтае: любящ партньор, уютна къща с двор и бяла ограда, забавна група приятели. Единствената уловка? Иви Портър не съществува. Първо ѝ дават тази самоличност. После локация. Мистериозният шеф господин Смит я снабдява с информация за града и хората в него. Целта е Райън Съмнър. А последното парче от пъзела е нейната мисия.

Иви не знае кой всъщност е господин Смит, но знае, че тази задача ще е специална. Няма право на никакви грешки – особено след онова, което се случи последния път.
Тогава неочаквано се налага да се изправи срещу … своята истинска самоличност. Иви Портър трябва да е с една крачка пред своето минало, за да се увери, че все още има някакво бъдеще. Но тя винаги е обичала предизвикателствата…

Ашли Елстън живее в Северна Луизиана със съпруга и тримата си синове. Работила е като сватбен и портретен фотограф в продължение на десет години. Романът ѝ „Първата лъжа печели“ веднага става бестселър и оглавява класациите на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“. Избран е за книжния клуб на Рийз Уидърспуун, а филмовите права са закупени от „Hulu”.

Април – Май 2024


НЕУМЕСТНО
Ви Кийланд
стр: 336
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-786-5

Уволнена заради непристойно поведение! След 9 години усърдна работа за една от най-големите компании в бранша, ме уволняват с лаконично писмо, което откривам при завръщането си от Аруба. И всичко това заради едно видео заснето по време на ваканция с приятели и публикувано в личния ми профил. Или поне така си мислех…

В пристъп на напълно оправдана ярост, подпомогната от бутилка бяло вино, изпращам своя възмутен отговор директно до изпълнителния директор. С което смятам, че съм сложила край. Представяте си изненадата ми, щом получавам отговор и самият Грант Лексингтън настоява да се върна на работа. Но той има съвсем различни планове за мен.

Няма начин да се замесвам с шефа на шефа на шефа си. Въпреки че е абсурдно красив, самоуверен и чаровен. Ще е грешно, напълно неуместно. Доста по-неуместно от клипчето, заради което съм в тази ситуация. Но колкото повече го опознавам, толкова по-правилно ми се струва да се влюбя в него.


КАК ДА СИ ОТГЛЕДАШ ВИКИНГ
Хелън Ръсел
стр: 336
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-785-8
Скандинавските деца са различни. Хранят се и учат по различен начин. Тичат, скачат и се катерят сред природата с часове на ден, дори когато времето е ужасно и е тъмно от октомври до март. А накрая малките датчани се превръщат в най-щастливите възрастни на планетата. Време е да разберем каква е тайната!

Ръсел се завръща с неподражаемото си чувство за хумор, за да ни запознае още по-отблизо с Дания, като набляга на родителските методи там и в останалите северни страни, социалната политика, училищната структура и изненадващите обичаи, които водят до едни щастливи и добре възпитани възрастни. Успяваме да надникнем в един изумително отличаващ се свят, където бебетата спят отвън в количките си на -20°C, а децата в предучилищна възраст размахват брадви.

Разказът ни зарежда с оптимизъм и ни кара да осъзнаем, че всички ние можем да приложим частица викингска нагласа в живота си и да го подобрим.


НЕВИДИМАТА РАНИЦА
Патрис Карст
стр: 32
цена: 12.90 лв.
ISBN: 978-954-389-789-6
Първият учебен ден на Мила! Тя е развълнувана, но и тревожна. Ами ако не може да намери класната си стая? Ами ако никой не я хареса? Ами ако е прекалено притеснена, за да говори?
С помощта на съветите на по-големия си брат, тя осъзнава, че има всичко необходимо в своята Невидима раница: Невидим микрофон, за да се чуе гласът ѝ; Невидимо фенерче да ѝ помогне, ако се изгуби; Невидима мрежа да я хване, ако падне; и още много други вълшебни и полезни неща. Раницата ѝ побира всичко!

Карст дава на читателите си „инструментите“, с които могат да преодолеят всяко препятствие, като ги учи винаги да разчитат на вътрешната си сила, да си сложат Невидимите криле… и да полетят!
Патрис Карст е умел разказвач на трогателни истории. Книгите ѝ докосват сърцата на милиони читатели по света и са преведени на 20 езика. Родена е в Лондон, но живее в САЩ. Сред най-популярните ѝ заглавия са „Невидимата нишка“ и „Невидимата каишка“.

Улесняващ читатели с дислексия шрифт!


НЕВИДИМАТА НИШКА
Патрис Карст
стр: 40
цена: 12.90 лв.
ISBN: 978-954-389-788-9
Мама разказва на дечицата как всички те са свързани с невидима нишка. Нишка, изтъкана от любов. Дори да не можеш да я видиш, можеш да я почувстваш със сърцето си и знаеш, че тя винаги те свързва с тези, които обичаш. Но всички ли имат такава Невидима нишка? Колко далече стига тя? Може ли някога да се скъса?

Тази стопляща душата книга изследва невидимите, но неразрушими връзки между нас и провокира по-задълбочени разговори за любовта. Предлага прост подход към преодоляването на самотата, раздялата и загубата, който децата лесно могат да разберат и приемат, и изпраща силно послание на читатели от всички възрасти.


НЕВИДИМАТА КАИШКА
Патрис Карст
стр: 32
цена: 12.90 лв.
ISBN: 978-954-389-787-2
Когато домашните ни любимци вече не са с нас, една Невидима каишка свързва нашето сърце с тяхното. Това казва Емили на приятеля си Зак, след като кучето му умира. Но Зак не вярва. Той вярва само в това, което може да види.

Ала след едно просветляващо пътешествие из квартала, докато скърби, Зак започва да усеща утешителното подръпване на Невидимата каишка. Чувството е… като любов.

Нежните думи на авторката, заедно с вдъхновяващите илюстрации, помагат на читателите да преодолеят загубата на домашния си любимец.


ОФЕРТАТА
Никол Сноу
стр: 432
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-777-3

Най-после мога да живея така, както съм мечтала, но има една огромна уловка.Проклетият Майлс Кромуел. Той е милионер, работохолик, вечно намръщен и маниак на тема контрол. И ми е съсед. Нещата между нас не започват добре още когато се появява на вратата ми с оферта да купи имота ми. А после хиперактивните ми кучета смъкват халата ми пред очите му. Прогонвам го напълно унизена. Но се оказва, че поддържането на най-сладкото хотелче в цял Вашингтон е адски скъпо начинание. Когато най-секси ергенът в Сиатъл се връща да чука на вратата ми, съм притисната до стената. Този път ми предлага високоплатена работа, която не мога да откажа.

Мислех, че съм силна. Че мога да се усмихвам престорено, да си върша работата и да се смея на грубите му изисквания. Че мога да игнорирам абсурдно красивата му външност, намеците и изгарящите му погледи. И за миг не съм помисляла, че ще ме издебне на среща с друг мъж и ще открадне душата ми с една целувка от ревност.

Той си противоречи. Лесно е да го мразя. Но дали финалната му оферта ще спаси сърцето ми, или ще ме унищожи?


ИТАЛИЯ- ВЕЧНАТА ПРИКАЗКА
Михаела Манасиева
стр: 256
цена: 17 лв.
ISBN: 978-954-389-776-6
Италия те примамва и омагьосва с лекота… и неусетно се влюбваш. „Италия – вечната приказка“ ни отвежда на пленително пътешествие из скритите италиански улички и на всяка крачка ни поднася любопитни факти, реални събития, изумителни истории и лични наблюдения. Разкрива ни начина на мислене на италианците, техния живот, ценности, интереси и странности.

Разбираме как чаровната Италия се е превърнала в едно от най-любимите места на толкова много туристи по света – как италианците пишат историите си, какви трикове прилагат, как превръщат малките градчета в приказни места и как историята е оставила своя отпечатък, достигайки до наши дни.

„Италия – вечната приказка“ ще допадне на всеки, в чието сърце Италия е намерила своето място, както и на онези, за които това ще е първа среща с нея.

Защото Италия е великолепна, вечна и неизчерпаема – една сбъдната мечта!


ФУРИЯ
Алекс Майкълидис
стр: 336
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-775-9
Лана Фарар е сред най-бляскавите актриси в света. Тя е сложила край на кариерата си и е изградила напълно нов живот. Лошото лондонско време я подтиква да покани най-близките си приятели на своя идиличен гръцки остров, където да прекарат един уикенд под жарките слънчеви лъчи.

Може би си мислите, че знаете тази история… Сигурно сте чели за нея навремето, когато таблоидите пишеха само за това. Беше идеалната сензация за пресата: оттеглила се звезда, частен остров, откъснат от света заради бурните ветрове… и едно убийство.

Озовахме се в капан. Оказа се, че старите приятелства крият много омраза и жажда за отмъщение. Последва сложна игра на котка и мишка. Битка на волята, пълна с обрати. Докато всичко не ескалира. Никога няма да забравим тази нощ. Защото се стигна много по-далече, отколкото който и да е от нас би могъл да си представи… Един от нас умря.
Но кой съм аз?

Името ми е Елиът Чейс и сега ще ви разкажа една история, различна от всяка друга, която някога сте чували.

Февруари – Март 2024


МРЪСНИ ГЕНИ
Д-р Бен Линч
стр: 384
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-769-8

Генетичната ни съдба не е предопределена! Възможно е да бъде коригирана, пренаписана, променена. Трябва само да знаем как.
Д-р Линч е прекарал цяло десетилетие в проучвания, изследвания и успешно лечение на пациенти из цял свят и е разработил и усъвършенствал Протокол за чисти гени – програма за оптимизиране на здравето и живота ни.
Разковничето към това е метилирането – биохимичен процес, осъществяващ се в тялото. Метилирайки определени гени, можем да изключим генетичното си предразположение към затлъстяване и боледуване. С правилните „инструменти“ сме в състояние да се справим сами.
Чрез „Мръсни гени“ ще научите как може да влияете върху генетичното си наследство и да подобрите здравословното си състояние. С помощта на тестове ще разберете дали и кои от гените ви са „мръсни“, какъв точно е генетичният ви профил и как влияе на ежедневния ви живот и личността ви, а след това чрез лесни за изпълнение стъпки и конкретни рецепти и съвети ще можете да изчистите проблемните гени. Всичко е във вашите ръце!
Д-р Бен Линч е учил клетъчна и молекулярна биология и медицина. В желанието си да разбере причините за всяка болест, се е специализирал в нутригеномиката и ДНК метилирането. Книгата му „Мръсни гени“ се превръща в бестселър още с издаването си.


ДА СЕ УБИВА Е ЛЕСНО
Агата Кристи
стр: 256
цена: 16.99 лв.
ISBN: 978-954-389-771-1

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.
– Кажете ми, това ме интересува много, срещали ли сте някога човек, за когото да мислите, че може да е убиец?
Люк Фицуилям не може да повярва в безумните твърдения на госпожица Пинкертон, че в тихото английско село Уичууд действа сериен убиец. Или в думите й, че той е отнел живота на трима души, а местният лекар ще бъде следващата жертва. Но след няколко часа госпожица Пинкертон загива в автомобилна злополука. Чисто съвпадение? Така мисли Люк до момента, в който разбира за „неочакваната” смърт на доктор Хамбълби.


16.50 ОТ ПАДИНГТЪН
Агата Кристи
стр: 232
цена: 16.99 лв.
ISBN: 978-954-389-771-1

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.
Роман определен от критиката като образец за перфектна криминална история!
Елспет Магликъди пътува към дома си, доволна от коледното пазаруване в Лондон. През прозореца на купето става неволна свидетелка на убийство, извършено в паралелно пътуващ влак. Но от престъплението няма абсолютно никакви следи! Единственият човек, към когото Елспет може да се обърне, е госпожица Марпъл. В опит да разплете мистериозния случай, тя попада на твърде неочаквана следа…


АННА О
Матю Блейк
стр: 384
цена: 21.99 лв.
ISBN: 978-954-389-772-8

Анна О не е отваряла очи от четири години.
От нощта, в която е открита дълбоко заспала, след като намушква двама души до смърт без ясен мотив. Наречена е от таблоидите Спящата красавица, а състоянието ѝ се оказва рядко психосоматично разстройство, познато като „синдром на примирението“.
Доктор Бенедикт Принс е съдебен психолог и експерт по съня. Неговите методи са последната надежда Анна О да бъде събудена, за да се изправи пред съда.
Докато Бенедикт се опитва да опази собствените си тайни и да разгадае случая на Анна О, дърпа нишката на много по-дълбока, по-мрачна мистерия. Той знае всичко за най-тъмните кътчета на ума, заровени в подсъзнанието, но не подозира за огромната опасност от това, което излиза наяве…
Събуждането на Анна О не е краят на историята, а само началото!
Матю Блейк се нарежда до звезди от ранга на Джилиан Флин и Алекс Майкълидис със своя заплетен, мрачен и пълен с обрати роман. Правата за издаване на книгата са купени за над 30 територии и е най-обсъжданият трилър на Франкфуртския панаир на книгата.


ПЪРВА ПОМОЩ ЗА ДЕТЕТО
Лариса Майер
стр: 264
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-389-773-5

Как да реагираме при злополука с детето или при бързо развиващи се заболявания? Парамедикът Лариса Майер дава всички отговори!
Спешните случаи с бебета и деца винаги са предизвикателство. За да сте подготвени, тази книга предлага най-важната информация за оказване на първа помощ.
Има болести и наранявания, които са типични за децата или засягат само тях. Майер обръща внимание на тези особености, за да можете да реагирате правилно във всеки възможен спешен случай. Тя описва конкретни мерки за оказване на първа помощ при алергични реакции, дихателни смущения, безсъзнание, повишена температура, отравяния и инциденти.
„Първа помощ за детето“ съдържа и съвети за обезопасяване, за оптималното съдържание на домашната аптечка, за предотвратяване на инциденти и информация за 50 типични болести, които не представляват спешен случай, но се проявяват остро и се налага да действате незабавно. Тя предлага компактно обобщение, за да се сдобиете лесно с необходимото знание, което да прилагате при стресови ситуации.
Лариса Майер се сблъсква със спешни случаи ежедневно и информацията, която предоставя в книгата е актуална и изпитана в теорията и в практиката. Тя има дългогодишен опит в спешната помощ и е работила както в линейка, така и като обучаващ. Майер специализира в първа помощ за бебета и деца и публикациите ѝ в социалните мрежи за опазване на тяхното здраве и предотвратяване на инциденти предизвикват огромен интерес.


ВСЯКА НЕИЗБЕЖНА СЛУЧАЙНОСТ
Ребека Ярос
стр: 384
цена: 21.99 лв.
ISBN: 978-954-389-774-2

Пътуването със самолет ужасява Изи, но тя е на борда и е готова да приложи всички съвети, за да понесе полета. Съдбата ѝ изпраща подарък в лицето на шокиращо привлекателния Нейт. Той успява да я разсее, да я разсмее и да я очарова. Краят на пътуването им е повече от неочакван и те губят връзка.
Изи и Нейт никога не забравят този полет и въпреки че пътищата им се преплитат, така и не успяват да уцелят правилния момент. Може би просто не им е писано да са заедно… въпреки привличането, приятелството, вълнението и близостта, които успяват да изградят по време на срещите си през годините.
Докато не се озовават в ситуация, която ще ги подложи на огромно изпитание, но би могла да направи бъдещето им заедно възможно.
ТикТок сензацията Ребека Ярос е автор на повече от 15 романа и е сред най-продаваните и награждавани писатели. Тя оглавява класациите на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“. Има шест деца, обича хокея, да свири на китара и да помага на сираци. Живее в Колорадо със семейството си, което включва и английски булдог, една буйна чинчила и котката Мейн Кун, която властва над всички.

Издателство Еднорог

Юни – Юли 2024


ЗАДАЧА ЗА ТРИ КУЧЕТА
С. Дж. Бенет
стр: 432
цена: 23.95 лв.
ISBN: 978-954-365-295-2
Не можехме да си представим покойната кралица Елизабет II в ролята на истински детектив, но С. Дж. Бенет я изобразява съвсем убедително в такава необичайна светлина. В нейния бестселър Нейно Величество кралицата разследва: Уиндзорският възел видяхме, че покойната кралица може да разкрива всякакви престъпления и то съвсем дискретно, без това пречи на обичайните ѝ задължения. Във втората книга от поредицата Нейно Величество кралицата разследва: Задача за три кучета Елизабет II се заема да установи каква е връзката между една липсваща картина и шокиращата смърт на един от служителите ѝ в Бъкингамския дворец.

През есента на 2016 г. се задават политически сътресения на Острова и отвъд Океана. Кралицата е притеснена във връзка с последиците от референдума за Брекзит, на поста министър-председател е нова жена, а изборите в Съединените щати претърпяват изненадващ обрат. Разбира се, тя е заета със своите задължения, но когато вижда една от любимите си картини, която някога е висяла в спалнята ѝ, на изложба на Кралския флот, за Нейно Величество е пределно ясно, че нещо не е наред.

След като край басейна в Бъкингамския дворец е открито тялото на една от икономките в локва кръв, започва разследване. От полицията смятат, че смъртта ѝ е резултат от нещастен случай, но кралицата е на друго мнение. Тя отново се заема с разследване, изпълнено с повече обрати, отколкото би могла да предположи. С помощта на своята доверена помощничка Роузи Ошоди, Началството започва да подрежда и преценява фактите. Да, тя може да е жена, при това на солидна възраст, но именно фактът, че някой може да я подценява, ѝ дава допълнително предимство.

Много неща могат да убягнат на всеки, но не и на кралицата. Освен това тя има възможност да размишлява за всичко, което я тревожи, по време на ежедневните разходки със своите три кучета. Оказва се, че няколко жени от дворцовия персонал са станали жертви на тормоз с анонимни писма. След като и Роузи получава такова писмо, Нейно Величество се заема сериозно да разреши случая. Но дали ще успее да го направи, преди убиецът да набележи следващата си жертва?

С. Дж. Бенет отново ни впечатлява с интригуваща мистерия, в традициите на британските криминални класики. Но на мястото на мис Марпъл, кралица Елизабет се проявява като безпогрешен детектив, който правилно разчита всяка следа и успява безкрайно елегантно и небрежно да разпита всеки, за да получи нужната ѝ информация. За пореден път се убеждаваме в нейните качества, превърнали я още приживе в легенда. Всичко от ежедневието ѝ е представено напълно автентично, а отношенията със съпруга ѝ Филип гарнират с приятна доза хумор криминалната интрига.


ОТВЪД ЛЪЖИТЕ
Вал Макдърмид
стр: 512
цена: 26.90 лв.
ISBN: 978-954-365-294-5

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид се завръща с приковаващ роман от успешната поредица за Карен Пири, която оглавява отдел Студени досиета на шотландската полиция. В Отвъд лъжите главен инспектор Пири се оказва въвлечена в една опасна игра на предателства и отмъщение, в която са замесени писатели на криминални романи, при това на фона на предизвикателствата от разрастването на една глобална епидемия.

През април 2020 цяла Шотландия е в локдаун, но това не означава край на престъпленията. Карен и нейният екип, както и всички хора, се опитват да привикнат към една нова реалност, в която контактите и излизането навън са силно ограничени. Едно изненадващо обаждане от Националната библиотека им дава възможност отново да докажат на какво са способни.

В архива на библиотеката попада незавършен ръкопис на известен автор на криминални романи, описващ перфектното убийство. Той поразително прилича на историята около безследното изчезване на студентката Лара Харди, потресло цяла Шотландия година по-рано. Карен не вярва в случайностите и макар че авторът на ръкописа е мъртъв, отдел Студени досиета започва разследване. Всеки от екипа ѝ е изправен пред свои проблеми, засилващи се от ковид-мерките, но поне работата им дава възможност донякъде да избягат от тях.

Знаем, че когато инспектор Пири поеме по горещи следи, тя няма да намери покой, докато не доведе нещата докрай. В случая важното е да се отсее истината от описаното в романа, а това няма да е толкова лесно, още повече че всички методи на разследване са донякъде невъзможни в настоящия момент. Все пак Карен винаги намира начин. Тя приема за своя мисия да направи така, че семейството на Лара да намери покой. Затова ще бъде безмилостна към всеки, който има нещо общо с нейното изчезване, каквото и да ѝ струва това…


НЮ ЙОРК, том 2
Едуард Ръдърфърд
стр: 608
цена: 33 лв.
ISBN: 978-954-365-293-8

Още бележити събития от историята на най-великия град на Америка, съживява по завладяващ начин Едуард Ръдърфърд в том 2 на Ню Йорк.

Това безспорно е градът – символ на сбъднатата американска мечта. Ню Йорк е един от най-големите градове в света, възхваляван и описван в безброй филми, песни и книги. Едуард Ръдърфърд също му посвещава един от емблематичните си романи. В своя бестселър Ню Йорк известният биограф на велики градове ни разказва неговата сравнително кратка, но наситена с извънредно важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи.

В том 2 продължава историята на Голямата ябълка, заедно с разказите за семейства със стари пари и на бедни имигранти. След като зарастват тежките рани от Гражданската война, идва времето на Позлатената епоха. Надежди и мечти, алчност и корупция – те винаги са били спътници на свободата и възможностите по все по-пренаселените улици на града. Корабите с хиляди емигранти акостират на остров Елис в сянката на Статуята на свободата и добавят още много германци, ирландци, италианци и евреи към разнородната етническа смесица на Ню Йорк. Постепенно животът тук коренно се променя, бизнесът разцъфтява все повече.

Малкият някога град се превръща в голям търговски и финансов център. Започват да се сключват все по-мащабни сделки, политиците стават все по-корумпирани, богати наследнички са постоянна мишена на алчни ухажори, Уолстрийт се превръща в символ на богатите и преуспелите. Градът, в който всичко е възможно, се издига все повече и доказателство за това са неговите емблематични сгради, които буквално докосват небето: Емпайър Стейт Билдинг, сградата на Крайслер, кулите близнаци на Световния търговски център.

Разбира се, освен с триумфи историята на Ню Йорк е белязана и с трагедии. През бурния XX век градът е разтърсен от неочаквана финансова катастрофа – крахът на борсата, довел до Голямата депресия. Атаките от 11 септември 2001 коренно променят всичко, но не пречупват духа на нюйоркчани. Съдбите на много обикновени хора от различен произход, с широк спектър от амбиции и очаквания, са повлияни от тези събития. Редом с тях по страниците на книгата срещаме прочути личности като милиардера Дж. П. Морган, легендарната госпожа Астор, чието име си остава синоним на висша класа, както и част от кметовете, оставили своя отпечатък върху развитието на града, като Ла Гуардия, Ед Коч и Руди Джулиани.


ЕВА
Артуро Перес-Реверте
стр: 432
цена: 23.90 лв.
ISBN: 978-954-365-291-4

Безстрашният таен агент Лоренсо Фалко се впуска в невъзможна мисия с невероятни обрати, безмилостни противници и фатални жени в романа Ева.

През 1937 г., докато Гражданската война в Испания е в разгара си, Фалко заминава за Танжер – екзотичен и космополитен град, в който е пълно с контрабандисти, шпиони, дипломати и всевъзможни отрепки. Много от тях ще застанат на пътя му, защото този път залогът е огромен, всъщност безценен. Съзнаващи, че ще загубят войната, републиканците решават да се подсигурят. Те започват да изнасят в Русия испанския златен резерв, но един от корабите не стига до целта. Сега бунтовниците срещу републиката могат да разчитат само на безогледен наемник като Фалко, който да оправи нещата.

Агентът-единак е готов за всевъзможни предизвикателства, но все пак се оказва неподготвен за някои неприятни изненади и жестоките противници, които го дебнат на всяка крачка. Той ще стане част от една мръсна война, в която опасни призраци от миналото изплуват отново и отново. Сред тях е единствената жена, успяла да му влезе под кожата. Ева Неретва е агентка на руските тайни служби, изцяло отдадена на своята кауза. Тя също има важна мисия и няма да се церемони с никого, за да я изпълни, дори и с неустоим чаровник като Фалко.


ЯМА
Борис Акунин
стр: 272
цена: 22.90 лв.
ISBN: 978-954-365-292-1

Неговите детективски умения са легендарни. Никой престъпник няма шансове срещу Ераст Фандорин, един от най-популярните герои на Борис Акунин. Ето че може да се насладим на неговото триумфално завръщане, при това в компанията на верния му помощник Масахиро Шибата. В Яма Маса влиза изцяло в ролята на доктор Уотсън, за да разкаже една забравена история, изпълнена с шокиращи тайни и сърдечни рани. Двамата с Фандорин се изправят срещу поредно предизвикателство, покрай което ще се сблъскат с жестоки злодеи и фатални жени.

Какво по-добро начало за голямо приключение от първия ден на двадесети век? Фандорин и Маса са поканени от мосю Дез Есар в неговия красив замък. Дез Есар, който е френски потомък на фамилията Фон Дорн, им разказва за необичайна семейна реликва – портрет на някоя си Летиция фон Дорн. Портретът няма никаква художествена стойност, но един чужденец иска да го получи на всяка цена. Дез Есар категорично отказва да го продаде и в резултат е убит, а картината изчезва.

Фандорин и Маса моментално започват свое разследване, което ще се окаже по-сложно и опасно от всичко, с което са се сблъсквали досега. То ги отвежда до подземията на парижкото метро, където попадат по следите на жестока банда. Но тепърва им предстоят още по-сериозни изпитания. Враговете им се оказват все по-многобройни и винаги успяват да ги изпреварят в преследванията из цяла Европа, заредени с много интриги и съдбоносни тайни.


НЮ ЙОРК, том 1
Едуард Ръдърфърд
стр: 544
цена: 29.90 лв.
ISBN: 978-954-365-290-7

Това безспорно е градът – символ на сбъднатата американска мечта. Ню Йорк е един от най-големите градове в света, възхваляван и описван в безброй филми, песни и книги. Едуард Ръдърфърд също му посвещава един от емблематичните си романи. В своя бестселър Ню Йорк известният биограф на велики градове ни разказва неговата сравнително кратка, но наситена с извънредно важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи.

Преди близо четири века Ню Йорк е малко индианско рибарско селище, което предизвиква интереса на нидерландски търговци. Те първи оценяват потенциала на града, който ще бъде наречен Ню Амстердам. След тях е ред на британските заселници и търговци с техните губернатори-аристократи, въвели непосилни за мнозина данъци, които от своя страна водят до бунтове, последвани от война, опожаряването на града и раждането на американската нация.

Младата американска държава се сблъсква с първото си голямо предизвикателство – робството. Разделена на два диаметрално противоположни лагера, тя е изправена пред гражданска война. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва именно с бурните страсти, развихрили се преди началото на войната.

Следвайки модела на своите бестселъри Париж и Лондон, Едуард Ръдърфърд припомня всички важни събития от историята на Ню Йорк чрез разказ за поколенията на няколко семейства.


УБИЙСТВО НА ЕДНА ДАМА
Антъни Уин
стр: 368
цена: 23.90 лв.
ISBN: 978-954-365-289-1

Замъкът Дуклан се издига на мрачно и неприветливо място в подножието на шотландските планини. Той става сцена на едно жестоко убийство. Жертвата е госпожица Мери Макгрегър, сестра на господаря на замъка. Тя е загинала от ужасна рана, която ѝ е била нанесена в собствената ѝ спалня. Вратата на стаята обаче е заключена отвътре, прозорците също. По-озадачаващо обаче е, че Мери е обичана и уважавана от всички, помагала е на толкова много местни хора. Кой въобще би искал да я убие? Доктор Хейли, който е повикан да установи смъртта ѝ преди пристигането на полицията, не може да намери логичен отговор на този въпрос. Много са странните обстоятелства около смъртта на Мери, а единствената следа на местопрестъплението е една люспа от риба.

Прекаленият светец и богу не е драг. В процеса на разследването се оказва, че Мери далеч не е толкова добра и мила. Постепенно става ясно, че тя е била егоистична, жестока и се е опитвала да налага волята си по безпрекословен начин. Никой от семейството ѝ не смее да признае това, нито да си спомни за белега на гърдите ѝ, резултат от жестока рана от преди доста години. Междувременно нови необясними убийства допринасят за все по-зловещата атмосфера в замъка. Разследващите полицаи стигат до задънена улица, единствено доктор Хейли има шанс да разкрие невидимия убиец.

Издателство Лист

Ноември – Декември 2023


ТАМ, НАВЪН
Морис Сендак
стр: 48
цена: 32 лв.
ISBN: 978-619-772-213-0

Малката Ида трябва да спаси сестричката си, която е открадната от гоблини. Морис Сендак издава книгата през 1981 г., а пет години по-късно тази история вдъхновява Джим Хенсън за филма му Лабиринт с Дейвид Боуи. Там, навън е удостоена с медала Калдекот през 1982, с който всяка година се отличават най-добрите американски картинни книги.

Морис Сендак е носител и на наградата Ханс Кристиан Андерсен, връчвана веднъж на две години на най-добрите илюстратори на детски книги в света; наградата Лора Ингълс Уайлдър на Американската библиотечна асоциация като признание за цялостното му творчество; Националния медал за изкуство заради приноса му към американските изкуства; първата мемориална награда Астрид Линдгрен за световна детска литература, основана от шведското правителство.

Там, навън е част от своеобразна трилогия, заедно с При дивите неща и В нощната кухня. По думите на Морис Сендак трите книги са вариации на една и съща тема: Как децата овладяват различни чувства – гняв, скука, страх, тревога, ревност – и съумяват да се справят с реалността на живота.


ТРИЛОГИЯ
Юн Фосе
стр: 232
цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-759-631-1

Младите Ашле и Алида напускат родния край, за да търсят своето място в света. Скитат се бездомни и изгубени из сивотата на стария Берген. Жертват съвестта си заради любовта и трябва да се изправят пред последиците от деянията си. Юн Фосе изгражда историята на Ашле и Алида в три кратки романа – „Бдение“, „Бленуванията на Улав“ и „Отмала“. Разказът преминава през поколения и векове, изпълнен с драматизъм – любов, смърт и убийство, загубени завинаги деца и родители, жестокостта на хората с власт, но и тази, на която са способни „добрите хора“. Езикът на норвежките диалекти, едновременно напевен и суров, отпраща читателя към устната традиция, към ледените приказки, разказвани в дългите северни нощи на някой далечен фиорд.

„Фосе е сравняван с Бекет и Ибсен… Стилът му притежава чудовищна поетична простота.“
Ню Йорк Таймс

„Неслучайно все по-често спрягат името му за Нобеловата награда за литература.“
Гру Йолста Нилсен, Bergens Tidende


ГОТВАРСКА КНИГА ЗА ГОЛЕМИ ДЕЦА
Аля Маркова
стр: 224
цена: 35 лв.
ISBN: 978-619-772-200-0

Това е книга за всеки, който обича да си хапва и да се забавлява, докато готви. За всеки, който не смята, че да си голям, значи да не си дете – и че да си дете, не значи непременно, че не си също голям.

Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания и сега живее и работи там. Както се определя тя самата: „По професия съм карикатурист, или по-скоро: карикатурист, който някога е искал да бъде готвач“. Храната я вдъхновява и Аля създава собствен кулинарен блог, в който представя рецептите си в рисунки. Най-любимите от тях са събрани в настоящата книга.


КАЙСИЕВО СЛАДКО
Александър Солженицин
стр: 432
цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-772-212-3

Единайсетте истории, разказани в този сборник, могат да се случат в една отделно взета страна, но говорят на целия свят. В част от тях се оглежда и личната биография на Александър Солженицин, който понякога среща сред съвременниците си Праведника, но по-често се сблъсква с Мерзавеца. Както всички творби на Солженицин, тези разкази са не само предупреждение към човечеството, но и молитва за смазаните от тоталитарната държава души.


МИДЪЛМАРЧ, том 1
Джордж Елиът
стр: 640
цена: 32 лв.
ISBN: 978-619-772-210-9

Мидълмарч е въображаемо градче с истински герои, които всеки среща. Доротея Брук има благородно сърце и то постоянно я подтиква към саможертви. Така тя попада в брак, който се оказва капан. Д-р Лидгейт пристига в Мидълмарч с мечти за открития в медицината, а намира… съпруга. Какви тайни крие Уил Ладисло и ще се впише ли в града? Колко струва дадената дума? Романът Мидълмарч e панорама на бурна епоха, свидетелство за живота в английската провинция през XIX век и битките за парламентарни реформи в страната на кралица Виктория.

Джордж Елиът е литературният псевдоним на английската писателка, поетеса, журналистка и преводачка Мери Ан Евънс (1819 – 1880). Тя е сред най-значимите романисти от Викторианската епоха, реализмът и психологическата дълбочина са характерна черта на творбите ѝ. Решава да пише под мъжко име, за да е сигурна, че ще вземат книгите ѝ на сериозно и няма да ги четат единствено като романтични истории. Скандализира света, защото избира да живее с женен мъж – философа Джордж Хенри Луис.


МОЛИТВЕНИК
Джоун Дидиън
стр: 304
цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-772-209-3

Грейс Щрасер-Мендана e пенсионирана антроположка и богата вдовица от управляващата фамилия на Бока Гранде. В тази измислена република в Централна Америка пристига и североамериканката Шарлът Дъглас. Тя се надява, че по някакъв начин там ще я открие дъщеря ѝ, която бяга от закона.

Грейс разказва историята на Шарлът като история за семейните отношения и ценности, за невинността и злото, за отчуждението и политическото насилие. В крайна сметка, има ли място за любовта в един разпадащ се от вътрешни противоречия и напрежения свят?

Молитвеник е една от най-известните книги на Джоун Дидиън – легендарна журналистка и писателка, основоположник на течението Нова журналистика.


АЛЕКСАНДРИЙСКИ КВАРТЕТ ,том 1
Лорънс Дърел
стр: 672
цена: 32 лв.
ISBN: 978-619-772-206-2

Две жени и няколко мъже бродят из лабиринтите на страстта, улиците и ароматите на мистичната Александрия. Любовта сплита житейските им пътища в гордиев възел. Възможно ли е да бъде разсечен и всеки да стигне до щастието?

Включените в този том романи Жюстин и Балтазар са първите две части от великолепната поредица Александрийски квартет на британския писател Лорънс Дърел. Всяко от произведенията разказва история на сърцето от гледна точка на един от главните герои – Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия. Действието се развива в навечерието на Втората световна война и щедрият град е петият елемент на Александрийски квартет.


ЗАЙЧЕТО ПИТЪР
Биатрикс Потър
стр: 300
цена: 42 лв.
ISBN: 978-619-772-208-6

11 истории в превод на Александър Шурбанов.

„Имаше едно време четири малки зайчета: Каламбик, Търкул, Пухчо и Питър. Те живееха с майка си в пясъчната рътлинка под корена на една много голяма ела.
– Сега, милинките ми – рече една сутрин старата Майка Зайка, – можете да се разходите из полето или по пътеката, но не влизайте в градината на мистър Макгрегър. Там вашият баща претърпя злополука – мисис Макгрегър го сготви на яхния.
– Хайде сега, бягайте, ама умната! Аз излизам.
После старата Майка Зайка взе кошницата и чадъра си и търга през хората към хлебарницата. Там купи един черен хляб и пет кифлички със стафиди.“
Из книгата

Издателство СофтПрес

Април – Май 2024


ДИАМАНТЕНОТО ОКО
Кейт Куин
стр: 456
цена: 24 лв.
ISBN: 978-619-274-030-6

Разтърсващ разказ за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война. Вдъхновен от истинска история.

През 1937 г. ежедневието на студентката Людмила Павличенко се свежда до три основни задачи – обучението й по история, работата й в библиотеката и грижите за малкия й син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Мила неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта. Студентката заменя книгите с винтовка и се превръща в най-смъртоносната снайперистка в историята, известна с прозвището Лейди Смърт.

Триста и девет убити нацисти – бройката на повалените от нейната ръка врагове носи на Мила национална слава и съветската власт с готовност използва популярността й. Лейди Смърт е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната. Притисната от главозамайващото медийно внимание, Мила открива неочакван съюзник в лицето на първата дама на САЩ – Елинор Рузвелт. Но дали това ще е достатъчно? Далече от калните окопи на войната, в красивите градини на Белия дом, Мила Павличенко е изправена пред най-смъртоносния снайперистки дуел в живота си.


ЛЮБОВ ОТ ПЪРВИЯ СКАНДАЛ
Меган Куин
стр: 488
цена: 24 лв.
ISBN: 978-619-274-017-7

Нова свежа, забавна и гореща история за братята Кейн, вдъхновена от кинокласиката „Когато Хари срещна Сали“!

Джей Пи Кейн е лицето на семейната компания и личен кошмар на Кейси. Но когато работата ги принуждава да прекарат една цяла седмица непрекъснато заедно, скандалът между двамата започва все повече да прилича на… любов.


СЕДЕМДНЕВНО ПРОЧИСТВАНЕ С ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
Джей Джей Смит
стр: 192
цена: 14.99 лв.
ISBN: 978-619-151-998-9

Нова, ефикасна и лесна програма за детоксикация от Джей Джей Смит – автор на бестселър № 1 на New York Times „Зелени смути рецепти”!

Прочистете тялото си от мазнини и вредни бактерии и си осигурете енергия и дълготрайно отслабване! След „Зелени смути рецепти”, „Плосък корем без упражнения” и „Трайно отслабване без глад и изтощение” диетологът и сертифициран експерт по отслабване Джей Джей Смит представя „7-дневно прочистване с ябълков оцет”! Революционната система, описана в книгата, ще освободи тялото ви от токсините, ще повиши енергията ви и ще даде тласък на трайната загуба на тегло само за 7 дни. При това съвсем не е нужно да гладувате. Включените в книгата рецепти за закуска, обяд и вечеря ще ви осигурят вкусни ястия и същевременно ще поддържат тялото ви в режим на изгаряне на мазнини.

7-дневното прочистване с ябълков оцет ще:
– подпомогне загубата на мазнини;
– подобри храносмилането и цялостното чревно здраве;
– способства за преобръщане хода на диабета и ще намали риска от диабет и инсулинова резистентност;
– понижи възпаленията, кръвното налягане и холестерола;
– подобри функциите на имунната система.

Използвайки многобройните лечебни свойства на ябълковия оцет, Джей Джей Смит ви предлага система, чрез която ще си върнете контрола над своето здраве и ще свалите до 7 килограма само за 7 дни.


ЗМИЙСКО ГНЕЗДО
Джон Вердън
стр: 424
цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-151-988-0

Какво се случва, когато си главен заподозрян в убийството, което разследваш? Пенсионираният детектив Дейв Гърни е принуден да научи отговора по трудния начин.
Лошото момче на тениса Зико Слейд излежава двайсет години в затвора за жестоко убийство. В светлината на доказателствата по делото – и на фона на миналото на Зико – присъдата изглежда безспорна. Но когато Дейв Гърни се заема да прегледа случая като услуга на семейна приятелка, наглед безспорните улики го отвеждат към кошмар, който заплашва да унищожи живота му.

Намесата на Гърни разравя змийско гнездо от престъпления и корупция и той изведнъж се оказва едновременно заподозрян в убийство и мишена на безскрупулен престъпник. Всички около него го съветват да спре, но жаждата му за разрешаване на загадките е по-силна от всякога. И докато за пореден път преглежда доказателствата по делото, Гърни е принуден да признае, че собствените мании му костват повече, отколкото е подозирал.
Изпъстрен с морални дилеми, неочаквани обрати и пълнокръвни герои, „Змийско гнездо“ е сред най-шокиращите и завладяващи романи от поредицата на Джон Вердън.


ЛОВЪТ
Луси Фоли
стр: 344
цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-151-976-7

Група приятели се събират да посрещнат Нова година заедно – традиция, която са зaпочнали още като студенти в Оксфорд преди десет години. Този път са избрали уединено луксозно имение в шотландските планини. Тук най-после ще избягат от многомилионния Лондон и ще си спомнят доброто старо време заедно.

Пътуването започва невинно – красиви пейзажи, шампанско пред припукващия огън, спомени… Но след цяло десетилетие премълчаните тайни и потиснати чувства се оказват прекалено тежки, за да бъдат удържани от идиличната носталгия към миналото. Часове по-късно нишката, която крепи деветимата, рязко се къса.

С настъпването на Нова година един от тях е мъртъв… Друг от тях е убиецът.

И всички са в капана на сипещия се сняг, който е откъснал имението от целия свят. Дръж приятелите си близо, казва старата мъдрост. Но може ли близостта да е прекалена?

Разтърсваща и обсебваща мистерия с находчивостта на Агата Кристи. Изключително завладяващо и точно описание на кошмара на някои дългогодишни приятелства.


МЯСТО ЗА ЩАСТИЕ
Емили Хенри
стр: 384
цена: 23 лв.
ISBN: 978-619-151-973-6

Докосваща сърцето история за ролята на семейството, което си избираме, за болката, която идва с отчуждаването от любимите ни хора, и за триумфа, когато преоткрием връзката си с тях ― и със самите себе си.

Али Хейзълууд

Хариет и Уин са перфектната двойка още от колежа. Неразделни като сол и пипер, като мляко и мед, като омари и Мейн… Докато не се разделят.
Изминали са пет месеца, откакто не са заедно, но все още не са казали на най-добрите си приятели. Не могат да го направят ― не и сега, когато всички са в любимата вила, където от години прекарват своите ваканции. За една седмица през лятото шестимата загърбват ежедневието и се отдават на вино, морска храна и блажени разговори с хората, които ги разбират най-добре. Само че тази година Хариет и Уин са прекалено заети да се преструват, че все още са заедно, и да обръщат гръб на факта, че продължават да се желаят отчаяно. Не могат да кажат истината. Това е последната им ваканция тук и трябва да е перфектна. Затова просто ще играят ролите си. След като години наред са били влюбени, колко трудно може да е да се преструват само за седмица?

Смислена, слънчева и секси! Най-добрият начин да отидете на почивка, без да ставате от дивана!
Бет О’Лиърли

Нора Ефрон на нашето поколение!
Софи Казънс


КОЛЕДНИЯТ ЗАМЪК В ШОТЛАНДИЯ
Джули Каплин
стр: 336
цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-151-971-2

Коледен подарък за всички романтици от авторката на „Малкото кафене в Копенхаген“ и „Тайното заливче в Хърватия“!

Да наследиш истински замък? Това се случва само в мечтите, убедена е Изи Макбрайт. Но мечтите се оказват близо до реалността, когато чичо й Бил й завещава своя замък в Шотландия. Вярно, ще е нужна много работа, преди порутеният Кинлохлевен да се превърне в приказния бутиков хотел, който Изи си представя, но по Коледа се случват чудеса!
Уви, вместо подарък до камината, когато пристига в замъка, Изи открива странен мъж до печката. Оказва се, че ексцентричната й майка е отдала една от стаите под наем на загадъчния Рос – автор на трилъри, който търси уединено място, за да напише следващата си книга. Съдбата обаче пише друга история, в която са намесени коледна магия, пухкав сняг и много любов…


СВЯТ НА КУРИОЗИ
Луиз Пени
стр: 432
цена: 23.99 лв.
ISBN: 978-619-151-964-4

Докато жителите на Трите бора се готвят за специално празненство, Арман Гамаш и Жан Ги Бовоар се сблъскват със спомени, погребани дълбоко в паметта им. Един млад мъж и една млада жена се появяват отново в живота на инспекторите от Sûreté du Québec и заплашват да ги върнат далеч назад – към първия случай, който двамата разследват заедно, към случай, който всеки от тях предпочита да забрави.

Като деца Фиона и Сам Арсьоно стават жертва на ужасно престъпление. Дали раните, нанесени преди години, гноят и до днес? Каква е истината за брата и сестрата Арсьоно? За първи път мнението на Жан Ги се различава от това на Арман. Но и двамата подозират най-лошото. И когато в тихото селце се появява странно писмо, изпратено преди 160 години, подозренията им се оказват основателни. В писмото се описва отдавна зазидана тайна стая.

Скрита от погледа, тя пази огромна картина, известна с прозвището „Свят на куриози“. Но онова, което на пръв поглед изглежда като куриоз, всъщност е по-близо до кошмара. Всеки елемент в изображението е кодирано послание, зловеща загадка, вещаеща лудост и смърт. Нещо лошо се е запътило към Трите бора и към уютния дом на семейство Гамаш. Вече е близо. Времето неумолимо изтича.


ШАХ И МАТ
Али Хейзълууд
стр: 368
цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-151-965-1

Али Хейзълууд е гросмайсторът на романтичните книги. „Шах и мат“ е толкова възхитително забавен роман, че още преди да сте направили първия си ход, Хейзълууд ще отмъкне офицера ви, ще се промъкне през защитата и ще матира сърцето ви! – Ашли Постън

Малори Грийнлийф е приключила с шаха. След като преди четири години любимият спорт води до катастрофа в семейството й, днес единствените ходове, които Малори прави, са в реалността – предвижва се по черните полета между грижите за болната си майка, споровете с двете си по-малки сестри и работата в автосервиза, която гарантира оцеляването им. Докато приятелката й не я убеждава да се включи в един последен турнир по шах. За всеобщо изумление никому неизвестната госпожица Грийнлийф побеждава Нолан Сойер – всеизвестния Цареубиец, любимото лошо момче в света на шаха и настоящ световен шампион.

Загубата на Нолан шокира всички, но още по-странно е желанието му отново да се изправи срещу Малори. Що за гамбит играе той? Най-умното решение за Малори би било да се откаже, но победата й отваря вратите към неочакван източник на приходи, от които отчаяно се нуждае… Може да приеме шаха просто като работа, самоубеждава се тя, и не е нужно семейството й да знае. Но докато се изкачва в ранглистата, Малори постепенно разбира, че играта не е само на дъската, че няма как да се скрие от светлината на прожекторите, а конкуренцията може да е жестока. И нечовешки привлекателна…

В изключителния си тийн дебют бестселър авторката на New York Times Али Хейзълууд създава история, изтъкана от интелект, хумор и неочаквани обрати, достойни за партия шах от най-високо ниво.


БЕЗ РЕКЛАМИ
Маги Халваджиян
стр: 576
цена: 39.99 лв.
ISBN: 978-619-151-967-6

Как се стига от „7 дни ТВ“ до Netflix, от България до Мексико и САЩ, от Бояна до Холивуд? Как се покорява националния ефир в няколко телевизии? Какво е да отстояваш принципите си, когато рискът е адски голям, а залогът – цялата ти кариера? Как жонглираш с няколко фирми в десет различни сфери на бизнеса? Как, по дяволите, оцеляваш при толкова стрес, когато невъзможният дедлайн е твой начин на живот? Продуцентът визионер Магърдич Халваджиян е подготвил отговорите на тези и много други въпроси за живота си, както най-добре умее – с чудна история, сякаш грабната от филм с 11 награди „Оскар“.

В началото на седемдесетте едно петгодишно момче изчезва във Варна и родителите му започват трескаво да го търсят при съседи, приятели, по улиците, в дворовете… Няма го. Майката се опасява, че е отвлечен, макар по онова време такива неща да не са се случвали. Бащата пък внезапно се спира пред киноафиша, който известява варненци, че в киното дават филма с Джулиано Джема – „Сбогом, гринго“. Любимият филм на чудното дете Маги Магейро – прякор, измислен именно от баща му. Разбира се, точно там откриват „изгубения“ хлапак – пред вълшебния екран, който ще бележи целия му живот, на първия ред в киното. Той е ококорил очи, стиснал облегалките за ръце, защото предстои любимата му сцена.

Такова е началото на биографията на Магърдич Халваджиян, чиято любов към магията на киното и телевизията днес му е спечелила десетки признания, награди и успехи.
Хванете за ръка това любознателно момче и го последвайте в шеметното му житейско приключение, където има младежки каскади, бизнес драма, телевизионни кулминации, скандални обрати, всепобеждаваща любов и, разбира се, хепиенд. И няма нито една реклама!


НОЩТА ПРЕДИ КОЛЕДА
Стив Ричардсън
стр: 32
цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-151-958-3

В коледната нощ заспаха майки, татковци, деца,
даже мишките се свряха в топлите си легълца.
А чорапи, закачени до камината на пост,
взират се в нощта студена – чакат приказния гост.

Класическите стихове на „Нощта преди Коледа“ разказват нова приказна история в тази изящно илюстрирана книга, в която главен герой е зайчето Пейсли, а Дядо Коледа е в образа на усмихнат бял мечок. Защото в нощта преди Коледа всичко е възможно. Време е за чудеса.


УБИЙСТВО НА ДАНСИНГА
Хелена Диксън
стр: 272
цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-619-151-963-7

Кити Ъндърхей е готова за нов танц със смъртта в четвъртата част от неустоимата крими поредица на Хелена Диксън

Ноември 1933 г. Сдружението на хотелиерите организира годишната си вечеря в Торки и като примерна внучка Кити Ъндърхей е готова да загърби неприязънта си към подобни събития и да представлява подобаващо своята баба – собственичката на хотел „Делфин”. А и ако трябва да е честна, да прекара вечерта в танци с чаровния капитан Матю Брайънт, не е толкова лоша идея, нали? Уви, краят на танците настъпва още преди втория коктейл „Белини”, когато местният съветник Харолд Евертън пада мъртъв над недопитото си кафе.

Кити и Мат не губят време и се впускат в собствено разследване на причините за смъртта. Двамата вече имат опит с убийствата, но този път всяка следа, по която тръгват, се разтваря във въздуха по-бързо от калиев цианид във вода… Динамичен, забавен и убийствено пристрастяващ, новият роман от поредицата разследвания на госпожица Кити Ъндърхей е перфектното четиво за любителите на Агата Кристи.

Издателство Бард

Юли – Август 2024


ПОДРЕДИ ЖИВОТА СИ ПО ФЪН ШУЙ
Мари Даймънд
Стр: 192
Цена: 16.99 лв.
ISBN: 978-619-030-281-0

Уникалната система на Мари Даймънд – Диамантен фън шуй – съчетава традиционното учение със Закона за привличането, неврологията и квантовата физика и помага за увеличаване на енергията на изобилието в дома и в живота ви. В тази книга ще научите значението на почистването на пространството за създаване на по-съзнателен, спокоен и организиран дом. А също така и как личното ви енергийно число може да ви помогне да привлечете нещата, които искате, с по-бързи и по-добри резултати.

Ще се запознаете с начини за активиране на фън шуй с помощта на кристали, растения, цветя и вода. Ще получите съвети за активиране на целите ви за успех, пари, здраве и взаимоотношения. Книгата „Подреди живота си по фън шуй“ предлага упражнения, инструменти и практически насоки и ще се превърне във ваш основен източник на информация, който ще ви помогне да привлечете живот, изпълнен с изобилие, надхвърлящо и най-смелите ви мечти.


ЗАВРЪЩАНЕТО НА СЪДИЯТА ДИ
Джон Шън Йен Ний, С. Дж. Розен
Стр: 288
Цена:19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-285-8

Двама неправдоподобни съюзници тичат по павираните улици на Лондон през 20-те години на миналия век в търсене на убиец, който си е избрал за цел китайските имигранти.
Лондон, 1924 г. Когато срамежливият учен Лао Шъ (първообразът му е истинска личност) се запознава с необичайния съдия Ди Жъндзие, животът му изведнъж се превръща от книги и лекции в дръзки преследвания и оцеляване на косъм. Ди е пристигнал в Лондон, за да разследва убийството на свой познат от времето на Първата световна война.

Тъкмо е приключил с разпита на скърбящата вдовица, когато се появява още един труп. После още един. Всички до един са прободени с китайски меч. Ще успеят ли Ди и Лао да свържат нишките на убийствата – или те са следващите жертви? „Завръщането на съдията Ди“ съчетава традиционната китайската криминална литература и най-емблематичните аспекти от канона на Шерлок Холмс. Ди и Лао се сблъскват с аристокрацията и безпризорни деца, със свещеници и крадци в тази интелигентна, кинематографична мистерия, вълнуваща и визуална като екшън филм, смислена и увличаща като вечна класика.


ЕРАТА НА ТЕЙЛЪР СУИФТ
Сату Хамеенахо-Фокс
Стр: 288
Цена: 27.99 лв.
ISBN: 978-619-030-282-7

Пригответе се да се потопите дълбоко в историята на живота на Тейлър чрез нейното авторство на песни. Върнете се там, където всичко започва с дебютния ѝ албум „Тейлър Суифт“, и пътувайте през епохите – от омагьосващите моменти на „Говорѝ сега“ и слънчевите очила с форма на сърца от „1989“ до уютните жилетки на „фолклор“ и украсените с бижута „Полунощи“.

Тази книга описва музикалните влияния и личните преживявания, които са помогнали на Тейлър да се превърне в икона, и прославя неповторимия талант на една от най-великите авторки на песни, изпълнители и любители на котки в света. Обхващат се революционните ѝ турнета, яростно лоялните ѝ фенове и вдъхновяващата ѝ позиция на бизнес дама. Тейлър използва характерните си теми за момичешкото детство, разбитото сърце и женското приятелство, за да овладее занаята си. А геният ѝ за прочувствени текстове и подхвърляне на тайни улики е превърнал музиката ѝ в цяла вселена, която нейните почитатели да изследват.


ОКЕАНЪТ В КРАЯ НА ПЪТЯ
Нийл Геймън
Стр: 208
Цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-954-655-418-5

„Намерението на Нийл Геймън беше простичко: да напише къс разказ, но вместо това се получи „Океанът в края на пътя“ – първият му роман за възрастни след излизането на „Момчетата на Ананси“ през 2005 г. Повествованието е толкова дълбоко и интригуващо, че е трудно човек да спре да чете, както явно е било трудно и на автора да спре да пише. Преди четиресет години главният герой, разказващ историята – тогава седемгодишно момче, неволно разкрива свръхестествена тайна, свързана със съседско семейство.

Случващото се след това е развихряща въображението луда история и духовно приключение, каквито могат да излязат само изпод чародейното перо на Нийл Геймън. Детската невинност бива надживяна и превъзмогната, когато разберем какво може да ни струва срещата с древни тайнствени сили и какво може да ни донесе едно истинско приятелство. Резултатът е затрогващ разказ, който е еднакво мил, тъжен и кошмарен.“

Робин А. Ротман


МАЙЧИН ИНСТИНКТ
Барбара Абел
Стр: 288
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-277-3

Това е историята на две семейства – приятели и съседи, – които след трагичен нещастен случай се превръщат в смъртни врагове. Давид и Летисия Брюнел и Силван и Тифен Жьонио са неразделни приятели и съседи в красиво и спокойно предградие. Синовете им Мило и Максим, родени в една и съща година, растат заедно и са близки като братя. Но когато Максим умира при нещастен случай, идиличният им свят се срутва. Силван и Тифен, родителите на Максим, са погълнати от скръб и горчивина, а Летисия е измъчвана от вина за ролята си в трагедията. Скоро семействата почти не си говорят, макар на повърхността да са учтиви.

След това Мило претърпява поредица от мистериозни „инциденти“, което прави Летисия подозрителна. Дали бившите им най-добри приятели се опитват да ги накажат, като заплашват сина им? Докато обхванатата от все по-голяма параноя Летисия трескаво се опитва да защити Мило, и малкото останало приличие между двете семейства се превръща в неприкрита враждебност. Въобразява ли си Летисия? Или Силван и Тифен тайно заговорничат да си отмъстят… и ако е така, кой ще си плати?


ЧЕТИРИНАЙСЕТ ДНИ
Маргарет Атууд
Стр: 400
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-280-3

„Четиринайсет дни“, чието действие се развива в една жилищна кооперация в Ню Йорк в началото на пандемията от Ковид-19, е неустоим и единствен по рода си колективен роман, дело на Писателската гилдия, уникален най-вече с произхода си – всеки участник в тази разнообразна и ексцентрична съседска общност говори с гласа на различен писател, от Маргарет Атууд и Дъглас Престън до Джон Гришам.

Една седмица след началото на локдауна обитателите на стара кооперация в Манхатън започват да се събират на покрива и да разказват истории. С всяка следваща вечер броя им расте, все повече съседи идват на покрива и носят столове, щайги и преобърнати кофи. И постепенно се превръщат от непознати в истински съседи. В тази подобна на „Декамерон“ творба редакторите Маргарет Атууд и Дъглас Престън, както и звездният набор от писателски гласове, създават красива ода за хора, попаднали в капана на пандемията.

Този шеметен разказ с неочакван край показва как въпреки страданието и изгубения живот някои общности съумяха да излязат по-силни от премеждието. В колекцията от разкази, която се чете като пълноправен роман, се срещаме с автори като: Маргарет Атууд, Пат Къмингс, Силвия Дей, Диана Габалдън, Тес Геритсън, Джон Гришам, Мария Инохоса, Ерика Джонг, Дъглас Престън, Джеймс Шапиро, Р. Л. Стайн, Скот Тароу, Мег Уолицър и други.


ДАРБАТА
Нора Робъртс
Стр: 512
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-279-7
Авторката на стотици бестселъри Нора Робъртс ни представя нов роман за трагедия и травма, за любов и семейство, и за злото, което дебне.

Всеки юни семейство Фокс се качва на колата и отива в живописния Кентъки, за да остави децата си за двуседмичната им ваканция при баба. Тук дванайсетгодишната Теа може да тича на воля и да помага в приготвянето на домашен сапун. На следващия ден родителите ѝ потеглят обратно за Вирджиния, без да подозират, че съдбата им е подготвила среща с чистото зло. С убиец.

След няколко дни в Кентъки Теа и баба ѝ Луси се събуждат от един и същ кошмар. И макар че двете почти не говорят за общата си специална дарба, през онази нощ веднага разбират, че се е случило нещо непоправимо и че родителите на Теа са мъртви.

След кончината им децата остават при баба си в Рожков дол, а благодарение на Теа убиецът на родителите им е осъден да прекара остатъка от живота си в строг тъмничен затвор.

Минава време, Теа намира приятели, работата, за която е мечтала, а също и любовта. Но способността ѝ да провижда в умовете и душите на хората хвърля сянка върху всичко това и макар Луси да го нарича дарба, за Теа то е по-скоро проклятие. Защото затворникът, който е съсипал детството ѝ, притежава същата способност. Макар да ги делят стотици километри, Теа чува изкривените му мисли и вижда ужасните неща, които е извършил. Той го знае и копнее за отмъщение. И сега, след дълга и мълчалива битка, може би е дошло времето двамата да се сблъскат лице в лице и ум в ум…


ИЗРИГВАНЕ
Майкъл Крайтън, Джеймс Патерсън
Стр: 352
Цена: 21.99 лв.
ISBN: 978-619-030-278-0

Историческо изригване на вулкан е напът да разруши Големия остров на Хаваите. Но една тайна, пазена грижливо от военните в продължение на десетилетия, е много по-ужасяваща от вулкана. Ще успее ли вулканологът д-р Макгрегър да спаси не само острова, но и целия свят?

Майкъл Крайтън, създателят на „Джурасик парк“, „Спешно отделение“, „Туистър“ и „Западен свят“, има любим проект, по който работи години наред, преди преждевременната си кончина през 2008 г. Знаейки колко специален е бил той за него, съпругата му Шери Крайтън задържа бележките му и частичния ръкопис, докато не намира подходящия автор, който да го завърши: Джеймс Патерсън, най-популярния разказвач на истории в света.

Май – Юни 2024


ХАРЕСВАТЕ ГО ПО-МРАЧНО
Стивън Кинг
Стр: 560
Цена: 29.99 лв.
ISBN: 978-619-030-275-9

Легендарният разказвач и майстор на късия разказ Стивън Кинг ни представя изключителен нов сборник от дванайсет разказа, повечето от които могат да се нарекат шедьоври.

„Харесвате го по-мрачно? Чудесно, аз също“ – пише Стивън Кинг в послеслова на великолепния си сборник, който се потапя в по-тъмната част на живота както в преносния, така и в прекия смисъл. От половин век Кинг е майстор в жанра и тези истории за съдбата, смъртността, късмета и гънките на реалността, в които може да се случи всичко, са също толкова богати и приковаващи вниманието, колкото и неговите романи. Кинг пише, за да почувства „възторга от загърбването на скучното ежедневие“ и в сборника читателите също ще изпитат този възторг, при това отново и отново.

„Две талантливи копелета“ разглежда дълго пазената тайна как двамата джентълмени, носещи това име, са получили дарбите си. В „Кошмарът на Дани Кохлин“ едно кратко и напълно неочаквано паранормално изживяване преобръща живота на десетки хора и най-вече на Дани. В „Гърмящи змии“, който е своеобразно продължение на „Куджо“, скърбящ вдовец заминава за Флорида, за да намери покой, и вместо това получава неочаквано наследство – при това със сериозни ангажименти. В „Сънуващите“ необщителен ветеран от Виетнам отговаря на обява за работа и научава, че някои кътчета на вселената е най-добре да останат неизследвани. „Човекът отговор“ пита дали познаването на бъдещето е нещо добро, или е лошо и ни напомня, че живот, белязан от непоносима трагедия, може да бъде изпълнен със смисъл. Способността на Кинг да изненадва, изумява и да ни изпълва едновременно с ужас и утеха, си остава ненадмината. Всеки от тези разкази има своите собствени тръпки, радости и загадки. Всеки е ярък. Харесвате го по-мрачно? Дадено.


БУРЯ СЕ НАДИГА
Робърт Джордан, Брандън Сандърсън
Стр: 752
Цена: 27.99 лв.
ISBN: 954-655-108-5

Последният том от „Колелото на времето”, „Спомен за Светлина”, бе отчасти написан от Робърт Джордан преди ненавременната му кончина в 2007 г. Брандън Сандерсън, авторът на поредицата бестселър Mistborn, бе избран от редактора на Джордан – съпругата му Хариет Макдугъл – да довърши последната книга. Обхватът и мащабите на тома се оказаха такива, че не можеше да бъде побран в една книга, поради което „Буря се надига” е първият от трите романа, съставящи „Спомен за светлина”. Тази трилогия ще довърши борбата срещу Сянката и ще доведе до край едно пътуване, започнало преди близо двайсет години, приключвайки поредицата „Колелото на времето”, превъзходния фентъзи епос на нашата епоха.

Този епичен роман е началото на драматичния завършек на четената по целия свят поредица на Робърт Джордан. Ранд ал-Тор, Прероденият Дракон, се бори да обедини разкъсаната мрежа от кралства и съюзи в подготовка за Последната битка. Докато той полага усилия да спре сеанчанското нахлуване на север – с желанието да сключи поне временно примирие с нашествениците, – съюзниците му с ужас наблюдават сянката, която набъбва сякаш в сърцето на самия Прероден Дракон.
Егвийн ал’Вийр, Амирлинския трон на разбунтуваните Айез Седай, е пленничка на Кулата и жертва на капризния нрав на тяхната предводителка. Дните текат и наближава мигът на сеанчанския щурм, за който тя знае, че е неизбежен. Усилията на Егвийн са да сплоти раздробените фракции на Айез Седай и да осигури водачество пред лицето на усилващата се несигурност и отчаяние. Борбата ѝ ще докаже куража и твърдостта на Айез Седай, а конфликтът ѝ ще реши бъдещето на Бялата кула – и може би на самия свят.

Колелото на времето се върти и Вековете идват и си отиват. Което е било, което ще бъде и което е, тепърва може да падне под властта на Сянката.


СВАТБЕНИЯТ ТЪРГ
Одри Карлан
Стр: 320
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-274-2

Какво бихте направили за три милиона долара?
Четири млади жени се включват в мистериозен търг, където най-щедрият купувач ще получи ръката им в уговорен брак. За не по-малко от милион долара на година и за срок от три години всяка от четирите ще направи нужното, за да подсигури бъдещето си. Озовали се насред хазартна игра с високи залози във вид на пари, похот, власт и надежда за опрощение, тези четири жени се превръщат в част от сестринство, което е единствено по рода си.

След като бъдат избрани от непознати мъже и се съгласят да сключат с тях брак на сляпо… връщане назад няма. Скрити тайни и още по-скрити желания, пламенни сблъсъци и наситена с напрежение семейна драма са само малка част от сделката, когато се включиш доброволно в сватбения търг.

Вече може да целунете булката.


СПЕЦИАЛЕН АГЕНТ
Нелсън Демил, Алекс Демил
Стр: 544
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-272-8

В този извънредно увлекателен нов трилър на Нелсън Демил и Алекс Демил специалните агенти Броуди и Тейлър са по следите на хладнокръвен убиец, чиято мишена е техен колега. Специален агент Хари Ванс, опитен агент по контратероризъм, е убит в един градски парк в Берлин в сърцето на арабската бежанска общност. Властите подозират, че това е акт на ислямски тероризъм, но Броуди и Тейлър скоро започват да мислят, че в този случай има нещо повече.

Причината за присъствието на Ванс в Берлин е неизвестна и докато се мъчат да открият какво е правил през последните дни преди смъртта си, Броуди и Тейлър затъват в множеството конфликти и противоречия на съвременна Германия – кризата с арабските бежанци, мрачното наследство от Студената война и тайната полиция на Щази, както и заплахата от надигащото се неонацистко движение.

Накрая Броуди и Тейлър осъзнават, че убийството на Хари Ванс е само прелюдия към далеч по-зловещи събития – освен ако те не успеят да разплетат загадката навреме, за да ги предотвратят.


БАЛ ВЪВ ВЕРСАЙ
Даниел Стийл
Стр: 288
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-271-1

Четири американски момичета заминават за известния парижки Бал на дебютантките в завладяващия нов роман на Даниел Стийл. През лятото на 1959 година в двореца Версай се провежда събитие, което ще остане в историята. Това е бляскав, грандиозен бал, в който избрана група американски и френски дебютантки ще бъдат представени пред обществото и достолепни кралски особи. Четири млади жени, всяка с различна съдба, получават покана, която ще промени живота им.

Амилия Алигзандър се надява един ден да завърши право и се колебае дали да участва в тази архаична традиция, създадена единствено за привилегировани. е готова на всичко, за да може Амилия да има щастлив и безгрижен живот. Фелисити Смит също има колебания за бала. Семейството й е известно в Далас, но момичето предпочита да се усамотява, за да избегне тормоза на по-голямата си сестра. За да излезе от сянката на сестра си, Фелисити решава да приеме поканата за бала.

За Каролайн Тейлър, красивата невинна дъщеря на две холивудски легенди, балът е неустоима възможност. Само че най-неочаквано тя се оказва с разбито сърце преди заминаването за Франция и за нея началото не е никак успешно. Саманта Уокър учи история на изкуството и живее с бдителния си баща-закрилник. Вълнението й от поканата за бала е помрачено от емоционалните и физически последици вследствие на трагедия от миналото, която все още я измъчва.

Животът на тези четири млади жени ще бъде променен завинаги в Париж, след една кратка, вълнуваща нощ. Авторката на бестселъри Даниел Стийл изпраща покана на всички за бала във Версай.


ТИ И ВСЕЛЕНАТА
Стивън Хокинг, Луси Хокинг
Стр: 40
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-271-1

Вселената е голямо място, пълно с големи въпроси и всеки един се ражда от любопитството! Професор Стивън Хокинг разбулва много от загадките на Вселената, но с това въпросите му не свършват. Ето какво се пита той:
– Как да се грижим за родната си планета?
– Как да се подкрепяме взаимно?
– Как да се докоснем в пълна мяра до чудесата на Вселената?

В тази своя първа книжка с картинки, чудесно илюстрирана от Зин Ли, професор Хокинг разкрива някои тайни на нашата галактика, споделя идеите си как да направим утрешния ден по-добър. Всички ние пътешестваме във времето и крачим уверено към бъдещето. Нека с общи усилия направим това бъдеще едно по-добро място. Стивън Хокинг е най-гениалният ум на световната наука за всички времена. Повече от трийсет години той преподава в Университета на Кеймбридж. Професор Хокинг е автор на много книги, сред които и бестселърът „Кратка история на времето“.

Луси Хокинг е популярна авторка на детски книжки. Заедно с баща си създава великолепната поредица „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ – научно и приключенско четиво за най-малките. Луси участва и в други проекти, които имат за цел да запалят децата по науката. Зин Ли е илюстраторка и авторка на корици. Родена е в Китай, а понастоящем живее в Норвегия. След раждането на дъщеря си Зин осъзнава, че истинската ѝ страст е изкуството.


СДЕЛКА С ДЯВОЛА
Елзабет О`Роарк
Стр: 320
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-269-8

Понякога дяволът се превръща в принц!
Сред стоте най-продавани романа на „Амазон“!

Той може и да не е Сатаната, но да работя за него в продължение на шест седмици, е моята представа за ад под небето.

Хейeс Флин е надменен тип, известен с любовта си към скоча и с британския си чар, с който облъчва Холивуд и който жените намират за неустоим. Жени, с които той никога не излиза повече от веднъж. Точно за него никога не бих искала да работя, обаче не мога да откъсна очи от лицето му, а и колкото по-дълго време прекарваме заедно, толкова по-трудно ми става да го мразя. Защото под арогантната му външност се крие разбито сърце. Много ми се иска да излекувам тази негова отколешна травма, но как да го направя, без да изложа на риск самата себе си?

Април – Май 2024


ТАЙНАТА НА ПРИСЛУЖНИЦАТА
Фрида Макфадън
Стр: 304
Цена: 21.99 лв.
ISBN: 978-619-030-268-1

На Мили Калауей ѝ е трудно да си намери работа, където да не задават твърде много въпроси за миналото ѝ. Затова е изключително благодарна, когато семейство Гарик я наема да чисти изумителния им мезонет със зашеметяваща гледка в Манхатън и да готви отбрани ястия в модерно обзаведената им кухня.

Всичко е почти идеално, с изключение на факта, че все още не е виждала госпожа Гарик, която стои затворена в една от стаите за гости. Мили я чува да плаче и забелязва петна от кръв по белите ѝ нощници, когато пере. Един ден не се сдържа и чука на вратата, която се открехва едва-едва. Това, което вижда, променя всичко…

Мили дава тържествено обещание. Все пак е правила подобно нещо и преди. Тя може да защити госпожа Гарик, като същевременно опази собствените си тайни.

Дъглас Гарик ще си плати. Единственият въпрос е докъде е готова да стигне прислужницата…


НЕУДЪРЖИМИЯТ МАКС ВЕРСТАПЕН
Марк Хюс
Стр: 304
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-267-4
Представяме ви подробната и интригуваща биография на Макс Верстапен – най-актуалната суперзвезда във Формула 1, големия съперник на Луис Хамилтън, победителя в Световния шампионат за пилоти през 2021, 2022 и 2023 г.

Нито един холивудски сценарист не би могъл да предвиди задъханата, адреналинова кулминация на сезон 2021 във Формула 1. В последната обиколка на последното състезание от един невероятно тежък и противоречив сезон Макс Верстапен от „Ред Бул“ изпреварва хладнокръвно седемкратния световен шампион Луис Хамилтън от „Мерцедес“, за да извоюва първото място, което тласва младия вундеркинд към победа с минимална разлика и към първата му световна титла при пилотите. Със сигурност няма да е последната.

Верстапен може да е само на 25 години, но е холандската сензация в моторните спортове и е носител на невероятната статистика от 187 състезателни старта, 100 места на подиума и 56 победи в Гран При, които едва докосват истината – този млад човек вече е оставил незаличима следа в спорта. Син на пилота от Формула 1 Йос, Верстапен-младши бързо излиза от бащината си сянка. Младежката му харизма, безумната скорост, безстрашният му стил на шофиране и отказът да отстъпи го отличават като истински шампион. А феноменалният успех на документалната поредица „Карай, за да оцелееш“ на Нетфликс издига още повече световната му популярност.


И ЗАЖИВЕЛИ ВЕЧНО НЕЩАСТНИ
Стефани Гарбър
Стр: 320
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-266-7

След предателството на Джакс, Принца на сърцата, Еванджелин Фокс се заклева, че никога повече няма да му се довери. Тя вече е открила собствената си магия и вярва, че с нейна помощ може да си върне шанса за щастлив завършек, откраднат от Джакс. Ала ново ужасяващо проклятие я принуждава пак да влезе в крехко партньорство с Принца на сърцата. Само че този път правилата са променени. Джакс не е единствената сила, от която Еванджелин трябва да се пази. Всъщност като че ли само на него може да се довери, въпреки желанието си да го презира.

Вместо любовно заклинание, всяващо хаос в живота ѝ, проклятието цели убийство. И за да го премахнат, Еванджелин и Джакс ще трябва да се изправят срещу стари приятели, нови врагове и магия, която си играе с ума и сърцата. Еванджелин винаги се е доверявала на сърцето си, но този път не е сигурна, че може да си го позволи… Истинска наслада от началото до края. Романтика, магия и приключения: в това продължение на „Имало някога едно разбито сърце“ има всичко. – Джулия Мартин


ЦАРИНА
Елън Алпстен
Стр: 512
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-265-0

Санкт Петербург, 1725 г. Петър Велики лежи на смъртния си одър в своя величествен Зимен дворец. Слабостта и предателството на единствения му син са подтикнали царя към ужасяваща жестокост и са оставили империята без наследник. Русия рискува да изпадне в хаос. Зейналата празнина бива запълнена от жената, която е била до него в продължение на десетилетия: втората му съпруга Екатерина Алексеевна – амбициозна, безмилостна и страстна като самия Петър.

Родена в крайна бедност, Екатерина използва необикновената си красота и изключителната си интелигентност, за да се внедри сред влиятелните генерали на Петър и накрая да съблазни самия цар. Но дори и сред разкоша на новия си живот – пищните пиршества, бляскавите бижута и романтичните нощи, прекарани в спалнята на Петър – тя е наясно с опасността на своето положение. Вниманието на Петър е непостоянно, а яростта му – безмилостна. Първата му съпруга е пратена в монашеска килия, а любовникът ѝ е набучен на кол жив насред Червения площад. И сега Екатерина е изправена пред най-голямото изпитание: ще може ли да запази кончината на царя в тайна, докато играе смъртоносна игра, за да унищожи враговете си и да вземе короната за себе си?

От сладострастните удоволствия на упадъчната аристокрация до пропитите с тамян ритуали на Православната църква и ужаса на Петровите килии за мъчения, опияняващият и опасен свят на имперска Русия оживява пред очите ни. „Царина“ е историята на една забележителна жена, чийто стремеж към власт ще промени Руската империя.


ГОДИНАТА НА СКАКАЛЕЦА
Тери Хейс
Стр: 688
Цена: 27.99 лв.
ISBN: 978-619-030-264-3

Плашещ, съобразителен, с кръв по ръцете и жажда за мъст в сърцето… На някои места правилата не важат. Някои места са прекалено опасни дори за човек с опита на агент Кейн. Пустошта, където се събират границите на Пакистан, Иран и Афганистан, е едно такова място, на което насилието е единственият начин да оцелееш.

Кейн отива там да изтегли човек с жизненоважна информация за сигурността на Запада – но вместо това се сблъсква с противник, който ще доведе света до ръба на гибелта. Плашещ, съобразителен, жесток мъж с кръв по ръцете и жажда за мъст в сърцето… Ако – подобно на Кейн – сте агент на ЦРУ, специалист по зоните със забранен достъп, границите не означават нищо. Вашата работа е да влезете, да извършите онова, което се иска от вас, и да се измъкнете – по всякакъв възможен начин. Знаете кога да бягате, кога да се криете… и кога да стреляте.


КУПЕНАТА БУЛКА
Питър Константин
Стр: 256
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-262-9

Това е история от последните години на Османската империя, която разказва за Мария, гръцко момиче, купено на петнайсетгодишна възраст от един богат и много по-възрастен отоманец. Османската империя се разпада и кавказкото село на Мария е опожарено от бунтовници. Семейството ѝ успява да избяга от мародерите и намира убежище в казарми от другата страна на границата, на османска земя. Със затоплянето на времето идват болестите, включително и холерата, затова свещеникът, който ръководи бежанския лагер, прибягва до отчаяни мерки и решава да предложи Мария на един богат турчин от столицата.

Стъпила върху живота на бабата на автора, „Купената булка“ е роман за война, препятствия и успех, и хвърля светлина върху една бурна и опасна част от историята. Друг свят, друго време. Константин отвежда читателя в свят на ярки цветове и крайно насилие. И го прави с таланта на роден разказвач. Тази книга е истинско съкровище!


ПРОБУЖДАНЕТО
Стойчо Керев
Стр: 344
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-263-6

Човечеството се намира на ръба на нова ера, изпълнена с тайни, интриги и събития, които променят нашата цивилизация. Този конспиративен текст разкрива някои от най-загадъчните страни на настоящето и хвърля светлина върху предстоящите промени, които ще преобразят бъдещето на човечеството.

В свят, изпълнен с различни религии и духовни практики, съществуват ли тайни общности, които притежават древни знания и влияние? Могат ли тези мистични братства да бъдат ключът към едно ново съзнание и разбиране на реалността?

Невидими сили задвижват механизмите на властта и водят хората по пътеките на заблуди и манипулации. Кой стои зад кулисите на събитията и какви са техните истински планове за човечеството?

Космическите изследвания се развиват с бързи темпове, но какви тайни се крият зад звездите? Има ли светове, населени от интелигентни форми на живот, и дали тези форми общуват с нас?

Загадъчни пророчества и теории предупреждават за надвиснали опасности. Какво ще ни поднесе близкото бъдеще и можем ли да се подготвим за това?

Февруари – Март 2024


ВТОРО ДЕЙСТВИЕ
Даниел Стийл
Стр: 256
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-259-9
В този завладяващ роман на Даниел Стийл холивудски директор на известно студио търси ново начало, когато в кариерата му настъпва неочакван обрат.

В продължение на почти двайсет години Анди Уестфийлд разполага с всички атрибути на успеха в кариерата: зашеметяващ кабинет на четиресет и четвъртия етаж, лоялна асистентка, която само дето не чете мислите му, достъп до частен самолет и служебни автомобили. Анди винаги е поставял кариерата си преди брака и сега, наред с дъщеря му и малките му внуци, тя е единственото нещо, което наистина обича.

Но светът на Анди внезапно се срива. Студиото е продадено и синът на новия собственик иска мястото на върха. Уволнен и унизен, Анди изпада в депресия. Когато умът му се прояснява, той решава да се махне колкото се може по-далеч от Лос Анджелис, докато нещата се уталожат и не намери нов път.

Анди взема под наем къща в малко, забравено крайбрежно градче на два часа път от Лондон. След пристигането си наема местна жена да му помогне да сложи в ред делата си. Бивша журналистка, Вайълет Смит също е на кръстопът и тази временна работа изскача в подходящия момент, за да й помогне да свърже двата края. Но когато Вайълет забравя ръкописа на недовършения си роман в кабинета на Анди, той не успява да овладее любопитството си и е запленен от историята, която плаче да бъде адаптирана за големия екран. Възможно ли е това да е чудото, което и двамата са търсили?

Във „Второ действие“ Даниел Стийл представя стопляща сърцето история за предизвикателствата, които носят нови възможности, а отъпканият път невинаги води до идеалния край.


ИЗГУБЕНАТА ГРОБНИЦА
Дъглас Престън
Стр: 384
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-261-2
Дъглас Престън разказва за спиращото дъха откритие на огромна египетска гробница, съдържаща десетки запечатани погребални камери, както и истории за пиратски съкровища, мистериозни смъртни случаи, археологически загадки и др.

От джунглите на Хондурас до мрачните археологически обекти в югозападната част на Америка, журналистическите проучвания на Дъглас Престън го водят по целия свят. Той разкрива историята на необичаен масов гроб на животни, загинали при удара на астероида, причинил изчезването на динозаврите, изследва какво се крие в затрупаната Яма с парите на остров Оук и обикаля призрачните хълмове на Италия в търсене на Чудовището от Флоренция. Когато не е съавтор на бестселъри с участието на агента на ФБР Пендъргаст, Престън пише за някои от най-странните и загадъчни мистерии на света.

„Изгубената гробница“ е изумителна и завладяваща колекция от истински истории за заровени съкровища, загадъчни убийства, древни гробници, странни престъпления и много други завладяващи истории от миналото и настоящето.


ПРЕДСТОЯЩОТО ВЕЛИКО ПРОБУЖДАНЕ
Боб Фрисъл
Стр: 304
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-260-5
В наше време галактическа супервълна повишава драматично вибрациите на Земята и на всички нас. Според Боб Фрисъл, ако искаме да яхнем тази вълна към възвисяването и да оцелеем при предстоящото Велико пробуждане, трябва да преминем през лична трансформация, за да повишим вибрационното си ниво и да се настроим на една честота с По-висшето Аз, което носим в себе си.

Фрисъл говори за силите, които се стремят да подпомогнат планетарното възвисяване към по-високо съзнание, както и за тези, които се опитват да го блокират. Сред тях са расата на Древните строители от Венера и другите извънземни раси, като Сивите и Драко Рептилите, които имат своята роля в нашето еволюционно развитие и технологичен напредък. Разкрива стряскащи детайли за Тайната космическа програма, Новия световен ред и Плана за депопулация. Обяснява как прецесията на равноденствията влияе пряко върху пробуждането на Земята и как танцът на силите на светлината и мрака позволява на съзнанието да еволюира.


НЕКА ЗАВАЛИ
Чарлс Мартин
Стр: 320
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-257-5
В История за себеотрицанието, която се чете на един дъх!
Амазон

Възможно ли е двама души, събрани от пагубни обстоятелства, да изцелят взаимно раните си и дори да започнат нов живот? Романът „Нека завали“ на Чарлс Мартин отговаря на въпроса какво означава наистина да обичаш някого и с какви саможертви плащаш за любовта си.

Али още не може да се възстанови от загубата на любимия семеен ресторант на брега на Флорида, когато внезапно губи втория си съпруг в ужасяваща катастрофа. Сломена и изгубила вяра, тя не смее да погледне в бъдещето. Но в живота ѝ се завръща скъп човек от далечното минало.

Джоузеф е живял ден за ден в продължение на години, ранен физически и душевно по време на войната във Виетнам. Заселва се в една планинска хижа и малко след това открива изгубени в гората млада майка и нейните две малки деца. Той се притичва на помощ и им помага да стигнат при свои близки във Флорида. Това означава да се върне в дома от своето детство, да стане свидетел на една зрелищна пътна катастрофа и по каприз на съдбата да се събере с Али, своята младежка любов. Но една отколешна тайна надига глава, готова да смаже без време надеждата им за втори шанс.

„Нека завали“ ни отвежда на едно пътешествие по напечените от слънцето маршрути на незаконните емигранти в Южна Флорида, калните бойни полета на Виетнам, гъстите планински гори на Северна Каролина и идиличните плажове на най-красивото крайбрежие в Америка.


СЕКРЕТАРКАТА НА ГОСПОДИН АЙНЩАЙН
Матю Райли
Стр: 448
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-258-2
Единственото, което Хана Фишер иска, е да следва физика под ръководството на великия Алберт Айнщайн в института „Кайзер Вилхелм“ в Берлин.

Но през 1919 г.животът ѝ внезапно се променя и тя поема в нова и необичайна посока като секретарка на Айнщайн и шпионка.

Расистки банди в Берлин след Първата световна война, гангстери в Ню Йорк, нацистите през 30-те години на 20. век, както и вътрешния кръг от приближени на Хитлер по време на Втората световна война – минавайки през всичко това, Хана ще се запознае с едни от най-големите умове в човешката история и ще види с очите си най-ужасни събития, като през цялото време отчаяно се опитва да оцелее.

Тя е една от най-необикновените секретарки и ще работи за могъщи хора: хитри бизнесмени, зли нацисти и най-прочутия сред тях, хер Алберт Айнщайн…

Вълнуващата история на младата жена се развива в продължение на четиридесет години, и то в най-опасните времена на миналия век. Препоръчваме ви да я четете внимателно, защото не всичко е такова, каквото изглежда…


ЛОВЦИ НА КОСТИ
Стивън Ериксън
Стр: 864
Цена: 35 лв.
ISBN: 954-585-792-8
Въстанието на Седемте града е потушено. Ша’ик е мъртва. Останала е една последна въстаническа сила, окопана в град Ю’Гатан и под фанатичното командване на Леоман от клана Флейлс (Вършачите). Възможната предстояща обсада на древната крепост безпокои изтощената от битки Четиринайсета армия на Малаз.
Но другаде сили на много по-грандиозен конфликт правят началните си ходове. Сакатият бог е получил място в пантеона, назрява схизма и трябва да се изберат страни. Каквото и да реши всеки от боговете, основните правила са променени невъзвратимо и ужасяващо и първата кръв, която ще се пролее, ще е в света на смъртните.
Свят с множество действащи лица с ярки характери, познати и нови, сред които – Хеборик Призрачните ръце, обсебената от бог Апсалар, Кътър, някогашен крадец и настоящ убиец, необикновеният воин Карса Орлонг и двамата странници Икариум и Маппо – всеки преследващ такава съдба, каквато могат да сътворят със собствените си ръце. Ала сега, когато ножовете са извадени от каниите, боговете не са склонни на доброта. Ще има война, война в небесата. А нейният залог? Нищо по-малко от самото съществуване…

Това е още една златна страница от великолепния Малазански епос на Стивън Ериксън.


СРЕБЪРЕН КУРШУМ
Майкъл Конъли
Стр: 432
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-954-655-016-3
Бош среща достоен съперник по хитрост в лицето на Мики Холър…

Хоризонтът най-сетне просветва за адвокат Мики Холър. След две години на лутане той се завръща в съдебната зала. Когато прочутият му бивш колега Джери Винсънт е убит, Холър наследява най-голямото дело в живота си – защитата на виден холивудски продуцент, обвинен в убийството на жена си и нейния любовник. Но докато Холър се подготвя за делото, което ще го изстреля във върховете, научава, че убиецът на Винсънт може би преследва и него.

Хари Бош, от своя страна, е решен да открие убиеца на Винсънт и няма нищо против да използва Холър като примамка. Но с нарастването на опасността и вдигането на залога, двамата единаци разбират, че нямат друг избор, освен да обединят усилията си.

Декември – Януари 2023


ПОРТАТА НА ПРЕДАТЕЛЯ
Джефри Арчър
Стр: 337
Цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-619-030-245-2

24 часа до престъплението на века…

Лондонският Тауър

Непревземаем. Добре охраняван. Сигурен. Дом на най-прочутите скъпоценности на света. Но веднъж в годината лондонската полиция трябва да проведе най-тайната операция – да транспортира Скъпоценностите на короната през Лондон.

Скотланд Ярд

От четири години главен суперинтендант Уилям Уоруик – заедно със своя заместник инспектор Хоган – отговаря за операцията. И четири години тя е вървяла като по часовник.

Обирът

Но тази година всичко ще се промени. Защото гениалният престъпник Майлс Фокнър е решил да извърши най-дръзкия обир в историята – и тъй като разполага с вътрешен човек, всички шансове са в негова полза.

Освен ако Уоруик и Хоган не успеят да го спрат, преди да е станало твърде късно…


ПЪТЯТ КЪМ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО
Майкъл Конъли
Стр: 416
Цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-619-030-244-5

Адвокатът Мики Холър отново се занимава с дела, в които шансовете за победа са едно на милион. След като извежда от затвора несправедливо осъден мъж, той е затрупан с молби от лишени от свобода хора, които твърдят, че са невинни. Привлича на работа своя брат по баща – пенсионирания детектив от полицията на Лос Анджелис Хари Бош и му възлага да прерови писмата, като знае, че повечето твърдения ще бъдат фалшиви.

Бош изважда игла от купата сено: жена, която е в затвора за убийството на съпруга си, заместник-шериф. Бош преглежда случая и вижда елементи, които не си пасват, както и несъответствия в действията на шерифско управление, готово да въздаде бързо правосъдие за убийството на един от своите.

Сега на Холър му предстои трудна битка в съда – Давид, който се бори с Голиат, за да оправдае клиентката си. Пътят и на адвоката, и на следователя е изпълнен с опасности. Има хора, които не искат случаят да бъде преразгледан, и няма да се спрат пред нищо, за да попречат на екипа мечтатели Холър–Бош да открие истината.


ЧЕТВЪРТ ПРИКАЗКИ ЗА КЛАРА И КРИСТО
Асена Сербезова
Стр: 384
Цена: 23 лв.
ISBN: 978-619-030-248-3

„… ако станем по-честни със света, той става по-светъл.“

Историите в „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ са за най-важните неща – любовта, приемането, отглеждането на деца, израстването и стремежите, както и за Смисъла. Някои ще кажат, че това е книга за възпитанието. Други ще я възприемат като търсене на любовта във всичките ѝ измерения. Трети ще решат, че става въпрос за отговори на вечните въпроси, ако въобще има такива. Със сигурност обаче няма да откриете и следа от положителното мислене, положителната нагласа и прочее положителности, които – натрапени и преувеличени – могат само да влошат картината.

Книгата е за необходимостта да сме честни към себе си и към другите. Напомня за важната роля на общуването и силата на постъпките ни. Разкрива как всяка лъжа и заблуда ни отдалечава от същността ни и как трябва всекидневно да се борим с най-силния враг на щастието – егото. Мнозина ще припознаят ситуациите и уроците, през които преминават героите. Тук ще намерите и 25 истории, които ще ви помогнат да осмислите по-дълбоко вашите лични предизвикателства и дори да ви дадат по-различна перспектива.

Тази книга, може би ще промени фундаменталните ви разбирания за щастието и изграждането на смислен живот. Ако търсите готови рецепти за „успех“, без да имате намерение да „спрете“ света, и да се потърсите, да се намерите и да започнете да творите и да давате, дори не я започвайте. Има хора, за които Умберто Еко казва, че „чакат цяла седмица да стане петък, цяла година – да дойде лятото, и цял живот – да дойде щастието“. Ако сте от тях и ви харесва да сте такива, оставете книгата за някой друг, който не чака по-добри дни, за да живее пълноценно. А после, ако един ден го срещнете променен и по-усмихнат, може да я потърсите отново.


КОЛЕДНИ ЖЕЛАНИЯ В „ПУДИНГ ХОЛ“
Кейт Форстър
Стр: 304
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-243-8

Любовта е включена в менюто тази Коледа!

След развода си Криста Плейфут има нужда от ново начало. Загубила е ресторанта си със звезда „Мишлен“, чийто съсобственик е бил бившият ѝ съпруг, и последното, което е очаквала, е да се окаже необвързана и в търсене на работа точно преди Коледа. Най-добрата ѝ приятелка и дегустаторка Селен я препоръчва за частен шеф готвач по време на коледните празници. Но когато пристига в имението „Пудинг Хол“ на новия си работодател, тя дори не подозира какво я очаква. Със сигурност не и сърдитият разведен милиардер Марк Фериър, буйните му близнаци или пък красивата, но безрадостна къща, в която живеят. С дарбата си да влага любов в готвенето Криста се опитва да запали искрата на коледния дух в семейството и може би ще успее да подреди и своя живот…

Потопете се в аромата на Коледа с този фантастичен празничен роман от авторката на световни бестселъри Кейт Форстър!


ИМАЛО НЯКОГА ЕДНО РАЗБИТО СЪРЦЕ
Стефани Гарбър
Стр: 320
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-242-1

„Имало някога едно разбито сърце“ е завладяващо фентъзи, великолепно начало на едноименната поредица. Ако сте харесали „Каравал“, ще се влюбите и в тази нова книга.

Откакто се помни, Еванджелин Фокс вярва в истинската любов и щастливия край… до момента, в който разбира, че мъжът на сърцето ѝ ще се жени за друга.

В отчаян опит да спре сватбата и да излекува нараненото си сърце, Еванджелин сключва сделка с харизматичния, но пагубен Принц на сърцата. Той се съгласява да помогне в замяна на три целувки – тя ще трябва да целуне трима души, когато и където той прецени.

Ала още след първата Еванджелин осъзнава, че сделките с безсмъртен са опасна игра – и че Принцът на сърцата иска много повече от нея, отколкото е обещала. Той има планове за Еванджелин, планове, които или ще завършат с най-голямото възможно щастие, или с най-невероятната трагедия.

Във всяка книга на Стефани Гарбър попадаме в плен на разказваческото ѝ майсторство и впечатляващия начин, по който кара пулса ни да подскача. Една наивна героиня с разбито сърце си играе с въплъщението на съдбата – лошото момче Джакс – в обърнатия наопаки, замечтан като в съновидение свят на Великолепния север. „Имало някога едно разбито сърце“ ви впримчва в заклинание, от което няма да искате да избягате.

Стейси Ли


БАВАЧКАТА
Джойс Каръл Оутс
Стр: 480
Цена: 29.99 лв.
ISBN: 978-619-030-246-9

В края на размирните 1970-те, след неразрешените случаи на убийства на деца, които шокират Детройт, животът на неколцина жители се преплита с трагични последствия.

Хана, съпруга на виден местен бизнесмен, започва извънбрачна връзка с харизматичен непознат, чиято самоличност остава неизвестна; Мики, хитър играч на дребно, се оказва, че трябва да изпълни сложна мисия – да въздаде правосъдие; серийният убиец, известен като Бавачката, е загадъчна фигура, която буди ужас сред елита на Детройт. Докато Бавачката продължава да отвлича деца и да ги убива, пътищата на героите се пресичат по стряскащи и неочаквани начини.

Романът „Бавачката“ поднася драма и съспенс, великолепно оркестриран, разчита на риска да проследи алтернативен живот, поставя под въпрос на какво сме готови, за да защитим онези, които най-силно обичаме. „Бавачката“ е разтърсваща съвременна творба, на фона на корумпирана политика, расизъм и сексуални извращения.

Мистериозна, увлекателна, зловеща, странно правдоподобна!

Маргарет Атууд


НЕОГРАНИЧЕНИ
Росица Коцева
Стр: 224
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-030-249-0

Отключи силата на храната. Как да си върнем контрола и да живеем изумителен живот. Който контролира храната, контролира съдбата!
Променете Съдбата с Нискогликемичния Подход на „Роси’с Пюр“. Отслабнете, Преборете Инсулиновата Резистентност и Хранителната Зависимост

Росица Коцева е основател на „Роси’с Пюр“, където възможностите на живота без глутен и захар са неограничени! Водеща е на рубриката „Хапка по хапка“, в предаването „Видимо и Невидимо“ от септември 2023 г. Завършва образованието си в САЩ и работи дълги години в медицинската застрахователна индустрия. Сблъсква се с депресия, хранителна зависимост и две автоимунни заболявания, които успява да преодолее с нискогликемичен хранителен режим. Ръководи успешен ресторант над 10 години, което ѝ дава възможност да развие способностите си за готвене. Въпреки загубата на всичко, за което е работила цял живот по време на Ковид, създава над 150 нискогликемични храни и тества хранителни теории на практика. Книгата ви предоставя ключови принципи, как да върнете контрола върху живота си. Повече от шест години Росица работи с над 1000 клиенти, които са преодолели хранителната зависимост благодарение на нейния подход.

„Храната е лесната част!“, казва Роси, изразявайки вярата си в силата на правилното хранене, което води до по-добър живот. Всичко в тази книга е изпробвано не само върху нея, но и върху над 500 души, които са ѝ се доверили.

Октомври – Ноември 2023


СВАТБЕН АГЕНТ
Даниел Стийл
Стр: 288
Цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-619-030-229-2

Фейт Фъргюсън е най-търсеният сватбен агент в Ню Йорк. Тя обича работата си, в която сбъдва мечти и създава магия. Но сватбите невинаги са шампанско и рози, а точно тази година тя среща много трудности в професията си и в личния си живот.

В имението на семейство Албърт в Хамптън приемът им – с лебеди от орхидеи, екстравагантни фойерверки и за капак семейна разправия – не минава безпроблемно. А на шикозното и изискано тържество в красивата нюйоркска къща на Морган и Алекс всичко върви по ноти, но едно допълнение в последния момент в списъка с гости е напът да провали всичко. И накрая, един строго официален прием в градския клуб с младоженец, загрижен повече за колегите си, отколкото за бъдещата си булка, дава предупредителен сигнал на Фейт.

Фейт има зад гърба си два провалени годежа – с катастрофални последици. Тя се радва да създава вълшебни моменти за другите, но не вярва, че бракът е за нея. Ала поговорката никога да не се заричаш, се оказва вярна… и за всеки идва моментът да каже „да“.

В „Сватбен агент“ любимата авторка на милиони Даниел Стийл създава вдъхновяваща история, в която нейната героиня се убеждава, че към щастливото бъдеще води не само една пътека.


ЩЕ БЪДА КАТО РЕКА
Шели Рийд
Стр: 320
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-232-2

Седемнайсетгодишната Виктория Наш върти домакинството на семейната ферма за праскови в градчето Йола, Колорадо. Уилсън Муун е млад скитник с тайнствено минало, прогонен от племенната си земя и решен да живее по свои правила и закони.

Съдбата ги сблъсква на улицата и тази среща променя живота им драматично, поражда колкото страст, толкова и опасност. И когато трагедията я застига, Виктория напуска дома си, единственото място, което познава. Бяга в планината и се бори с капризите на природата и със страховете си от несигурното бъдеще. Сезоните се сменят, а с тях се променя и тя. В красивия, но суров пейзаж открива истини за себе си и намира сили да продължи напред, макар че река Ганисън много скоро ще потопи родния ѝ град – стопанствата, фермите и любимата овощна градина, за която семейството ѝ се грижи от поколения.
Вдъхновен от реални събития, „Като река“ е история за силна любов, препятствия, смърт, но също и за кураж, а в крайна сметка и за нов дом там, където никой не е очаквал. Изключителен разказ за това какво е да живееш като река – да събираш отломки по пътя си и да течеш упорито напред дори когато заприщят водите ти.


ЖИВОТ В СВЕТЛИНАТА
Дийпак Чопра
Стр: 320
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-231-5

Йога е мястото, където живее душата!

„Човеците са единствените същества, способни да еволюират съзнателно. Йога е наръчникът, който ви показва как да еволюирате.“

Д-р Дийпак Чопра

Осъзнайте най-високия си потенциал и разберете на по-дълбоко ниво своята същност с новаторското ръководство на Дийпак Чопра за философията и практиката на йога.

Царската йога е най-висшата и най-важната традиция в йога – всеобхватен път към личната трансформация, който стига отвъд всички съществуващи днес методи за постигане на добро физическо и психическо здраве. Каквото и да правите за подобряване на живота си, Царската йога може да ви донесе повече от всичко онова, което искате; тя изнася всяко преживяване на светло, колкото и малко да е то. Като се учите да живеете в светлината, вие умишлено и съзнателно приемате истинския си аз като същество с безкрайни възможности, без окови от тревоги или съмнения в себе си.

В тази новаторска нова творба авторът на международни бестселъри Дийпак Чопра и съавторката му Сара Плат-Фингър, директор на отдела по йога в „Чопра Глобал“ и съосновател на ИЩА Йога, предлагат просветителска програма за себереализация, блаженство и цялостност. Като съчетават практична трийсетдневна програма, която ще ви помогне да разрушите ограничаващите навици и системи от вярвания, със задълбочено изследване на петдесет стимулиращи и възстановителни йога пози, Дийпак и Сара ви предоставят подробен и вдъхновяващ начин за обединение на разума, тялото и душата.


ДЕВЕТТЕ ДРАКОНА
Майкъл Конъли
Стр: 432
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 954-655-151-1

Хари Бош в зоната на азиатския бандитизъм…

„Форчън Ликърс” е малък магазин в бандитски квартал в Лос Анджелис, магазин, който детектив Бош знае от дълги години. Убийството на Джон Ли, собственика на магазина, нанася тежък удар на Хари и той обещава на семейството му да разкрие убиеца.
В хода на разследването Бош се сблъсква с хонконгска триада, смъртоносна и широкообхватна престъпна мрежа. Малко преди да приключи случая, той научава, че дъщеря му, която живее в Хонконг, е изчезнала. Възможно ли е изчезването й да е свързано с триадата?
В надпревара с времето Хари Бош се озовава светкавично в Хонконг. А залогът е много висок и личен…

Написан с трескава динамичност, далеч надхвърляща дори собствените му изключително високи стандарти, романът „Деветте дракона” е блестящ връх в творчеството на Майкъл Конъли – „най-добрият автор на криминални трилъри в света”.


БЪДИ ПОЛЕЗЕН
Арнолд Шварценегер
Стр: 224
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-233-9

Най-великият културист на всички времена… Най-високоплатената кинозвезда. Още режисьор, предприемач, инвеститор и политик. Всичко това се отнася за един и същ човек, и може да изглежда като шега, но не е. Това е Арнолд Шварценегер. И изброените неща не са станали случайно.

Написана с неговия уникално искрен, прям и въздействащ глас, „Бъди полезен“ повежда читателите на вдъхновяваща обиколка, която ги запознава с инструментите на Арнолд за смислен живот. Той ни показва как да ги използваме и да изградим бъдещето, за което мечтаем. Шварценегер ни представя наученото с грабващи истории, включващи повратни успехи и застрашаващи живота провали. Някои от тях са прочути; други са разказани за първи път на тези страници.

Много хора се опитват да се спасят от самосъжалението и да постигнат целта си. Вдъхновяващ е житейският път на Арнолд, който съумява да се измъкне от бедността и ограничеността на родното си село в Австрия и да се изкачи по стълбата на успеха. Стъпало след стъпало. С въодушевление и страст Шварценегер споделя опита си със своите почитатели. Както се изразява самият той, никой няма да ви се притече на помощ – можете да разчитате единствено на себе си. И добрата новина е, че сте си напълно достатъчни.


ДЖАКИ И МАРИЯ
Джил Пол
Стр: 432
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-235-3

Роман за Джаки Кенеди и Мария Калас

Съпругата на президента и най-голямата оперна звезда – едно съперничество, което разтърси света!

Авторката на „Тайната съпруга“ ни представя една история за любов, страст и трагедия, която съдбата разиграва, като сблъсква Джаки Кенеди и Мария Калас и ги превръща в съперници за сърцето на един и същ мъж.

Джаки Кенеди е красива и интелигентна жена, която тайно обмисля да напусне своя съпруг, младия и амбициозен сенатор. Животът в светлината на прожекторите с един свръхамбициозен и склонен към изневери мъж, който не прекъсва ваканцията си дори заради мъртвороденото си дете, съкрушава Джаки. Затова, когато я канят на плаване с луксозната яхта на милиардера Ари Онасис, тя приема… и така се запознава с човек, който ще промени живота ѝ. Драматично!

Мария Калас е на върха на певческата си кариера и всички я смятат за най-доброто сопрано на оперната сцена, когато среща Аристотел Онасис, най-богатия мъж на света и неин сънародник. Уморена от бездетния си и лишен от страст брак и притисната отвсякъде от претенциозни оперни директори и враждебна преса, тя се озовава във водовъртежа, сътворен от този свръхинтелигентен и изключително чаровен мъж.Пътищата на Мария и Джаки се преплита неусетно и много скоро двете жени трябва да преосмислят всичко, което са приемали за даденост.

Превъзходна книга! Новият роман на Джил Пол улавя в цвят и звук победите и трагедиите на две забележителни и сложни жени, чийто живот се пресича по изненадващ и разрушителен начин. „Джаки и Мария“ е истински шедьовър на историческата проза. Препоръчвам го горещо!

Хейзъл Гейнор


БРЮНО, ШЕФЪТ НА ПОЛИЦИЯТА
Мартин Уокър
Стр: 288
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-234-6

Запознайте се с Беноа Куреж, на кратко Брюно, полицай в малко градче в Южна Франция. След като напуска армията, Брюно избира спокойствието и удоволствията на селския живот. Има пистолет, но никога не го използва, има белезници, но няма кого да арестува. Внезапно селската му идилия е нарушена от убийството на възрастен северноафриканец, ветеран от френската армия. Някак неочаквано Брюно трябва да защити своето безгрижно ежедневие – живота в реставрираната овчарска колиба, закуските на местния пазар, вечерите, придружени с вино, и разходките сред природата, докато бавно навлиза в разследване на убийство, способно да разклати политическите среди. Брюно трябва да обедини усилията си с млада детективка от Париж в търсене на паравоенни с антиимигранстки мотиви. Но колкото повече научава за миналото на мъртвеца, толкова повече Брюно осъзнава, че може би случаят далеч не е такъв, какъвто са предполагали.

Истинска забава…Мартин Уокър заплита загадката със същия финес, с който Брюно забърква омлета си с трюфели, а общото между двамата е колко дълбоко ценят красотата на селския живот!

The Christian Science Monitor


ГОСПОЖАТА
Е.Л. Джеймс
Стр: 448
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-218-6

Максим Тревелян, граф на Треветик, и страстен донжуан, открива любимата си сред странностите на Албания. След като се е борил за нея и я е спечелил, сега трябва да се ожени под дулото на пушка.

Само че дали от поправил се развратник от Максим ще излезе добър съпруг? Дали славата му на покровител на женските сърца и скандалните тайни на аристократичното му семейство няма да съсипят щастието, което е открил?

Алесия Демачи се е опълчила на похитителите си и трафиканти на хора и е спечелила сърцето на мъжа, когото обича, но дали ще успее да опази брака си? Когато се сблъсква с цветистото минало на Максим и стряскащото му семейство, с шушукането в лондонското общество, дали ще я приемат като графинята на Максим, или завинаги ще си остане неговата чистачка?

От величествените планини на Албания през идилията на английската провинция до блясъка на съвременен Лондон „Госпожата“ е впечатляващо пътешествие за любов, копнеж, приемане и спасение.

Какво се случва, след като стъклената пантофка ти стане?


КРАЯТ НА ДНИТЕ
Зекария Сичин
Стр: 352
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-215-5

Седма и последна книга от поредицата „Хрониките на Земята“

В „Краят на дните“ Зекария Сичин (автор на „Дванадесетата планета“) разбулва древни загадки, разкодира първоначалния смисъл на религиозни символи, анализира астрономически наблюдения и изчисления, тълкува месиански очаквания и открива липсващото звено между история и пророчество – между XXI в. пр. Хр. и XXI в. сл. Хр., – за да нарисува изумителната картина на това, което ни очаква…


ДА ДОКОСНЕШ ЗЕМЯТА
Рани Маника
Стр: 416
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-222-3

Един истински шедьовър на изящната проза, този роман от авторката на „Оризовата майка“ разказва за неравната битка между невинността и развалата.

Балийските близначки – красиви, екзотични и невинни, те разменят островния рай за сивата мръсотия на Лондон.

Сицилианецът – Рики Делгадо сключва кофти сделка с кръвожадна богиня: „Построй ми храм, води в него хора с повредени души и аз ще те възнаградя богато“.

Куртизанката – Елизабет си изкарва хляба от низките страсти на мъжете. Научила е един номер – да се изключва и да не чувства нищо. Ни болка и омраза, ни скръб или радост.

Художникът – Анис рисува, за да излее гнева си. Острото му око на художник долавя истината преди всички останали и всички те живеят в платната му. Една галерия от повредени хора.

Ще избегне ли някой от тях смъртоносната паяжина на развала и грях?


ХОЛИ
Стивън Кинг
Стр: 464
Цена: 34 лв.
ISBN: 978-619-030-224-7

Холи не ми излизаше от ума. Тя трябваше да е епизодичен герой в „Мистър Мерцедес“, но някак си привлече вниманието ми и спечели сърцето ми. Холи е неповторима.

СТИВЪН КИНГ

„Холи“ ни среща отново с една от най-интересните и изобретателни героини на Стивън Кинг. В този трилър Холи Гибни трябва да разкрие страшната истина за изчезването на няколко души в град в Средния запад.

Читателите вече са проследили постепенната ѝ трансформация от стеснителна (но също така смела и дълбоко морална) самотница в „Мистър Мерцедес“ до партньорка на Бил Ходжис в „Търси се“ и напълно самостоятелен, умен и понякога корав частен детектив в „Другият“. В новия роман на Кинг Холи трябва да се изправи сама срещу двама коварни и великолепно прикриващи се противници.

Когато Пени Дал се обажда в детективска агенция „Търси се“, за да издирят изчезналата ѝ дъщеря, Холи се колебае дали да поеме случая. Партньорът ѝ Пийт е болен от ковид. Майка ѝ (с която са имали много сложни отношения) само преди дни е починала и Холи трябва да излезе в отпуск. Но нещо в отчаяния тон на Пени Дал не ѝ позволява да откаже.

Само на няколко преки от мястото, на което е изчезнала Бони Дал, живеят професорите Родни и Емили Харис (пенсионирани университетски преподаватели). Те са олицетворение на буржоазната порядъчност: семейна двойка, минала осемдесетте, напълно отдадени един на друг. Само че двамата крият страшна тайна в мазето на хубавата си викторианска къща, тайна, която може да е свързана с изчезването на Бони. Ще се окаже почти невъзможно да се установи какви точно ги вършат – те са ловки, те са търпеливи, те са безмилостни.

Холи трябва да използва всичките си дарби и умения, за да надхитри шокиращо извратените професори в новия шедьовър на Стивън Кинг.


МЪРТВАТА ПЛАНИНА
Дъглас Престън, Линкълн Чайлд
Стр: 368
Цена: 19.99 лв.
ISBN: 978-619-030-226-1

В новия бестселър на Престън & Чайлд известната археоложка Нора Кели и агентката на ФБР Кори Суонсън разследват една толкова голяма загадка, че може би няма решение.

През 2008 г. деветима планинари не се връщат от зимна експедиция в планините на Ню Мексико. На мястото на последния им бивак спасителите попадат на странна сцена: нещо трябва да се е появило на вратата на тяхната палатка, което ги изплашва толкова, че те срязват стените на двойната палатка и побягват в снежната виелица боси и полуголи, което означава сигурна смърт.

Въпреки щателното издирване са открити само шест трупа. Два от тях са жестоко смазани и по необясними причини им липсват очите и на единия езикът.

ФБР дава на случая кодовото наименование „Мъртвата планина“, но той си остава неразрешен.

Младата агентка на ФБР Кори Суонсън обединява сили с археоложката Нора Кели, за да открият какво се е случило в действителност на онази експедиция преди петнадесет години и да се опитат да открият останалите жертви.

Тяхното разследване събужда дремещото от дълго време зло, което преследва двете жени яростно, за да предотврати разплитането на мистерията.


КЪДЕ СА ДЕЦАТА ДНЕС?
Мери Хигинс Кларк
Стр: 288
Цена: 17.99 лв.
ISBN: 978-619-030-225-4

От петдесет и шестте бестселъра на Мери Хигинс Кларк „Къде са децата?“ е най-големият, издаден в милионен тираж и преобразил жанра на съспенса. В тази история младата майка Нанси Хармън от Калифорния е обвинена в убийството на двете си деца. Въпреки че е освободена поради процедурни причини, тя е изоставена от съпруга си и е превърната в такъв парий от медиите, че е принудена да се премести в Кейп Код, да смени самоличността и външния си вид и да започне нов живот. Години по-късно двете деца от втория ѝ брак, Майк и Мелиса, изчезват и Нанси отново става главна заподозряна – но този път успява да се изправи срещу тайните, заровени в миналото ѝ, и да спаси децата си от опасен хищник.

Сега, повече от четири десетилетия, откакто читателите се срещнаха за първи път с Нанси и децата ѝ, следва завладяващото продължение на книгата, превърнала се в образец за бъдещите поколения психологически трилъри!


ЛЕКА НОЩ, ВИЕНА
Мариус Габриел
Стр: 336
Цена: 24.99 лв.
ISBN: 978-619-030-228-5

Авторът на съвременните класики „Плът и кръв“ и „Маската на времето“ се завръща с един от най-завладяващите исторически романи за Втората световна война.

1937 година. Катя Комаровски учи медицина в Глазгоу и няма търпение да започне своята кариера на лекар. Но когато разточителните ѝ родители остават без пари, тя трябва да ги издържа, започва работа като гувернантка във Виена и мечтите ѝ се изпаряват.

Катя е гневна и се държи враждебно със своя богат работодател Тор, защото смята, че е откраднал бъдещето ѝ. Трябва да се грижи за дванайсетгодишната му дъщеря Гретхен, дете с огромни проблеми и невероятен музикален талант. Катя мобилизира цялата си сила и състрадание и скоро открива, че е започнала да изпитва любов както към дъщерята, така и към бащата.

Но когато Хитлер анексира Австрия, над страната се събират буреносни облаци. Тор е арестуван и на плещите на Катя ляга цялата отговорност да спаси „несъвършената“ Гретхен от принудителни медицински експерименти. Ще успеят ли Катя и Гретхен, в ужасяващата несигурност на новия световен ред, да избягат на сигурно място? И могат ли да мечтаят пак да видят Тор?

Издателство Ентусиаст

Юли – Август 2024


ПЪТНИКА БЕЗ ЛИЦЕ
Никола Бьогле
Стр: 320
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-618-0

Не само ти търсиш. Тази анонимна бележка, оставена пред прага на апартамента ѝ, действа като електрошок на инспектор Грейс Кембъл и тя няма избор: трябва да отвори тайната врата в дома си и да се изправи пред страховете, които я преследват от дете.

От най-затънтените краища на Шотландия до горите на Шварцвалд, където оживява една от най-страшните приказки на Братя Грим, Грейс ще се озове пред фантомите от своето минало и ще се сблъска с безскрупулните членове на тайнствена организация, чиято дейност е толкова потресаваща, че излиза извън пределите на човешкото въображение. За да се срещне накрая с Пътника без лице и да потърси отговори на въпросите, измъчващи я от години.

С този приковаващ вниманието трилър Никола Бьогле ни потапя в най-ужасяващите перверзии на нашето общество и ни кара да се замислим: А ако сред онези, притежаващи най-голямата власт и управляващи света, се крият чудовища без лица? „Никола Бьогле ни повежда на страховито пътешествие из Европа, вдъхновен от легенди и исторически факти, от които ще ни побият тръпки. Експлозивен роман!“

Marie France


СЛУШАЙ СВОЕТО ТЯЛО И ЯЖ. СТОП НА КОНТРОЛА!
Лиз Бурбо
Стр: 208
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-614-2

Темата за храненето и различните видове режими е изключително популярна през последните години. Тя е в основата на доходоносна индустрия, която генерира безброй продукти и предлага чудотворни рецепти и диети, в повечето случаи със съмнителен ефект.

Тази книга няма нищо общо с тях, защото целта ѝ не е да ви предлага готови отговори или менюта и да ви обещава чудодейни резултати, а да ви накара да откриете причините, различни от глада, които ви подтикват да ядете. Тя ще ви накара да осъзнаете по какъв начин и до каква степен контролирате диетата си и как този контрол може да бъде вреден за вас; ще ви научи бързо да разпознавате емоционалните рани, които ви пречат да се храните пълноценно; ще ви помогне да обичате и да приемате физическото си тяло, както и всичко, което сте вие във всеки един момент.

Лиз Бурбо предлага оригинална гледна точка за връзката между физическото тяло и емоционалните, психическите и душевните ни преживявания. Със своите прости и достъпни съвети и техники тя ще ви помогне завинаги да преобразите живота си и да промените връзката си с храната, за да се радвате на здраво и хармонично тяло.


КОД 93
Оливие Норек
Стр: 288
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-615-9

Кастриран труп, който се съживява на масата за аутопсия. Мобилен телефон, звънящ в тялото на млад наркоман, починал от необясними изгаряния. Анонимни писма – първата следа към мистериозното досие „Код 93“.

Въпреки петнайсетте години работа в полицейското управление на бедното парижко предградие Сен Сен Дени капитан Виктор Кост е убеден, че това разследване ще бъде много различно от обичайните за 93-ти департамент. И се оказва прав – от обществото на богатите и властимащи парижани до обитателите на гетото капитан Кост ще измине дълъг път, който ще го отведе до много по-опасни и грандиозни престъпни схеми.

Написана от бивш полицай, „Код 93“ се откроява със своята автентичност, дължаща се преди всичко на опита на своя автор. Това гмуркане в свят, в който престъпните манипулации на политическите и финансовите кръгове стигат отвъд разума, ще ви остави без думи. „Сюжет, от който няма да си поемете дъх чак до самия финал.“ – L`Express


УНГАРСКИ ТАНЦИ НА ТЕНЕРИФЕ
Весо Портарски
Стр: 208
Цена: 18 лв.
ISBN: 978-619-164-611-1

Сборникът с разкази „Унгарски танци на Тенерифе“ доказва, че животът е твърде кратък, за да го вземаме прекалено на сериозно. С пиперлив хумор, безупречен сарказъм и копнеж по малките удоволствия Весо Портарски кани съвременния читател на стендъп комедийно шоу. Двайсет и пет разказа от личния дневник на автора се превръщат в безупречни скечове, представени през погледа на българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор или пък гост на „хайлайф“ събитие. Литературен спектакъл, който ще събуди хедониста у всеки читател и ще му напомни колко шарени могат да бъдат хората по света.


ВИЛМА ХАХОВА И МИНИАТЮРНИТЕ ПИРАТИ
Нора Кунас, Тему Юхани
Стр: 152
Цена: 15 лв.
ISBN: 978-619-164-606-7

Една необикновена баба, говорещ петел и непокорни миниатюрни пирати – перфектна рецепта за приключение. Посещението на Лили и Мико при неприятния чичо Джим се превръща в най-вълнуващото им приключение, когато се запознават с чудатата съседка Вилма Хахова. Тя и нейните приятели, говорещият петел Педро и бившият пират Торстен Дървения крак, усилено се подготвят за конкурса за аранжиране на цветя.

Всичко върви по план до момента, в който скритите в мазето ѝ миниатюрни пирати оживяват и започват да вилнеят из града. Какви ли неприятности ще забъркат? „Вилма Хахова и миниатюрните пирати“ има всичко необходимо, за да ви завладее: пленяващ сюжет, хумор, лекота на текста, забавни приключения и прекрасни черно-бели илюстрации.


КОНФИТЮРЪТ НА МАЛИНА
Светла Радивоева
Стр: 40
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-610-4
Малина е срамежливо таралежче, което живее в гората и много обича да чете. Освен това то отглежда малини в градината си, за да прави от тях вкусен конфитюр.

Един ден конфитюрът привлича вниманието на съседите. Малина се запознава с тях, черпи ги със сладкото и скоро става част от сплотена общност. Новите приятели й помагат да се грижи за градината си и споделят другото й любимо хоби – четенето.


ЗАЩО УЧЕНИЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ УЧИЛИЩЕТО?
Даниъл Т. Уилингам
Стр: 288
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-590-9

Когнитивният психолог Даниъл Уилингам представя своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Той насочва вниманието върху значението на историята, емоцията, паметта, контекста и рутината за изграждането на трайни знания. Как можете да предадете на учениците уменията, от които се нуждаят, когато съвременните стандартизирани тестове изискват само повтаряне на факти? Защо учениците помнят добре видяното по телевизията, но веднага забравят казаното по време на уроците? Как можете да адаптирате работата си към различни стилове на учене?

Учителите ще открият в тази книга достъпно обяснени и аргументирани принципи на преподаването с ясни приложения в класната стая. Това са най-новите научни изследвания и педагогически инструменти, проверени от техни колеги. Знанието как работи човешкият мозък ще усъвършенства уменията на преподавателите на всички нива.
„Защо учениците не обичат училището?“ представлява ценен ресурс както за опитните, така и за начинаещите учители, за студентите по педагогика, за директорите и за всички онези, които искат да постигат повече в сферата на образованието.

Май – Юни 2024


БОЖЕСТВЕНАТА МАЙКА
Хули Леонис
Стр: 224
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-775-404-9

В тази книга Хули Леонис ни разказва за взаимоотношенията със собствената ни майка. Показва ни колко различни могат да са връзките с нея и как ние всъщност имаме най-точната майка за себе си, която ни помага да научим най-важните за нас уроци. Но за да разберем, че всичко в отношенията с майка ни е наред, трябва да отворим съзнанието си и да погледнем отвъд социално установения модел за връзка. Тази книга ще ви помогне именно в това начинание.

Това е един изключителен наръчник по себепозна­ние, който ще ви поведе на вълшебно пътешествие и ще ви даде отговори на въпроси, за които дори не сте се замисляли.

Готови ли сте да опознаете себе си чрез собствената си майка и да разберете, че притежавате божествена връзка с нея, за която не сте и предполагали? А готови ли сте да се запознаете и с Божествената майка? Защото Божествената майка е готова за вас и ви очаква.

850 ВЪПРОСА И ОТГОВОРА
Киара Брицолара
Стр: 224
Цена: 30 лв.
ISBN: 978-619-164-594-7

Образователно и вълнуващо, най-новото издание в каталога на „Ентусиаст“ представя 850 въпроса и отговора в областта на науката и изкуството. Енциклопедията, съставена от италианката Киара Брицолара, ще заинтригува малките читатели, които искат да разберат кой е бил най-големият динозавър, от какво са изградени мускулите в организма, как се е образувала Вселената, коя е първата отпечатана книга и още стотици любопитни факти за човека, света и космоса.

Киара Брицолара е млада писателка и редактор. През 2017 г. завършва специалност „Литература“ в университета в Генуа. Оттогава работи на свободна практика в издателската дейност и се занимава с изготвянето на художествени и нехудожествени книги с образователна цел.

Изобилстваща от разнообразна и полезна информация, настоящата енциклопедия съдържа над 110 теми, безброй снимки и цветни илюстрации, които служат като въведение в различни сфери за децата в начална училищна възраст. Чрез формата на въпрос и отговор изданието позволява по-лесно и увлекателно да се придобият и усвоят нови знания.

Кой е първият човек, стъпил на Луната? Каква е функцията на ДНК? Какво е „Пърл Харбър“? Какъв е бил Леонардо да Винчи? Къде се ражда киното и кой го създава? Кога и как възниква интернета? С помощта на тези и още много други интересни сведения между страниците на „850 въпроса и отговора“ малките ентусиасти ще се впуснат в незабравимо пътешествие по нашата планета и с лекота ще научат повече за заобикалящия ги свят.


НАШЕТО ВЕЧНО УТРЕ
Габриел Зевин
Стр: 224
Цена: 24 лв.
ISBN: 978-619-164-595-4

Две деца се запознават в стая за игри в една болница в края на 80-те години. Едното придружава болната си сестра, а другото се възстановява след тежка катастрофа. Дните и месеците са дълги на такова място. Общата им любов към видеоигрите се превръща в споделен свят – на забавление, бягство от реалността и ожесточена конкуренция. Но това време скоро приключва.

Когато двамата се срещат няколко години по-късно, всички тези спомени ги връхлитат. Искрата е моментална и те започват да работят над това, което обичат – да правят игри, които да радват, предизвикват и увличат играчите, и едновременно с това в дигиталните светове намират интимността, която им се изплъзва в реалния живот.

Това е многопластова история за перфектните светове, които Сам и Сейди създават, и за несъвършения свят, в който живеят; за израстването, себеоткриването и успеха, който променя правилата на играта; за любовта, душевната и физическата болка, от която е невъзможно да се скрием. И за живота, който е просто една нечестна игра.

„Нашето вечно утре“ е интимна възхвала на златния век на видеоигрите, но е и разказ за двама души, които се опитват да преодолеят ограниченията на личностите си, за да открият различни форми на любов и обич. Роман, който изследва природата на идентичността, креативността, провала, изкупителните способности на игрите и нуждата да се свързваме: да обичаме и да бъдем обичани.


ПУТИН, ВОЙНАТА И НИЕ
Огнян Стефанов
Стр: 392
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-602-9

Достоверен разказ и провокация за откровен разговор как се стигна до ада на войната, който Владимир Путин отвори в Украйна. Как болната мечта на господаря на Кремъл да властва не само в Русия, но и над Украйна, Европа и дори света разиграва пред очите ни историята за Конниците на апокалипсиса, описана в Откровенията на Йоан от Библията. Доказателства за това как руският президент и неговата армия опитват да сбъднат зловещото пророчество за края на света получаваме всеки ден, но и много тайни остават скрити.

Тази книга събира и подрежда известни, но и не толкова популярни факти за причините за агресията на Кремъл, осветява упорито крити епизоди от биографията на Путин, търси дълбоко в историята и настоящето и дава отговори как се стигна дотук.

Колко са завоевателните войни, които Русия губи? Как въпреки всичко украинците разбиват мита за непобедимостта на втората армия в света. Къде сме ние и колко срамни тайни крият българо-руските отношения? Отдавна е време за този разговор.


СПЯЩАТА КРАСАВИЦА
Братя Грим, Катина Пеева
Стр: 32
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-597-8

„Спящата красавица“ е несъмнено една от любимите приказки на децата по цял свят. Вечната класика на братя Грим е отново тук под знака на „Ентусиаст“ със завладяващите илюстрации на Катина Пеева. В продължение на две години художничката влага своя талант, за да вдъхне нов живот на тази история и да плени читателите от всички възрасти със своята артистичност.

Настоящото издание представя непреходната приказка през погледа на Пеева, който приканва малки и големи да направят повторен прочит на историята за прокълнатата принцеса. Илюстрациите са интуитивни и асоциативни, препращащи към други вълшебни разкази и митове, в които обичайните мотиви са животът и смъртта, светлината и мракът и неизменното възцаряване на справедливостта.

Водени от мисълта, че народното творчество изразява вечните радости, скърби, надежди и страхове на човечеството, немските фолклористи и лингвисти Якоб и Вилхелм Грим увековечават „Спящата красавица“ в своята колекция от детски и домашни приказки, предавани устно от поколение на поколение. Със своите теми за любовта, съдбата и триумфа на доброто над злото, историята продължава да се съхранява във времето и културата.

Този елегантен вид на книгата с изящни образи и пейзажи, прецизни детайли и наситени цветове умело пренася читателите в магичното царство, което заспива непробудно в очакване на заветната целувка.

„Илюстрациите по „Спящата красавица“ се появиха като продължение, надграждане на един стар мой проект – серия от портрети на герои от класически приказки, жанр, който винаги ме е привличал и вълнувал“, споделя Катина Пеева. „Стилът, който съм използвала, е по-сложен, по-натурен от нещата, които съм рисувала досега. За мен работата по тази книга беше експеримент и лично предизвикателство.“


ЧУДНИТЕ ПРИКАЗКИ НА БАБА. В ГРАДИНАТА
Карин-Мари Амио
Стр: 64
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-164-591-6

Седем изпълнени с поезия и нежност истории, които да прочетете с цялото семейство!
Запознайте се със зайчето Пти Ду, което готви хубава изненада на майка си за Празника на майките; с малката мишка Капюсин, която е много щастлива, че може да изпразни ученическата си чанта след последния учебен ден; с хитрото палаво патенце Зебюлон, което пречи на приятелите си да поемат по пътя на ваканцията, и с толкова други герои, които изпитват радостите на природата и градината. Нека новите приказки на баба ви очароват и озарят със сиянието си следобедния ви сън и часа, когато големи и малки се отправят към леглото.


ПАЯКА
Ларш Кеплер
Стр: 576
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-600-5
Световноизвестната поредица за инспектор Юна Лина на писателския тандем Ларш Кеплер продължава със своя девети роман. „Паяка“, публикувана от „Ентусиаст“, е най-продаваната художествена книга в Швеция за 2022 г., като до момента е издадена в над 25 държави. Сюжетът предлага на читателите много екшън, динамика и насилие, а британският вестник „The Mail on Sunday“ определя историята като „влакче на ужасите, изпълнено с поразителни обрати“.

Съпрузите Александър и Александра Андорил с псевдонима Ларш Кеплер придобиват международна слава със своята несравнима способност да описват истински страховитите неща в живота. След дебютния им роман „Хипнотизаторът“ скандинавското семейство надгражда успеха си с всяка следваща книга, като не разочарова своите почитатели и този път.

В „Паяка“ действието се развива с главоломна скорост. Юна Лина и Сага Бауер се впускат в ожесточена гонка с безмилостен убиец, но времето, с което разполагат, не е на тяхна страна. Разследването се превръща в зловещ пъзел, който изглежда все по-неразрешим.

Преди три години Сага Бауер получава заплашителна пощенска картичка. Някой притежава пистолет с девет бели патрона, а последният от тях е предназначен за криминален инспектор Юна Лина. Времето обаче минава и заканата избледнява. Досега.

Един човек намира чувал с разлагащо се тяло, висящ от едно дърво. На местопрестъплението е открита млечнобяла гилза. Когато броят на жертвите започва да расте, полицията осъзнава, че кръвожадният престъпник им изпраща загадки, които им дават шанс да предотвратят убийствата. Но някак те никога не стигат навреме. Щом успеят да се приближат, случаят се заплита все повече и повече. Някой плете дяволски сложна мрежа, която впримчва Юна Лина в капан, от който може и да не съумее да избяга.

„Всяко убийство в „Паяка“ придава необичайна тежест в живота на Юна Лина и колегите му, които са все по-разстроени от неуспеха си да спрат зверствата“, коментират от „Publishers Weekly“. „Кеплер владее изкуството да създава нетърпимо напрежение.“


ВСИЧКО ВИНАГИ Е СЪВЪРШЕНО!
Франсоа Льоме
Стр: 200
Цена:18 лв.
ISBN: 978-619-164-603-6

Все повече хора днес имат желание да се фокусират върху вътрешните си сили, за да живеят в хармония със себе си и със света около тях и да реализират истинския си потенциал. Но да успеем да достигнем до най-дълбоката част от нас самите и да приемем всичко такова, каквото е, съвсем не е лесна задача. Особено ако пътят, по който трябва да тръгнем, ни е напълно непознат.

Верен на философията си, според която „всичко винаги е съвършено“, Франсоа Льоме ни предлага да ни придружи по този път, който ще ни отведе до преоткриването на връзката със самите нас по метода на пълното съзнание. Със своята способност да използва простички, но докосващи душата думи той ни води стъпка по стъпка към едно по-съвършено разбиране на това кои сме ние в действителност – понякога с хумор, друг път с умението си на разказвач на истории.

Това духовно пътешествие ще ни донесе и едно по-широко разбиране за природата и света около нас, събуждайки интуицията ни и научавайки ни да искаме, за да ни бъде дадено. Ще усвоим изкуството да приемаме нещата такива, каквито са, за да се освободим от вътрешните си съпротиви и да станем по-добра версия на самите себе си.


ГРАДЪТ НА БОЖИЯТА МЪДРОСТ
Светлозар Стоянов
Стр: 256
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-605-0

Това е роман за града, който ни е отказан. За невъзможната София, за обърнатите гърбове, за захлопнатите врати, за лишаването ти от избора да бъдеш там, където мечтаеш да бъдеш. За София, която не си. „Градът на Божията мъдрост“ показва ситуация, характерна за съвременния българин – мигриране от родното място в столицата: заради провинциализма, ограничаващ свободата и възможностите за развитие, но също така и от любопитство и желание да постави на изпитание и личността си, и способностите си да преодолее по-сложни житейски трудности, както и да попадне в конфликтна и конкурентна литературна среда.

Светлозар Стоянов, журналист в периферни провинциални издания, иска да стане не само софийски, но и световен писател. Няма на какво друго да разчита, освен на таланта и на своята откровеност в търсене на истини. Сблъсъкът с новата среда е понякога екзистенциално трагичен, но Светльо успява с безкомпромисна честност и смелост да разкаже за онова, което мнозина български писатели са премълчали.

Февруари – Март 2024


ТРИ ЖИВОТА СЕДМИЧНО
Мишел Бюси
Стр: 432
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-578-7
В долината на Мьоз, в сърцето на Ардените, е открито мъртво тяло. Злополука, самоубийство или убийство?

В колата на жертвата полицията се натъква на три шофьорски книжки с идентични снимки. Трима мъже, родени в един и същи ден, в три различни града.

Разкриването на самоличността на жертвата изправя капитан Кател Марел пред истинска загадка. Водил ли е Рено Дювал… три живота? И кои са Ханс Бернар и Пиер Русо?

Три жени чакат завръщането му. Всяка твърди, че е единствената му любов. Заедно те ще се опитат да разгадаят енигмата на един невъзможен тройствен живот… И няма да се откажат от търсенето на истината, дори да са в опасност. Дори двама мъже с обгорени лица да ги преследват, готови на всичко, за да си отмъстят.

И както във всеки театър на илюзиите, и тук дебнат сенки. Каква тъмна тайна крие миналото? Кой знае истината? Кой манипулира? Кой дърпа конците?

Любов, семейни връзки, престъпление и отмъщение, покаяние и прошка – многообразието на живота. Мишел Бюси управлява изключително умело нишките в този невероятен съспенс с изумителен сюжет.


СИЛАТА НА МОЗЪКА
Катрин де Ланг
Стр: 320
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-579-4
„Страхотна книга, която ще ви помогне да се грижите за най-мощния компютър, който някога ще имате“ – Джей Джаямохан, консултиращ детски неврохирург, болница „Джон Радклиф“, Оксфорд.

Това е съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот. Богат е на упражнения и практични съвети как да запазим във форма най-жизненоважния си орган и разкрива науката между мозъчната функция и как сънят, упражненията, диетата и дори социализирането са основополагащи за поддържането на сивото ни вещество.

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение.

Написана по достъпен и увлекателен начин за хора, които не се занимават с наука, тази книга дава изчерпателен и актуален поглед към разбирането ни за нарушенията на мозъка и това колко бързопроменяща се е тази сфера и колко много не знаем за нея. Като включва завладяващи прозрения от водещи учени в областта и се фокусира върху важни теми като диетата, съня, упражненията, мозъчните тренировки и емоциите, “Силата на мозъка” обяснява науката зад това, което наистина засяга нашия мозък, и ни дава съвети и упражнения, чрез които да подобряваме и запазваме функциите на мозъка, докато стареем.


ПАРФЮМЪТ НА ИЗГНАНИЕТО
Ондин Каят
Стр: 464
Цена: 24 лв.
ISBN: 978-619-164-582-4
Разтърсваща семейна сага за най-мрачните години в историята на арменския народ.
„Първият ключ е там, където цъфти жасминът.“

Това е последното съобщение, което Талин получава от баба си Нона – жената, която я е отгледала, напътствала и е била до нея във всеки етап от живота й. Тя я е научила да разпознава цяла вселена от неуловими аромати и да ги превръща в невероятни парфюми. Но сега Нона е мъртва и Талин трябва да застане начело на компанията, създадена от баба й в Париж.

Под жасминовия храст в градината на Нона младата жена открива кожен бележник – тайния дневник на своята прабаба Луиз. Страниците му разкриват драматичната история на семейството: арменския геноцид, страха, ужаса, изгнаничеството, през които са преминали предците й. Но в тези страници се крият също така и надеждата, и способността за възкресение, съпровождащи всеки мъчителен период от човешката история. Като повдига завесата над тайните и травмите от миналото на своя род, Талин намира сили да се освободи от кошмарите, които я преследват в собствения й живот, за да започне да го живее свободно и пълноценно.

Този въздействащ, поетичен роман, вдъхновен от семейната история на авторката, разглежда с много дълбочина и финес връзката между майка и дъщеря, предаването на родовите травми от поколение на поколение и не на последно място, отдава почит на умението на човешкия дух да устоява на всякакви изпитания и да се възражда.

„Един елегантен и завладяващ роман, който оставя незабравими следи.“

Татяна дьо Роне


ЛИСАН, ЖАБОКЪТ ГЛУБИ И МЕЧОКЪТ ГРИЗЛИ
Тибо Прюн
Стр: 40
Цена: 15 лв.
ISBN: 978-619-164-585-5
Тази сутрин на Лисан никак не му върви. Ето защо той решава да послуша съвета на жабока Глуби и да си намери талисман. Благодарение на едно вълшебно камъче нещата наистина започват да се подреждат. И когато Лисан намира огромен мечок гризли, спокойно настанил се в леговището му, той е готов на всичко, за да си върне любимото местенце.
Дали талисманът ще покаже своята магия? Или истинската му сила се състои в това да помогне на Лисан да бъде по-уверен и да повярва в себе си.


БОЖЕСТВЕНАТА МАЙКА
Хули Леонис
Стр: 224
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-775-404-9
В тази книга Хули Леонис ни разказва за взаимоотношенията със собствената ни майка. Показва ни колко различни могат да са връзките с нея и как ние всъщност имаме най-точната майка за себе си, която ни помага да научим най-важните за нас уроци. Но за да разберем, че всичко в отношенията с майка ни е наред, трябва да отворим съзнанието си и да погледнем отвъд социално установения модел за връзка. Тази книга ще ви помогне именно в това начинание.

Това е един изключителен наръчник по себепозна­ние, който ще ви поведе на вълшебно пътешествие и ще ви даде отговори на въпроси, за които дори не сте се замисляли.

Готови ли сте да опознаете себе си чрез собствената си майка и да разберете, че притежавате божествена връзка с нея, за която не сте и предполагали? А готови ли сте да се запознаете и с Божествената майка? Защото Божествената майка е готова за вас и ви очаква.


АЗ СЪМ БОГ. ТИ СЪЩО!
Лиз Бурбо
Стр: 312 + 24 цветно приложение
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-577-0
Смело ли е заглавието на тази книга? Със сигурност. А скандално ли е? Съвсем не.

Съзнавайки дързостта си, Лиз Бурбо избира това изненадващо заглавие на своята автобиография, за да покаже чрез житейското и професионалното си развитие божественото, което носи в себе си.

В тези редове тя се разкрива изцяло. Доверява се на интуицията си, оставя се да бъде водена от своя вътрешен Бог и поема големи рискове. Показва много аспекти от семейния и емоционалния си живот, от интимните и сексуалните си връзки, от следването и кариерата си, не забравя и финансовите си успехи и провали.

А какво по-обогатяващо от това да опознаеш себе си чрез някой, който не се страхува да се разголи по този начин! Бурбо използва своя опит и уроците, които е научила по дългия си и изпълнен с предизвикателства житейски път, за да помогне на своите лоялни читатели да се свържат с вътрешния си Бог, с божествената сила, която всеки един от тях носи в себе си. И след това да разгърнат потенциала си и да живеят пълноценно и щастливо.

„Някои хора смятат, че е твърде претенциозно да заявиш: Аз съм Бог, но това твърдение е претенциозно само ако човек откаже да приеме, че то важи за всички живи същества. Всъщност Бог е енергията, която присъства у всяко създание“ – казва Лиз Бурбо.


ДАЯНА. В ТЪРСЕНЕ НА ЛЮБОВТА
Андрю Мортън
Стр: 320
Цена: 28 лв.
ISBN: 978-619-164-573-2
„Даяна. В търсене на любовта“ включва непубликувани подробности от записите на Даяна и Мортън, правени за „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“, и е базирана на широкообхватни изследвания и нови ексклузивни интервюта. Това е книга за последните години от живота на принцесата, написана от биографа, когото тя сама е избрала.

Когато световноизвестната му биография „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“ е публикувана за пръв път, тя предизвиква медийна лудост и разтърсва из основи кралското семейство, дворцовата йерархия и цялото британско общество. След смъртта ѝ Мортън разкрива, че принцесата е сътрудничила за написването на книгата и сега световният бестселър е приет за единствената ѝ официална биография.

И все пак, това не е била цялата история, не е и могла да бъде предвид обстоятелствата. Това е още по-очевидно в светлината на събитията около смъртта ѝ, разиграли се пред суровия поглед на медиите и върнали името на Даяна под прожекторите. Фигури като някогашния ѝ любовник Джеймс Хюит, иконома ѝ Пол Бърел и прислужника на принц Чарлс Майкъл Фосет проговарят, докато интригуващите коментари, които Даяна прави по време на записите с Мортън и които никога не са били публикувани, се оказват изключително важни с оглед на последвалите събития. Приятели, съветници и други приближени споделят много по-открито след смъртта ѝ, отколкото преди това.

„Даяна. В търсене на любовта“ е окончателно изследване на живота на принцесата, което разглежда най-решаващия период в нейния кратък живот и дава последната дума за една от най-обичаните икони на нашето време.


КАРТИНА В ПЯСЪКА
Питър Блаунър
Стр: 352
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-575-6
„Рядко ми се случва да прочета книга, която да ми припомни защо първоначално се влюбих в разказването на истории. Но тази книга е точно такава.“ – Стивън Кинг

Али е роден в Египет „в периода между две войни, на грани­цата между два свята“. Затова, когато внукът му Алекс решава да замине за Близкия изток, за да се включи в свещена война, и отказва да комуникира със семейството си, Али се свързва с него с една последна молба. Ако Алекс продължи да поддържа връзка, дядо му ще сподели с него – и единствено с него – ръкопис с тайната история на собствения си живот, която досега е пазил от семейството си.

Това е приказка за неговото романтично и сърцераздирателно минало в постреволюционния Египет през 50-те години на миналия век. Младият филмов фанатик Али постига мечтата си и получава работа в продукцията „Десетте Божи заповеди“ на легендарния режисьор Сесил Б. Демил. Представата на Али за златно бъдеще като филмов магнат обаче се преобръща, когато неволно е уловен в мрежа от политически, шпионски и реални събития, които променят хода на историята.

Али не е разказвал преживяванията си повече от половин век, но сега е принуден да разрови миналото, за да помогне на млад мъж да не допуска същите пагубни грешки, които той самият е направил толкова отдавна.


ОКО В НОЩТА
Бернар Миние
Стр: 392
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-572-5
Акс ле Терм: един свещеник получава мистериозен пакет от неизлечимо болен пациент, който твърди, че е видял ада. По-късно този пациент умира при съмнителни обстоятелства.

Психиатричната болница в Тулуза: Мартен Серваз е повикан да разследва смъртта на един от обитателите, убит по особено жесток начин. Единствената надежда за свидетел – пациентът в съседната стая – сякаш се е изпарил от строго охраняваната сграда.

Жудит, студентка по киноестетика, е получила възможност да се срещне с Морбюс Дьолакроа – мизантроп, култов режисьор на филми на ужасите. Тя пътува към усамотената му къща в Пиренеите, където той се е оттеглил, след като последният му филм „Orpheus, или Спиралата на Злото“ не е допуснат до киноекраните. Режисьорът обаче скоро започва да се пита дали студентката има намерение да пише за творчеството му, както твърди, или крие друг, много по-личен мотив за своето посещение.

Един мистериозен убиец екзекутира по особено ужасяващ начин мъж в дома му в Тулуза, друг се самоубива, скачайки от покрива на замъка си на остров в Бретан.

Стъпка по стъпка екипът на майор Серваз започва да напипва нишката, която свързва жертвите – всички те са работили в киноиндустрията. И тази серия от кървави събития води до един прокълнат филм. Новият трилър на Бернар Миние потапя читателите в мрачната вселена на филмите на ужасите, за да ги накара буквално да треперят от страх и отвращение.

„С „Око в нощта“ Бернар Миние създава свой филм на ужасите… Изпитанията пред Мартен Серваз съвсем не са приключили.“ – Бруно Корти, Le Figaro littéraire

„Истински, стопроцентов трилър. Добре дошли в ужасяващата, но гениално изградена вселена на Бернар Миние.“ – Никола Каро, Europe 1


СТО НОЩИ
Луисхе Мартин
Стр: 256
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-568-8

Eдновременно фантазия на перверзен моралист и на социален антрополог, романът „Сто нощи“ изследва любовта, изневярата и формите на лъжата.

Около половината от хората признават, че са изневерявали сексуално на партньора си. А дали другата половина казват истината, или лъжат? Има само един начин да се провери: да се проучи животът им с помощта на детективи или чрез средствата на електронния шпионаж. Такъв антропологичен експеримент ни представя настоящият роман: изследване върху шест хиляди души без тяхното съгласие, за да се стигне накрая до надеждна статистика за сексуалното поведение и навици на съвременното общество.

Ирене, главната героиня, търси в сексуалността тайните на човешката душа. Като млада тя заминава от Мадрид за Чикаго, за да учи психология в университета, и там, далеч от семейството си, започва да анализира почти научно мъжете, които среща и с които има интимни отношения. Безпристрастният й поглед се променя, когато се влюбва в аржентинеца Клаудио, криещ в себе си болезнена тайна.

„Сто нощи“ е едновременно сантиментална рефлексия, еротично проучване и полицейско разследване на убиец, който не е оставил никаква следа от престъплението си.

Романът анализира различните форми на любовта и сексуалното поведение (някои радикални и крайни), изневярата, скритите желания, табутата, половинчатите истини и измамите, които понякога владеят личните отношения. И като в гениална игра авторът включва досиета на прелюбодейци, създадени по негова молба от писателите Едурне Портела, Мануел Вилас, Серхио дел Молино, Лара Морено и Хосе Овехеро, представляващи стимулиращо упражнение по литературен промискуитет.


МАГЬОСНИКА ОТ КРЕМЪЛ
Джулиано да Емполи
Стр: 264
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-164-570-1
Наричат го Магьосника от Кремъл. Енигматичният Вадим Баранов е режисьор и продуцент на телевизионни риалити предавания, преди да се превърне в сивия кардинал на Путин. След като напуска поста си на политически съветник, легендите за него се множат и никой не може да различи лъжата от истината. Докато една вечер той не споделя историята си на разказвача на тази книга…

Тази история ни потапя в отровната атмосфера на руския политически елит, където придворни и олигарси водят подмолни и несекващи войни. И където гениалният манипулатор Вадим превръща огромната държава в авангарден политически театър, в който не съществува друга реалност, освен прищявките на Царя. Но скоро той е въвлечен във все по-мрачните тайни на Кремъл и ще направи всичко, за да се измъкне, воден от паметта на своя дядо – ексцентричен аристократ, оцелял от Болшевишката революция, и без да забравя нито за момент омайната и безпощадна Ксения, в която е влюбен. Романът на Джулиано да Емполи ни среща с Лимонов, Ходорковски, Березовски, Пригожин и Каспаров, с олигарси от раболепното обкръжение на руския диктатор и с всички символи на режима, за да ни отведе право в сърцето на тоталитарната машина на Путин.

От войната в Чечня до украинската криза, през Олимпийските игри в Сочи, „Магьосника от Кремъл“ е стряскаща епопея на съвременна Русия. Разкривайки най-мрачните страни на управлението на Путин, тя ни провокира да размишляваме върху властта, нейните механизми и последствията за всички нас.

Октомври – Ноември 2023


ЛЮБОВ НА СЛЯПО
Лорън Лейн
Стр: 328
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-954-296-200-7
Грейси Купър е весела, винаги готова да помогне на другите и е безнадеждна романтичка.

Когато баща ѝ умира и ѝ завещава магазина си за шампанско, тя прави всичко възможно да запази мечтата му жива, отказвайки се от амбициите си да стане художник.

Себастиан Андрюс, невероятно красив, но дразнещо арогантен предприемач, предлага да изкупи договора за наем на Грейси, за да построи небостъргач на мястото на магазина.

Грейси не понася мисълта да захвърли мечтата на баща си, както е направила със своята, но скоро открива, че магазинът едва оцелява. Тя е съкрушена, но не желае да сподели с близките и приятелите си, че започва да обмисля предложението на Себастиан. Вместо това търси утеха от някой, когото никога не е срещала – мъж от приложение за запознанства на сляпо.

И докато Грейси постепенно се влюбва в мистериозния непознат, враждебните искри между нея и Себастиан разпалват неподозирани чувства..


НЕДОВЪРШЕНИЯТ РЪКОПИС
Франк Тилие
Стр: 488
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-562-6
Един ръкопис без финал. Едно разследване на убийство без труп. Един покойник без лице.

В багажника на кола в покрайнините на Гренобъл са открити останките на млада жена. Гледката е шокираща – очите са извадени, лицето е одрано, а ръцете са отрязани и събрани в торба. За полицията много скоро става ясно, че шофьорът не е собственик на автомобила. Имал е малшанса да открадне кола със зловещ товар. Но кой тогава е извършителят на този садистичен акт?

Леан Морган и Енаел Мирор – бившата учителка се е превърнала в кралица на трилърите, но пази ревностно личния си живот. Живот, успешно конкуриращ ужасите, за които писателката разказва в криминалните си романи. Единственото ѝ дете – Сара – е отвлечено и е в неизвестност, бракът ѝ е пълен провал и от някога щастливото ѝ семейство е останала само една вила – „Вдъхновителката“ – в Кот д`Опал, където остава да живее съпругът ѝ и да търси неуморно, но безуспешно, дъщеря им. Но едно обаждане я известява, че мъжът ѝ е бил нападнат и в момента е в болница с амнезия. Това събитие отваря кутията на Пандора и връща ужаса от четирите години, изминали след изчезването на Сара.

От мрака и мъглите на крайбрежния район, станал сцена на бруталните престъпления, до най-страшните и тъмни кътчета на човешката психика – Франсоа Тилие ни повежда на зловеща разходка до най-жестоките и извратени проявления на човешката природа.


АДРЕНАЛИН. МОИТЕ НАРАЗКАЗАНИ ИСТОРИИ
Златан Ибрахимович, Луиджи Гарландо
Стр: 288
Цена: 25 лв.
ISBN: 978-619-164-563-3
Златан Ибрахимович вече няма нужда да демонстрира уменията си или да напомня за големите спортни успехи, които го направиха един от най-известните футболисти в света. Дошло е времето да покаже човека зад спортиста Ибра, да се разголи, да ни разкаже откровено и от първо лице как се променя един футболен бог и как посреща бъдещето – без лицемерие, със зрелостта и съмненията, присъщи на всеки от нас.Златан ни пренася в света на първокласния футбол, както никой друг. В „Адреналин“ той разкрива какво е да играеш във Висшата лига и какво е било усещането да вкара онзи славен гол със задна ножица срещу Англия – един от най-красивите и запомнящи се в историята на футбола. Разказва любопитни истории за едни от най-добрите играчи, треньори и мениджъри в този спорт. Но и много повече.
Най-резултатният и противоречив голмайстор ни кани в личния си свят. Говори искрено за любовта към жена си и за обичта към синовете си, които винаги са „на полпозишън“ за него. Споделя как преодолява травмите – не само физическите, но и тези, свързани със загубата на любими хора. Какво са за него приятелството и екипният дух на този етап от живота му. И не на последно място – какво представлява щастието: на терена и извън него.


ШАРО ХОЛМС И ЗАГАДКАТА С ИЗЧЕЗНАЛИЯ ИЛЮЗИОНИСТ
Тим Колинс
Стр: 192
Цена: 15 лв.
ISBN: 978-619-164-565-7

Шаро Холмс, най-великият кучешки детектив в света, и неговият доверен помощник доктор Джейн Котсън пътуват с влак към Париж, когато друг пътник, известен илюзионист, изчезва по средата на нощта. Котсън подозира, че е извършено престъпление… Но изглежда никой друг на влака не знае нищо за фокусника. Ще съумеят ли Холмс и Котсън да разкрият загадката, преди да стане твърде късно?

Това вълнуващо приключение съдържа 28 игри, включително лабиринти, загадки с търсене и откриване на улики и математически главоблъсканици. Ще успееш ли да ги решиш и да помогнеш на Холмс и Котсън да разкрият най-сложния си случай досега?


МАЙКЕН МИНОНАМИРАЧКАТА
Карин Брюнк Холмквист
Стр: 240
Цена: 18 лв.
ISBN: 978-619-164-560-2

Никога не си твърде стар да започнеш живота си отначало.

Докато Осиан предприема пътуването на живота си до Борнхолм, в спокойното селце Шилинге тихият живот си продължава постарому. Това се променя, когато Майкен, добронамерената съседка на Осиан, намира на плажа нова красива саксия, в която да насади цветята си, но щом се оказва, че това е мина, цялото село е евакуирано.

Майкен се засрамва от постъпката си, но се успокоява, когато цялото внимание се насочва към тъмната и изоставена къща на Осиан. Той никога не е напускал Шилинге и сега всички се чудят къде е изчезнал и дали не е замесен в наскоро случилия се обир на супермаркета.

С топлота и хумор Карин Брюнк Холмквист описва живота в шведската провинция, където слуховете се разпространяват бързо и приятелството между поколенията е възможно.

ОГЛЕДАЛНИЯ ЧОВЕК
Ларш Кеплер
Стр: 552
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-164-553-4

Седемнайсетгодишната Джени е отвлечена посред бял ден и е отведена в изолирана къща, където е окована и затворена в клетка с други момичета. Похитителят им е непредсказуем, хитър и изключително жесток. Той успява да осуети всеки техен опит за бягство, а веднъж хванати, те рядко оцеляват след наказанието си.

Пет години по-късно Джени е намерена мъртва и полицията се мъчи да открие следа сред оскъдните доказателства. Криминален инспектор Юна Лина разбира, че убийството ѝ има връзка със смърт, обявена за самоубийство преди години. Когато и седемнайсетгодишното сираче Миа изчезва, на Юна му става ясно, че си имат работа със сериен убиец, чийто вилнеж тепърва започва.

Докато полицията се приближава към него, Миа и останалите пленници са изправени пред още по-голяма опасност, а Юна се озовава в привидно невъзможна надпревара с времето, за да спаси младите им животи.

Издателство Benitorial

Май – Юни 2024


КРИМИНАЛЕН КЛУБ „МАРЛОУ“
Робърт Торогуд
Стр: 336
Цена: 23 лв.
ISBN: 978-619-763-948-3

За да разрешиш необикновено убийство, ти е нужен необикновен екип…
В малкото английско градче Марлоу седемдесет и седем годишната Джудит Потс живее живота точно по свой вкус. Обитава сама любимата си леко занемарена къща на брега на Темза, няма мъж, който да ѝ казва какво да прави и по колко уиски да пие, и се занимава с нещо приятно, колкото да не скучае – съставя кръстословици за „Таймс“. С две думи, Джудит е блажено щастлива.
Една вечер обаче, докато изпълнява редовния си ритуал, а именно да плува гола в реката, Джудит чува вик, последван от изстрел. Без съмнение, в къщата на съседа ѝ е станало убийство. И тъй като полицията не ѝ вярва, напористата възрастна дама решава сама да разследва случая. Скоро към нея се присъединяват чистосърдечната Сузи, която се грижи за кучета, докато собствениците им са извън града, и благоразумната Бекс, съпругата на местния викарий.
Заедно те са Криминален клуб „Марлоу“. И нищо не може да ги спре по пътя към истината*.
*С условието, че загадката, която искат да разплетат, може и да се превърне в капан без изход.


ДЕЦАТА НА ХЪЛМА
Дженифър Макмеън
Стр: 392
Цена: 24 лв.
ISBN: 978-619-763-944-5

1978 г. В клиниката си в живописния Върмонт утвърдената психиатърка доктор Хелън Хилдрет е известна със състрадателното си отношение към болните. С грижа се отнася и към внуците си Вайълет и Ерик, за които е просто „баба“. Учи ги как да се грижат за домашните си любимци, приготвя им вкусна храна, дарява ги с внимание и любов. Но един ден баба води вкъщи дете с необясними белези. Айрис не се държи като нормално момиче – тя е мълчалива, неразгадаема и дива.
Въпреки това Вай и Ерик приветстват Айрис в техния таен клуб,
в чиято книга описват чудовища и измислят начини да ги победят. Клубната къща, скрита в гората, се превръща в тяхна крепост срещу несигурността на света и не след дълго Айрис започва да излиза от черупката си. Тримата правят всичко заедно: карат колелета, ходят на кино, срещат се тайно в клуба, за да се подготвят за следващия лов. Защото, както казва Вай, чудовищата са непредсказуеми.
2019 г. Лизи Шели, водеща на популярен подкаст за чудовища, пътува до малко градче в горите на Върмонт, където младо момиче е отвлечено, а сред местните се носят слухове, че в сенките се спотайва странно същество.

Лизи е решена да разнищи мистерията, но колкото повече се приближава до това да разкрие тайните на града, толкова по-ясно осъзнава, че някои чудовища са твърде реални – и са по-близо, отколкото някога си е представяла.
Вдъхновена от шедьовъра „Франкенщайн“ на Мери Шели, в „Децата на хълма“ кралицата на страшните истории Дженифър Макмеън изследва мистериите на детството и злините, извършени от чудовищата сред нас.


ТЕРАПИЯТА
Себастиан Фитцек
Стр: 296
Цена: 22 лв.
ISBN: 978-619-763-940-7

Доктор Виктор Ларенц е един от най-прочутите психиатри в Берлин. Той е уважаван специалист, харизматичен събеседник и любящ съпруг и баща. Но идеалният му свят се преобръща, когато дванайсетгодишната му дъщеря Джози развива загадъчно заболяване. Всевъзможните прегледи не дават резултат – и най-изтъкнатите медици в Берлин не могат да разберат каква е причината за неконтролируемите пристъпи, които я измъчват. Затова Виктор не таи големи надежди, докато чака Джози пред кабинета на алерголога. Само че половин час след като е оставил дъщеря си да влезе сама при лекуващия си лекар, Ларенц осъзнава, че нещо не е наред. Никой не е виждал Джози да излиза от кабинета, а я няма и вътре. От момичето не е останала и следа.

Четири години по-късно Виктор все още скърби за загубата на единственото си дете. В търсене на уединение, бaщата се оттегля във ваканционната семейна къща на остров Паркум в Северно море с надеждата, че там ще открие сили да остави миналото зад гърба си. Неочаквано обаче на прага му се появява Анна Шпигел. Писателка, засегната от необичайна форма на шизофрения, тя получава видения за героите от книгите си. А последната ѝ история проследява съдбата на болно момиче, което изчезва безследно.

Възможно ли е Анна да знае какво се е случило с Джози? Виктор неохотно се съгласява да се заеме с терапията ѝ като последен опит да разкрие истината. Но с всеки следващ сеанс поведението на новата му пациентка става все по-необичайно. А на острова започват да се случват все по-зловещи неща.


ПАРФЮМЕРИСТКАТА ОТ ПАРИЖ
Алка Джоши
Стр: 464
Цена: 26 лв.
ISBN: 978-619-763-938-4

Париж, 1974 г.

Трийсет и две годишната Радха обича с цялото си сърце съпруга си Пиер и двете си прекрасни дъщери. Тайно от всички обаче все още тъгува по момченцето, което е изоставила преди много години, когато самата тя е била дете. Днес тя вече знае какво означава да бъдеш грижовна майка, но все още ѝ е трудно да балансира всеотдайността си към семейството и страстта към богатството на ароматите.

Радха отдавна е осъзнала дарбата си да намира подходящото ухание за всекиго и знае, че именно тя е билетът ѝ към света на професионалните парфюмеристи. Но с всяка стъпка нагоре в кариерата ѝ недоволството у Пиер расте. И неспособността му да разбере желанието ѝ да работи се превръща в единствената пукнатина в съвършения ѝ живот.

Натоварена с първия си значим проект, Радха се завръща в Индия и търси помощ от Лакшми и куртизанките от Агра – жени, които използват опияняващата сила на аромата, за да привличат, примамват и съблазняват. Но тъкмо когато е напът да направи пробив, миналото заплашва да преобърне грижливо подредения ѝ свят и да срине и без това уязвимия ѝ брак.


НЕЩАСТНОТО НАЧАЛО, книга 1
Лемъни Сникет
Стр: 192
Цена: 20 лв.
ISBN: 978-619-763-942-1

Любимата на деца и възрастни в цял свят злополучна поредица отново на български!

„Поредица от злополучия“ е филмирана два пъти: един път за големия екран (2004 г.) под режисурата на Брад Силбърлинг и с участието на Джим Кери (Граф Олаф), Джъд Лоу (Лемъни Сникет), Мерил Стрийп (леля Джоузефин), като пълнометражният филм обхваща първите три книги от поредицата; и втори път през 2017 г. за стрийминг гиганта Netflix с участието на Нийл Патрик Харис (Граф Олаф), като сериалът обхваща цялата поредица.

Издателство ИЗТОК-ЗАПАД

ЧАЕНОТО МОМИЧЕ, Лиза Сий
ТРОЛЪТ СЪРДИТКО…ИСКА ДА Е ПРЪВ!, Барбара ван ден Шпойлхоф, Щефан Прикен
ДУХЪТ НА ДЗЕН, Алън Уотс

Издателство Ибис

КРЪВЕН ОБЕТ, Дж. Р. Уорд
ЛЮБОВ И ДЖЕЛАТО, Джена Еванс Уелч
ТАЙНИЯТ МЪЖКИ КЛУБ ЗА ЛЮБОВНИ РОМАНИ, Лиса КейАдамс

Издателство Колибри

КОГАТО РОДИТЕЛИТЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ, Франсоаз Долто
ОТКРАДНАХА НИ, Людмила Петрушевска
БЕРТА ИСЛА, Хавиер Мариас

Издателска къща Жанет 45

НИКОЙ НА ПРАГА, Калин Донков
КАКВО Е ДА СИ МАЙКА, Мая Дългъчева
КНИГАТА КАТО ОБЕКТ, Райчо Станев

Издателство Летера

АНЕКДОТИ И ИСТОРИИ ОТ ДРЕВНА ГЪРЦИЯ, Владимир Янев
ДВЕ ОЧИ ОТ ЛЮБОВ, Надежда Захариева

Издателство Кибеа

РАДОСТТА ОТ ПРЕПОДАВАНЕТО, Кристоф Вихерт
ЯСНИТЕ ПРИНЦИПИ В ХРАНЕНЕТО, Сюзан Пиърс Томпсън

Издателство Милениум


СЪБРАНО, Христо Фотев
СМЪРТОНОСЕН МРАК, Майк Оумър

Издателство Лабиринт

КАЩАНКА, Антон П. Чехов
СИНДРОМЪТ НА КУКЛАТА, Дина Рубина
ХУДОЖНИК НА ПРОМЕНЛИВИЯ СВЯТ, Казуо Ишигуро

Издателство Пергамент Прес

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕШ БАВНО
ДАО ДЪ ДЗИН, Урсула Ле Гуин

Издателска къща Персей

ДОСАДНИКЪТ, Анна Багряна
ПОСЛЕДНИЯТ ВИКИНГСКИ КРАЛ, Ян Уве Екеберг

Издателство Август

ДЪЛБОКА ДЪРЗОСТ Брене Браун
ДАРОВЕТЕ НА НЕСЪВЪРШЕНСТВОТО Брене Браун

Издателство Жануа`98

ТИХИЯТ ЛИДЕР, Карло Анчелоти
ЖОЗЕ МОУРИНЬО. ТВЪРДЕ ЛИЧНО, Робърт Бийзли

Издателство Лира Принт

АСТРОЛОГИЯТА ЗА ИЗБОРА НА ПРОФЕСИЯ, Сергей А. Вронски
ХИРОМАНТИЯ ЗА ВСИЧКИ, Кейро

Издателство Екслибрис

КАРТЪР&ЛЪВКРАФТ, Джонатан Л. Хауърд
ТОТАЛНО ОПИЯНЕНИЕ, Норман Олер

Издателство Кралица Маб

СЕМЕЙНИ ИСТОРИИ, Николай Аретов
СЪВЕСТТА, МИСИЯТА, СВОБОДАТА

Издателство Лист

ДАР, Владимир Набоков
ХАРЛЕМСКИ РОКАДИ, Колсън Уайтхед

Издателство Локус Пъблишинг

ПТИЦАТА ЗЕМЕТРЪС, Сузана Джоунс
СУПЕР ФОКУС, Майкъл Хаят
НЕВРОМАНТИК, Уилям Гибсън

Издателство Кръг

ЛИТЕРАТУРНА СОФИЯ, Иван Шишиев
ИСТИНСКАТА ДАЯНА, лейди Колин Кембъл

Издателство Дуо ДизайнТОМ ГЕЙТС: ОТЛИЧНИ ОПРАВДАНИЯ (И ДРУГИ ХУБАВИ НЕЩА), книга 2, Лиз Пишон
НЕВЕРОЯТНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ЕДИН ДЪРДОРКО, Джеф Кини

Издателство МаК

БОЛКИ НА РАСТЕЖА, Ерик Фламхолц, Ивон Рандъл

Издателска къща Прозорец

LA PASSIONE. КАК ИТАЛИЯ ПРЕЛЪСТИ СВЕТА, Даян Хейлс
ЧАСОВНИЦИ ОТ КОСТИ, Дейвид Мичъл

Издателство Колхида

ВИНЕНА КУХНЯ, Невяна Кънчева
В КУХНЯТА НА МОДЕРНАТА ЖЕНА, Магдалена Пашова

Издателство ИнфоДАР

ГОРСКИ ПРИКАЗКИ, Рене Клоук
АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА, Луис Карол

Издателство ЕМАС

КРАЛИЦА ВИКТОРИЯ, Джийн Плейди
МАРЛЕНЕ В ТЪРСЕНЕ НА ЛЮБОВТА, Кристофър Гортнър

Издателство Пощенска кутия за приказки

МРЪСНИ ПРИКАЗКИ, част втора