Втори съдия се оттегли от делото ”Белведере”

Съдия Пламен Колев от Софийския градски съд си направи в понеделник сутринта отвод от делото за обявяването в несъстоятелност на дружествата „Белведере дистрибуция“ и „Домейн Менада“, показа проверка в деловодството на съда.

syd1

Преди седмица отвод от делото си направи и съдия Румяна Ченалова, срещу която Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно производство.

Все още не са известни мотивите, с които Пламен Колев се е отвел от делото. Сега делото трябва да бъде разпределено на трети съдия.

Отводът на Ченалова бе поискан от адвокатите на френския инвеститор „Белведере груп“, който притежава ”Домейн Менада” и ”Белведере дистрибуция”. Тя в крайна сметка се оттегли с аргумента, че срещу нея е започнало дисциплинарно производство за работата й по конкретното дело.

Преди две седмици изпълнителният директор на „Белведере Кепитъл Мениджмънт“ Николаос Смирноф си пожела „Дядо Коледа да донесе справедливо решение“ по казуса“Белведере“. Представителите на френските фирми изказаха предложения, че отвод от този случай трябва да си направят всички съдии от градския съд.

Случаят ”Белведере”нашумя след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че се прави опитът за тайна приватизация на българските дружества на френския инвеститор с помощта на съда. В началото на декември той обяви публично, че в съдебната ни система има „гнили ябълки“.

Това предизвика образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова и проверка на цялата работа на синдика Панайот Велков. Инспекторатът на правосъдното министерство откри, че той редовно си е превишавал правомощията. /mediapool.bg/