Кръчмите пълни за Нова година, търсят на пожар готвачи и сервитьори

Гастарбайтерите от Европа вдигат оборотите на заведенията под тепетата

maricaresturant
ресторант „Марица“ Пловдив

Ресторантите в Пловдив са пълни за Нова година. Това показа проверка на „Марица” дни преди празника. Заради кризата обаче собствениците на заведения масово са съкратили персонала и сега търсят на пожар готвачи и сервитьори за празничната вечеря. Въпреки че много пловдивчани напускат града заради дългата ваканция, свободни места в ресторантите почти няма. Кръчмите са вдигнали оборотите и заради завръщането на много гастарбайтери от Европа.

В последните дни в Пловдив на вълни се завръщат работници, които си вадят хляба в Англия, Испания, Германия и Скандинавието. Емигрантите, които от години са най-големият чужд инвеститор у нас, обикалят нонстоп моловете и големите търговски вериги за последни покупки.

С тях са свързани надеждите на търговците за новогодишните продажби, защото местните са изпразнили джобовете още по Коледа. По-заможните пловдивчани пък са избрали да посрещнат Нова година в чужбина или в планинските курорти и вече не пазаруват под тепетата, отчитат представителите на големите вериги.

Тази година собствениците на заведения са заложили на по-ниски цени за празничните куверти. 70 лева средно излиза на човек ресторантът за 31 декември. Кръчмарите правят сравнение, че само преди 5 години купонът е излизал почти двойно по-скъпо.

Въпреки това ресторантьорите не са доволни от оборотите. Годината беше тежка за бизнеса, масово сме под вода. Разчитаме основно на познати и приятели да ни посещават, коментират собствениците на най-вървежните заведения в града.

Приходите продължават да падат и заради забраната за тютюнопушене на закрито. Собствениците на кръчми борят кризата с различни икономии. За повечето от тях живата музика отдавна е табу. Масово се разчита на евтини диджеи или собствена фонотека. Пести се и от енергията. За Нова година заведенията ще се отопляват основно на твърдо гориво. Дървата и газовите печки отново са на мода заради скъпия ток.

Ще работим за народа, за да има къде да се забавлява, твърди Роси Ангелова, управителка на бар. 27 лева е куверта за Нова година в нейното заведение. Включено е питие, салата, основно ястие и задължителните за празника баница с късмети и баклава, обяснява Роси.

Заведенията в центъра се надяват на добър оборот и в първите часове на 2015-а, когато празнуващите на площада ще изберат къде да продължат купона./Марица.бг