Борисов пак се стресна от високи сметки за ток

Премиерът нареди проверка на ЕРП-тата заради сигнали за дълъг срок на отчитане

evn
Година след бунтовете заради високите сметки за ток и парно и дългия срок на отчитане на електроенергията премиерът Бойко Борисов отново обяви война на електроразпределителните дружества (ЕРП) и поиска те да бъдат проверени. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание, проведено в понеделник.
Затова още във вторник от Министерството на енергетиката са поискали от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец.

Десетки сигнали на граждани са били подадени през последните дни на декември в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Недоволни са се оплаквали и на вицепремиера Томислав Дончев, който пръв повдига въпроса, и до енергийния министър Теменужка Петкова.

Притеснен от миналогодишните протести, премиерът Бойко Борисов нареди проверка. ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ от своя страна заявиха, че фактурите с по-дълъг срок на отчитане са нищожно малко – от 0.1 до 2.28%. Набъбването на сметките според тях е резултат от последното решение на ДКЕВР, с което от 1 октомври цената на тока скочи със средно 9.79%.

„През уикенда, както и тази сутрин, получих няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така“, казва премиерът по време на обсъждането.

„Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо, да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година… Вече един път това успя“, възмущава се Бойко Борисов. „Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно“, нарежда той. Вицепремиерът Томислав Дончев пък добавя, че „по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи“. В разговора се намесва и вицепремиерът Меглена Кунева, според която със случая трябва да се заеме Комисията за защита на потребителите. „Това е договор, договор между потребители и ЕРП-тата“, обобщава тя.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев обеща проверка и от ДКЕВР. „Ще настояваме да се приложи цялата строгост на закона, ако има такива случаи, защото си спомняте, че това бе проблем и в края на 2012 г., когато пристигнаха фактури за 45-48 дни. Тогава хората с една сметка трябваше да плащат две за електроенергия“, заяви вчера Добрев, цитиран от „Фокус“.

В момента общите условия и на трите дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“, предвиждат токът да се отчита на период между 28 и 31 дни. Миналата година именно удълженият срок на отчитане през декември доведе до част от по-високите сметки на потребителите, които излязоха на улицата. Отчитането на 40 и повече дни, наред с липсата на протоколи при подмяната на част от електромерите, стана повод ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Месеци по-късно тя беше прекратена.

От ЧЕЗ заявиха пред в. „Сега“, че ще изпълнят задълженията си стриктно и ще осигурят отчитане и през почивните дни. „Може да има клиенти, които ще бъдат обезпокоени от нашите инкасатори, но нека да очакват посещението им“, заявиха от компанията. И допълниха, че обслужват 2.2 милиона клиенти, така че е възможно да има и грешки при подаването на данните.

За ноември само 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет. „Ако има някаква неточност, нека ни кажат – ще направим проверка“, заявиха от ЧЕЗ. И допълниха, че клиентите не бива да забравят за увеличената цена на тока, която ще направи фактурите им по-високи от миналогодишните.От ЕВН също заявиха, че спазват общите условия по договорите и ще работят и по празниците. При тях само 0.56% от електромерите са отчетени с период от 32 дни заради лоши метеорологични условия. „Ако нашите служители не успеят да отчетат електромера, ще оставят бележка и ще се уговарят със собственика за удобен за него час за посещение, за да можем да си свършим работата“, казаха от австрийската компания.

По празниците ще работят и инкасаторите на „Енерго-Про. При тях фактурите с по-дълъг период на отчитане са 2.028%. 70 аварийни екипа на компанията ще отстраняват евентуални повреди в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. В готовност са и 926 автомобила. /Сега/