Кифлата от магазина = инфаркт или инсулт

Трансмазнините във вафлите качват холестерола и докарват деменция

Кифлите от магазина, вафлите, сухите пасти и всички останали дълготрайни сладки и соленки от магазина могат да доведат до инфаркт и инсулт. Причината е, че трансмазнините, с които те са приготвени, увеличават нивата на лошия холестерол, затлачват кръвоносните съдове с плаки, те започват да се пукат, а при запушването им може да се стигне до удар в мозъка или остри сърдечни пристъпи. Това стана ясно по време на дискусия за вредата от тези съставки, която се проведе в София вчера.

Трансмастните киселини, както е по-правилно да се наричат трансмазнините, удрят най-вече сърдечносъдовата система, тъй като променят липидния профил. Това обясни доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и началник-отдел „Хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи.

За разлика от трапезния маргарин, не се знае какво точно има в съставките на промишления, с който се приготвят пакетираните сладкиши, сладките и почти всички тестени и сладки изделия, обясни доц. Пантелей Денев, заместник-ректор по научната част на Университета по хранителновкусова промишленост в Пловдив. Новите технологии, по които се приготвя трапезният маргарин, не позволяват използването на частичното хидрогениране, чрез което се постига мекотата на палмовото масло, за да може то да се маже върху филията, поясни доц. Денев. По думите му обаче няма гаранция как точно се приготвят маргарините за производителите на сладкиши.

В много европейски страни е нормирано съдържанието на 2 грама подобни мазнини на всеки 100 грама от хранителен продукт.

Този тип вредни мазнини не бива да превишава повече от 1% от общия дневен хранителен прием, уточниха специалисти по хранене.

Доц. Пантелей Денев разкри как потребителят може да се ориентира, че в трапезния вариант на маргарина няма вредни съставки.

Ако върху кутията е обозначено наличието на омега 3 и 6, то те със сигурност не съдържат частично хидрогенирани мазнини, тоест не само не влияят зле на холестерола, а дори имат положителен ефект. Това са така наречените меки маргарини, които се препоръчват от много международни здравни организации като по-добър и здравословен заместител на маслото, поясни доц. Пантелей Денев.

Пишем на етикета за хидрогенираните мазнини

До края на тази година ще стане задължително да бъде изписвано съдържанието на мазнини – както частично хидрогенирани, така и напълно хидрогенирани върху етикетите на хранителните продукти. Изборът на стоките обаче си остава на потребителите, които трябва да знаят, че частично хидрогенираните са по-опасни и съдържат високо количество трансмазнини.

В момента Европейският съюз събира доклади от всички страни в общността, които трябва да посочат становището си за етикетирането на трансмазнините. Нашата страна също подготвя своя доклад. При доказана вреда страната ни ще подкрепи забраната за използването им при производството на храни, каза д-р Райна Иванова, началник отдел „Контрол на храните” в БАБХ.

До края на 2016 година ще влиза поетапно регламент на Европейската комисия, който е свързан с етикетирането на храните в общността.

Кръв на прах, течна мазнина и вода в саламите

С кръв на прах, течна мазнина и вода са натъпкани саламите ни, алармираха потребители във Фейсбук. Информацията им беше потвърдена и от хора в бранша.

Въпросната суха кръв се внася в България повече от 20 години. Тя представлява отпаден продукт от кланиците, у нас се доставя в чували от по 50 кг. При лабораторни анализи на готовия продукт наличието й винаги показва белтъчен продукт от месо, независимо дали в него има и минимално количество мръвка. За да се постигне формата на салам, когато червото е натъпкано със суха кръв, се прибавя съставката карагенан. Тя се добива от червени водорасли, притежава свойството да желира продуктите, като количеството определя и твърдината.

Течната мазнина пък влиза у нас в цистерни, всяка от които по 20 тона.

Не е тайна също така, че колбасите се тъпчат със смлени пуешки шийки и кожи. За суджуците пък има десетки видове оцветители и овкусители. Често ароматът на пушек изскача от малки шишенца, а не от пушилни, защото това е много по-евтино. Фирмите, които се занимават с този бизнес у нас, се броят на пръсти.

Карамелът провокира ракови болести

арамелът, който се влага в редица напитки и храни, провокира карцином. Този факт е потвърден от редица научни изследвания. Това съобщи доц. Пантелей Денев – заместник-ректор по научната част на Университета по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. Той препоръчва на родителите да ограничат децата си от продуктите, които го съдържат, като посочи, че действието му е много опасно и необратимо.

Аспартамът ОТКЛЮЧВА епилепсия

Аспартамът, който се използва като подсладител и замества бялата захар в нискокалорични десерти, газирани и обикновени напитки и медикаменти, провокира 92 болестни симптома, показват научни изследвания, проведени в САЩ. Той може да отключи епилепсия, да доведе до главоболие с мигренозен  характер, проблеми с паметта, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушаване на говора, замаяност и виене на свят, както и болки в ставите. Затова все по-често лекарите вече употребяват понятието “аспартамна болест”. Според медицинските изследвания тази съставка може да отключи още синдрома на хроничната умора, болестта на Паркинсон и тази на Алцхаймер, диабет и дори аутизъм. Ефектите обикновено се проявят след няколко години. Причината за остри неврологични състояния е свободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя. Тя е в групата на веществата, които реагират със специфични рецептори в мозъка.

ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ в колбасите докарва тумори

Червеният цвят в сухите салами, някои наденици и пушените меса, замразената пица и консервираните супи с месо, както и всички консервирани червени меса, водят до образуването на тумори. Причина за карциномите е натриевият нитрит, който се влага в тези стоки, за да им се докара червеникавият цвят на месото и да му се придаде апетитен търговски вид. Доказано е, че той спира размножаването на бактериите. При обработка на огъня високата температура го превръща в химически агент, който може да отключи образуването на ракови клетки.

Американски учени са доказали, че консумацията на консервирани меса с натриев нитрит увеличава риска от рак на панкреаса с 67%, а консумацията на 50 грама дневно на подобно месо повишава риска от рак на дебелото черво с 50 на сто.

Сосове виновни за ХРОНИЧНОТО главоболие  

Сосове с натриев глутамат, известен още като китайска сол, докарват хронично главоболие. Това е аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта, като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Тя е широко използвана при приготвянето на ястията в китайските ресторанти, бульоните на кубчета, разтворимите супи и някои забранени полуфабрикати. Натриевият глутамат при някои хора отключва захарен диабет, а при други притъпява вниманието. Установени са и случаи на болестта на Алцхаймер.

Тази съставка се влага в храната, тъй като й придава добър вкус, хората развиват зависимост към нея и купуват съдържащите я продукти постоянно. /Монитор/

1 comment

  1. Натриевият глутамат или Е621 напоследък се влага в почти всички видове колбаси произвеждани в България. Има го и в евтините боклуци и в скъпите. Подобрява вкуса и спомага пълният с лайна продукт да мине за такъв с месо.

Коментарите са изключени.