Правителството потърси подкрепа с ритуална среща с медиите

Премиерът и лидерите на БСП и ДПС превърнаха сбирката в отчет за успехите на новата коалиция

Не всичко, което иска ДПС, се случва. Управляващите партии имат различия, но ги разрешават. Правителството на малцинството е по-добре от авторитарно управление. Дори и при провал на евроизборите правителството няма да си отиде, а просто „реваншистката опозиция ще надигне гребен“.

Това са част от заключенията на управляващите, с които премиерът Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан се опитаха да убедят главните редактори и журналисти на повечето национални медии в добрата кондиция на кабинета. Ритуалната среща, продължила около 2.5 часа, с гръмкото наименование „Открито управление“ се оказа разширена пресконференция, в която основната дума имаха управляващите. Въпросите за медийната политика на кабинета и прозрачността на управлението изобщо не бяха дискутирани. Най-честите коментари сред разговора бяха, че Орешарски, Станишев и Местан са използвали формата като генерална репетиция за предстоящите дебати около евровота.

Отношенията по оста БСП-ДПС се оказаха опорна точка в посланията на двамата лидери. Станишев сам си постави въпроса преяжда ли движението с власт, за да си отговори с категоричното „не“. А доказателство, посочено от социалист №1, бе броят на областните управители на БСП – 21 срещу 14-15 от времето на тройната коалиция. Станишев отхвърли и упреците за липсата на коалиционно споразумение с ДПС с аргумента, че основната част на старото споразумение от мандата 2005-2009 била посветена на разпределението на постове по формулата 8:5:3. „Задавам въпроса – това ли искат българските граждани, разпределение на баницата, или пък еднолично, еднопартийно управление, срастване на една партия с държавата“, запита Станишев, който бе премиер точно при въпросното управление по формулата 8:5:3. Той коментира и амбициите на БСП да бъде първа сила при предстоящите избори за европейски парламент, но с уговорката, че между тях и стабилността на кабинета няма пряка връзка.

Ролята на депутата Делян Пеевски се оказа сред дежурните въпроси към лидера на ДПС Лютви Местан. Според Местан няма как да твърдиш, че се бориш със злото и да се срещаш с обявения за символ на злото Пеевски, както правят висши представители на ГЕРБ. Местан неохотно уточни, че тези срещи не са били с политическия мандат на партията му. Въпреки неспирните протести срещу сегашното управление лидерът на ДПС реши да се похвали и с факта, че тази зима е първата, в която са липсвали социални протести.

Но все пак уточни, че „истински социален протест“ е този на тютюнопроизводителите. За хората по улиците, които протестираха повече от половин година, не стана дума. Наследникът на Ахмед Доган обяви още, че кабинетът заслужава да изкара мандата си най-малкото заради новите условия, които е успял да договори в сектора на земеделието и които ще доведат до по-високи плащания за дребните собственици на земя.

Премиерът Пламен Орешарски пък преведе аудиторията през дежурния отчет за свършеното от началото на мандата. За пореден път той отказа да навлиза в детайли за реформи, по които се очаква да има големи разминавания между БСП и ДПС като тази в здравеопазването например. Големият дефицит в пенсионната система пък за премиера се оказа логично следствие от намаляването на вноските в мандата на тройната коалиция, което е било очаквано. Орешарски не обясни как ще се стабилизира пенсионната система, но увери, че вноски и данъци няма да се вдигат.

ИМИДЖ

„Това е лицемерна пиар акция на управляващите. Медиите бяха поканени на един обяд, на който нямаше храна“. Така депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски коментира срещата на БСП, ДПС и премиера с медиите.

Според бившия транспортен министър със сбирката двете партии дават старт на предизборната си кампания за евровота, но било честно да поканят и „Атака“, без която кабинетът не може да функционира. Бившият евроминистър Томислав Дончев отбеляза, че пикът на предизборната кампания на БСП и ДПС явно ще са великденските бонуси за пенсионерите. Според него сбирката окончателно е сложила кръст на основното предизборно обещание на БСП за промяна на плоския данък. /Сега/