Откриха паметник на Гаврил Кръстевич в катедралния храм на Пловдив

Паметник на Гаврил Кръстевич – радетел за културното обособяване на българите в Османската империя и от октомври 2020 година посмъртно удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“, бе открит в двора на Катедрален храм „Света Богородица“ на тържествена церемония в присъствието на множество граждани, депутати, представители на областната и общинската управа. Инициативата е на Пловдивския граждански клуб с председател Тодор Петков, а скулптор – Борис Борисов.

Директорът на Регионален исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев подчерта, че България дължи на Гаврил Кръстевич и на неговото правителство, като цитира и казаното от него в утрото на 6 септември 1885 г „И аз съм Съединението“. Ако той бе пратил само една телеграма до Османската империя, Съединение не би имало. Той е един от строителите на съвременна България“.

Пловдивският митрополит Николай припомни заслугите на Гаврил Кръстевич за създаването на Българската екзархия и възстановяването на независимата българска православна църква.

„Най-важният урок, завещан от Гаврил Кръстевич е, да имаме търпение и толерантност, като стоим на основата на православните ценности и работим неотклонно за доброто на благочестивия български народ.

Той изрази надежда пловдивчани да приемат паметника паметника като знак за началото на така жадуваното и необходимо на народа ни помирение и като началото на процес за преосмисляне и поставяне на правилни оценки на събитията и дейците от по-старата и от по-новата ни история.

„За да е правилна оценката им, на тях трябва да бъдат зададени три прости въпроса – вървате ли в Бога, обичате ли българския народ и готови ли сте да пожертвате личния си статут и амбиции в името на България. Гаврил Кръстевич е отговорил утвърдително и на трите“.

Пловдивчани поставиха венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич.

Преди това в Катедралния храм „Света Богородица“ Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен за Съединението на България 1885 г/Bnr