Празнуваме съединението на Княжество България и Източна Румелия и празника на Пловдив

Днес отбелязваме 136-та годишнина от обединението на Княжество България и Източна Румелия и празника на Пловдив.

Градът става център на националните чествания по повод Съединението, а кулминация е тържествената заря-проверка вечерта на площада, който носи името на историческото събитие.

Празничната програма обаче започва още сутринта с традиционния маратон от град Съединение до едноименния площад в Пловдив. В катедралния храм „Света Богородица“ пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен, а по-късно в двора на църквата ще бъде открит паметник на възрожденеца Гаврил Кръстевич, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя и от октомври 2020 година посмъртно удостоен със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“.

Официални лица и граждани след това ще положат венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион. Привечер пред Военния клуб Комитет „Родолюбие“ ще възстанови събитията от 6 септември 1885 година. А в зала „Съединение“ на Историческия музей официално ще бъде открита най-новата му постояна експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“.

Тържествената заря-проверка, която Радио Пловдив ще предава директно, започва в 20.30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.  Празничните илюминаци ще осветят небето след това от покрива на Апелативна прокуратура и от хълм Бунарджика.

От община Пловдив призовават гражданите, които ще присъстват на площад Съединение за събитието, да носят маски, въпреки че ще е на открито. Единственото отменено събитие заради ковид-ситуацията е празничният прием на кмета Здравко Димитров.

www.radioplovdiv.bg