Изложба на ретро коли по улица „Иван Вазов“ в Пловдив

Улица „Иван Вазов” стана пешеходна и се превърна в шоурум за ретро автомобили.

Изложбата е част от богатата програма с които отбелязваме 7 години от спечелването на титлата Европейска столица на културата`2019 и 136 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Изложението на ретро автомобили събра жители и гостите на града. Малки и големи се стекоха, за да разгледат запазени и редки екземляри на возила от миналото. Безспорно най-впечатлени и заинтригувани бяха малчуганите, които обикаляха, за да се снимат за спомен с всеки един от автомобилите. Не бяха малко и желаещите да се докоснат до кормилото и лукса от интериора на купето.

Най-голям интерес за присъстващите представляваше зелен перфектно запазен ретро Мерцедес и огромна червена “muscle car” с марката Buick, произвеждан от 1971 до 1976 година. Двигателят на въпросния екземляр се е предлагал в три варианта – 3.8 литра със 160 к.с / 5.7литра с 250 к.с и 7.6 литра с 315 к.с, което е наистина впечатляващо. В наши дни, мотор от 7.6 литра можем да срещнем само при амеркански автомобили или при съвременните супер коли.

Празникът продължава с поредица от концерти на специално изградена сцена точно преди кръстовището с ул. „Авксентий Велешки“. Първи свириха и пяха D2, които представиха пред публиката новия си вокалист и китарист Ради Василев. Оказа се, че музикантът плува в свои води на сцената до Народната библиотека „Иван Вазов“, защото е пловдивчанин. След „Ледено момиче“ от сцената звучаха най-големите хитове на „Подуене блус бенд“ и Васко Кръпката, а последни са музикантите от култовата група „Ревю“.

www.plovdivtime.bg