ГЕРБ започва консултации за конституционни промени за ВСС

ГЕРБ започва консултации с всички парламентарни партии за постигане на консенсус за промени в Конституцията, които да разделят Висшия съдебен съвет на две камари – на съдиите и на прокурорите, както и да се въведе отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Сред предложенията фигурират намаляване мандата на Висшия съдебен съвет до три или четири години и въвеждане на явно гласуване на членовете на Съвета.

Тази сутрин идеите за промени в Конституцията са били представени пред главния прокурор, шефовете на ВАС и на ВКС и пред председателя на Народното събрание. Според премиера Бойко Борисов, без промени в Конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна, а хората и бизнесът очакват справедливи съдебни решения.
Борисов изрази недоволство от действащия състав на Висшия съдебен съвет:
Ако не се промени Конституцията, той ще остане да действа още две години и половина. Ние предлагаме с тази промяна на Конституцията този Висш съдебен съвет да бъде преизбран в две камари да ги наречем. Първата на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. Там са и двамата големи съдии. И от другата страна, прокурор и следователската гилдия, съответно с по-голяма пък избрана от парламента квота, за да може да се контролира това, което отдавна всички говорим, дейността на самата прокуратура.

Правосъдният министър Христо Иванов подчерта, че ще се положат максимални усилия за постигане на консенсус сред представителите на парламентарните сили. Реформаторите вече са запознати с проекта. Не предлагаме декрет, а нещо, по което може да се дебатира и да се търси консенсус, каза още Христо Иванов и подчерта защо се пристъпва към промени в Конституцията:
Търсим нов конституционен баланс, по-добър, по-ефективен и работещ. В последните няколко седмици ние страшно много имахме разговори с премиера и с колеги – стана ясно, както е видно и от предложенията, които бяха внесени вече от депутати за изменение само в Закона в съдебната власт, само със закона това нещо не може да се постигне по административен начин. Ето защо отиваме на конституционно ниво. Промените, които планираме, са изкюлчителни, само фокусирани върху съдебната реформа и глава „Съдебна власт“  от Конституцията, не включваме никакви други теми и обсъждания. Ясно е, че ние трябва да приключим със съдебната реформа поне в нейните фундаментални структурни аспекти.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще води консултациите с политическите сили в парламента, като очакванията са преди парламентарната ваканция промените в Конституцията, такива, каквито ще са консенсусни, да бъдат гласувани поне на първо четене. За такива са необходими три поредни гласувания от парламента. /БНР