Цветан Василев излезе с нова порция намеци за забежки на Искров

Мажоритарният собственик на останалата без лиценз Корпоративна търговска банка  Цветан Василев възнамерява да основе фонд „Пострадали от действията на държавата в случая КТБ АД“. Това ще стане с парите от обезщетението, които очаква да получи след като спечели делото срещу България в Страсбург.

tsvetan_vasilev3Това пише Василев днес в блога си в поредицата коментари около поставянето на банката под специален надзор през юни миналата година и последвалото отнемане на лиценза. За пореден път той хвърля вината за дестабилизацията на банката върху прокуратурата, „пришита“, по думите му, към депутата от ДПС Делян Пеевски – „то не бяха предотвратявания на „убийства“, масово нахлуване в офиси, арести, обвинения в присвояване преди приключване на разследването и т.н.“

Василев пише за зависимости на управителя на БНБ Иван Искров от прокуратурата, „за да не станат обществено достояние замразени разработки, свързани с него и с преводи към банка на остров, чиято централа е в Африка?! Или пък за друга забежка на гуверньора, забелязана от бдителните очи на тези, към които е „пришита“ прокуратурата“.

Оценката на Василев е, че квесторите в банката са действали като  „изнесено звено на следствието и прокуратурата“. Той твърди, че те са действали срещу интересите на банката след като упълномощен от тях представител е гласувал „въздържал се“ на общото събрание на акционерите на Булгартабак холдинг и са нанесли щета от около 30 млн. лв. в случаите с „Рубин“, „Петрол“, „така наречените студия на „инвеститора“ Сталийски и много други“.

Василев, който пребивава в Сърбия, говори и за „началници от Берлин и Монтевидео“, наредили да се докаже тезата за банка – пирамида. (бел. ред. на бул. „Монтевидео“ в София се намира Столичната следствена служба, където работеше Делян Пеевски преди да стане зам.-министър и депутат, а „Берлин“ е името на хотела, в който се твърди, че живее Пеевски).

„Това, което квесторите не успяха да унищожат с бездарното си и слугинажно поведение, сега е предоставено в ръцете на следващите оръдия в ръцете на Пеевски – НАП и КЗК“, пише Василев и се възмущава, че „публиката ръкопляска!“

Василев заявява, че квесторите са позволявали клиентски досиета да бъдат изнасяни към следствието и връщани обратно, което според него е „абсолютно нарушение на закона“.  Пита и дали е вярно, че досиетата са връщани в насипно състояние и без опис.

В днешния си текст Василев повтаря тезата, че „основната цел беше да се разграбят най-апетитните активи на банката и да се стопят дълговете на определени компании и лица“ като уточнява, че въпросните лица са близки до ДПС и до ГЕРБ. /Дневник