Министрите на културата на България и Франция подписаха в Париж декларация за защита на авторските права и на културното наследство

Българският министър на културата Вежди Рашидов и Фльор Пелерен – министър на културата и комуникациите на Франция, подписаха днес в Париж съвместна Декларация за защита на авторските права и на културното наследство.

Това стана в сградата на френското министерство на културата на работна среща между двамата министри, на която присъстваха Полина  Карастоянова – председател на Комисията по култура и медии към . Народното събрание, френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан и членовете на двете делегации, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Госпожа Пелерен поздрави Вежди Рашидов за изключителния
успех на България с откриването тази вечер на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“. „Ние ценим много високо енергията и последователността, с която Вежди Рашидов като министър в първия и във втория си мандат досега работи за развитие на културното сътрудничество между България и Франция, затова предлагаме след изтичането на 5-годишното Споразумение между България и Лувъра през 2016 г. то да бъде подновено за още пет години“, заяви госпожа Пелерен.

Тя поздрави Вежди Рашидов и за изграждането на новата Национална галерия „Квадрат 500“ в София и изрази готовност някои от големите музеи в Париж като „Гран пале“ и музеят „Д’Орсе“ да си сътрудничат с най-новия български музей.

Двамата министри договориха по-активно сътрудничество и
между националните филмови центрове на двете страни по повод 100-годишнината на българското кино, както и активна съвместна работа в областта на библиотечното дело и културното наследство.

По време на разговора министър Рашидов подкрепи
подготвяното в момента от Франция и Италия предложение до
Европейския съюз да бъде дигитализирано ценното културно
наследство на Ирак и Сирия, част от което е подложена на
унищожение, за да бъде запазено виртуално за поколенията.

Министър Пелерен прие предложението на министър Рашидов
България и Франция да подпишат споразумение за борба с
нелегалния трафик на културни ценности.

Това ще стане в следващите месеци при посещението на френската министърка на културата в България. В края на разговора Вежди Рашидов отново посочи, че културата трябва стане приоритет в Европейския съюз.

Той подари на министър Пелерен уникален албум от лимитирана
серия за Панагюрското съкровище, както и сувенирно копие на един от експонатите в изложбата в музея „Лувър“./БНР