Обвинените в радикален ислям остават за постоянно в ареста

Апелативният съд в Пловдив отхвърли жалбата на шестимата обвиняеми за разпространение идеите на „Ислямска държава”, които са в ареста с решение на Окръжния съд в Пазарджик.  

deloislamНа 31 март при акция на ДАНС в Пазарджик, Пловдив и Асеновград бяха задържани осем души за участие в група, проповядваща антидемократична идеология чрез Интернет.  Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов от Пазарджик, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив и Ненко Щерев от Асеновград остават за постоянно в ареста. За  Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик е издадена Европейска заповед за арест.

Никой от обвиняемите не се яви в съда,  като в залата пристигна само майката на Ахмед Муса – Живка Стоянова, която отново заяви, че синът й е невинен и е несправедливо задържан.

Според прокуратурата, шестимата  са  помествали  във Фейсбук снимки и клипове на „Ислямска държава”, придружени с призиви за  джихад  и преклонение пред загиналите ислямисти, определени като „герои” и „мъченици”.  В залата прокурорът  прочете показания на защитен свидетел,  които уличават задържаните като проповедници от групата на Ахмед Муса. Те са били следени в продължение на няколко месеца, а при обиските в домовете им  са открити дрехи, шапки, ленти и знамена със символите на терористичната организация „Ислямска държава”.

Адвокатите опитаха да оборят тези твърдения,  но  Апелативните съдии  прецениха,  че има достатъчно данни за обосновано предположение,  че обвиняемите са извършили това престъпление.  Освен това  пловдивските магистрати  приеха становището на пазарджишкия окръжен съд, че  има опасност  те да се укрият или да извършат друго престъпление.

През ноември 2014 година по същите обвинения бяха арестувани седем души, сред които и соченият за ръководител на нелегална група Ахмед Муса Ахмед. Акцията на ДАНС е продължение на операцията срещу проповядването на радикален ислям, при която бяха задържани 22-ма души. /BNR