ЕС, Русия и Украйна не подписаха договореност за газовите доставки през лятото

Тристранната среща ЕС – Русия – Украйна за газовите доставки през летния сезон приключи без подписване на договореност.

gaz1

Заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович обаче заяви, че преговорите са потвърдили сигурността на руските газови доставки в Европа.

Трите страни се договориха на следващата среща през април в Берлин да подготвят пакет от документи, които ще засягат отстъпките на газ за Украйна от 1-и април, източниците за финансиране и обемите на газ, с които ще се зареждат украинските газови хранилища.

Освен това, страните са се договорили снощи да разглеждат цените на руския газ за Украйна на тримесечна основа.

Руското правителство ще обсъди намаляване с от 30 до 100 долара за хиляда кубически метра на цената на газа за Украйна за второто тримесечие. По-рано руският енергиен министър Александър Новак заяви, че цената на газа, без отстъпка, ще бъде 348 долара. Украйна смята, че цената трябва да бъде 250 долара.

Същевременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е все по-трудно да се поддържа единна позиция на Евросъюза за санкциите, наложени на Русия, заради участието й в украинската криза, предаде Ройтерс.

Европейските лидери се споразумяха на срещата си в Брюксел, че икономическите санкции срещу Русия ще останат в сила, докато бъдат изцяло изпълнени Минските договорености, но някои от страните-членки ги подкрепят с неохота, призна Туск.

Според европейски служители, пожелали анонимност, половината или дори повечето страни-членки са били склонни на известни облекчения на санкциите, но е надделяла позицията на по-твърдите членове на Съюза – те да останат в сила до пълното изпълнение на Минското мирно споразумение./BNR