Любимец на партньорските служби оглави ДАНС

Ако Борисов е търсел шеф на ДАНС, чието име се ползва с доверие сред партньорските служби, едва ли щеше да намери по-подходящ кандидат от Димитър Георгиев.

Новият началник на родното ФБР от години е известен с контактите си в Интерпол и Европол, със специализациите си във Великобритания и САЩ. Но малцина си спомнят, че когато през 2006 г. в МВР бе създадена дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество“, нейният първи началник се казваше Димитър Георгиев. Тогава дирекцията получи една от най-важните задачи до и след влизането на България в Европейския съюз – да работи по включването на нашите полицейски структури в Европол.

Експертите по сигурността и до днес са категорични, че основна е заслугата на Димитър Георгиев за създаването на националното звено на Европол и на бюрото СИРЕНЕ–България през 2009 г. Само за няколко години у нас се организира обучението на близо 30 000 полицаи, митничари, прокурори и контраразузнавачи за работа с Шенгенската информационна система. Основна функция на бюрото СИРЕНЕ е, че когато една страна обяви дадено лице за издирване, след секунди това е известно във всички държави в Шенген.

От 2006 г. до 2011 г. се сменят трима вътрешни министри, но Димитър Георгиев остава шеф на междунардната дирекция в МВР и работи по изпълнението на техническите критерии за членството ни в Шенген. Вече и децата знаят – те са изпълнени, чака се само политическо решение. През същия период Георгиев е представител на България в Генералната асамблея на Интерпол. Преди 4 години стана зам.-министър на Цветан Цветанов на мястото на Павлин Димитров, който подаде оставка като бивш служител на “Държавна сигурност”. Първият кабинет на ГЕРБ получи много критики за управлението на МВР, но нито една за международната дейност, работата с партньорските служби или подготовката за Шенген. Името му не е стпрягано за “полицейщина” и от най-шумните противници на ГЕРБ.

Друго голямо преимущество за Георгиев като кандидат за шеф на ДАНС е, че няма дори косвена връзка с бившата ДС. На 25-годишна възраст той постъпва като разузнавач в Националната служба за сигурност (НСС) на МВР и постепенно се свалифицира като специалист по данъчни и финансови престъпления. През 2004 г. завършва Международната академия на правоохранителните органи на ФБР в Унгария. Той е сочен и като един от малцината български разузнавачи, запознати с методиката на британските контраразузнавателни служби МИ-5. Има награди от партньорски служби за участие в съвместни операции срещу фалшификатори на пари, измами с източване на банкови карти и т.н.

Въпреки, че преди години е работил в НСС, Георгиев не е пряко свързан с ДАНС, а още по-малко със сегашното му ръководство. Няма и сянка от негово участие в скандалите за подслушване и разработки с нежни имена (последната от които е “Червей” – б.а.), избухвали през няколко месеца от 2008 г. насам, откакто съществува агенцията. Това, че се явява външен човек за ДАНС, също се превръща в е едно от големите преидимства за кандидатурата му.

От 2013 г., когато напуска МВР, Димитър Георгиев работи като експерт по сигурността в телекомуникационната компания “Глобул”, която отскоро е с името “Теленор”. На 2 април м.г. бившият зам.-вътрешен министър бе сполетян от жестока трагедия – 20-годишният му син Юлиян загина при катастрофа. Младежът – студент в Техническия университет, бе блъснат на мотор от “Мерцедес”, правил обратен завой на столичния булевард “Симеоновско шосе”.

В началото на ноември м.г., когато бившият МВР шеф Веселин Вучков сформираше екипа си, името на Димитър Георгиев бе едно от най-често споменаваните като на бъдещ заместник-министър. Остана загадка защо и с какви мотиви той не бе назначен. Но както става с всички тайни (и на нашите, и на всички служби по света – б.а.), идва ден, в който те излизат наяве. Излиза, че кандидатурата на Димитър Георгиев за шеф на ДАНС е била спрягана от месеци, а не отпреди една седмица, когато премиерът съобщи, че му е предложена от Меглена Кунева. Всъщност – има ли значение, когато говорим за безспорен професионалист.

Биография

Димитър Георгиев е роден е през 1968 г. Завършва Висшето военно-транспортно училище „Тодор Каблешков“ като машинен инженер и Югозападният университет „Неофит Рилски” като магистър по счетоводство и контрол. Специализирал е в Академията на МВР, в института по лидерство „Пойтман“ в САЩ, в Европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания. Има курсове за повишаване на квалификацията в Испания, Унгария, Гърция, Германия и Холандия. /Труд