Преса премаза главата на работник, загина на място

28-годишен работник от село Желязно е загинал на място, след като преса е премазала главата му.

evroplast

Инцидентът е станал в петък в 4.45 часа във фирма  „Европласт” в пловдивското село Войводиново, потвърди шефът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

Тодор Петков е издъхнал, след като е попаднал между двете „челюсти“ на машина, която раздува пластмасови манекени. Във фаталния ден момчето от село Желязно било нощна смяна. Злоплуката е станала в края на работното време. Според колеги машината аварирала. Те твърдят, че в  последните месеци това се е случвало често. Работници влизали вътре да я почистват. В петък обаче предпазната решетка, която трябвало да подсигури работника, не се е задействала. Така двете части на матрицата са се затворили и са заклещили главата на Тодор. На място е пристигнал съдебен лекар. Случаят е докладван в полицията и прокуратурата.

Загиналият работник е имал трудов договор и е бил във фирмата от година и половина, са установили трудовите инспектори. След инцидента машината е спряна незабавно от експлоатация, съобщи Атанас Черанев.

Той добави, че проверката още не е приключила, тъй като се очаква работодателят да представи допълнителна документация за апарата. Възможно е да има човешка грешка, но при всички случаи машината не е работела в нормален режим и не е била надеждно обезопасена, за да се случи такова нещо, каза още Чернаев. Той очаква, че трудовата инспекция ще има окончателно становище до края на седмицата.

Тодор Петков се е грижел за издражката на семейството, научи „Марица“. Майка му е пенсионерка, баща му е пред пенсия. Има болна сестра.

От фирма „Европласт“, която произвежда бидони, туби и витринни манекени, отказват коментар./Марица.бг