Затворен е пътят за Смолян, разчистването продължава

И днес продължава разчистването на свлачището между Бачково и Наречен по главния път за Смолян, съобщават от Пътно управление-Пловдив.

Пътуващите трябва да използват обходни маршрути за движение по направлението Смолян – Пловдив  и това са Смолян-Девин-Кричим или Смолян-Кърджали-Пловдив. Областният управител на Пловдив Розалин Петков изрази надежда, че до края на седмицата пътят ще бъде отворен. Днес специалисти ще преценят на място дали да има взривни работи. Срутената скална маса е около 10 хиляди тона.

„Разчистваме свлачищата по пътя Асеновград към Чепеларе. Там има новообразували се около пет свлачища“. Това съобщи инж. Лазар Лазаров председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. По думите му, най-голямото е на около 9 км над Бачково. „Също и по-надолу има 3-4 по-малки, които се разчистват” – посочи Лазаров.

Свлачище около 80 кубика земна маса се активизира през изминалата нощ на изхода в смолянския квартал Устово, в района на „Топливо“ по посока Мадан. Няма пострадали хора и техника. Екипи успяха да разчистят пътя и движението вече е възстановено.

Движението по пътя Рудозем – Средногорци, в района на Рудозем, се осъществява само в едната лента, поради свлечена земна маса, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от пътя.

Поради разрушена настилка затворен за движение е участък от пътя Белица-Загражден-Давидково. Затворен е все още и пътят Леново-Поройна заради наводнен участък. Остава забраната за движение по пътя Пловдив-Ситово-Лилково, в началото на село Храбрино, където заради пропадане на пътната конструкция е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона.

В Смолянска област остава в бедствено положение единствено община Баните заради проблемите с електрозахранването на планинските села и разширяването на пътища в региона. Тази сутрин на заседание Общинският кризисен щаб се очаква да отмени бедственото положение./БНР