Църквата отбелязва „Тържеството на православието“

Църквата отбелязва днес „Тържеството на православието“. В сградата на българската екзархия в Истанбул ще бъде отслужена света литургия. 

sgodrin
„Свети Георги”Одрин

И в Одрин българската общност ще почете празника с тържествена литургия в храма „Свети Георги”. Днес е първата от седемте недели на Великия пост. Не случайно тя носи името Православна Неделя. На този ден Светата църква е установила да се чества по подобаващ начин победата на Православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси в църковната история. Впоследствие църковният клир приема на този ден да се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи. След Светата литургия се изпълнява специален чин, който съдържа молитва за обръщане към православната вяра на всички отстъпници и заблудени, което  е своеобразно моление за утвърждаване в православната вяра.

Този ден е особен и за Вселенската патриаршия в Цариград. Тя ще го отбележи със специална божествена света литургия отслужена във „Фенер”, от  нейния духовен водач патриарх Вартоломей.  На нея ще присъстват множество вярващи, не само от християнската общност в Цариград , но и гости от православните държави след което те ще направят лития в двора на Вселенската патриаршия. Сред гостите ще има вярващи от България.

Пред БНР един от влиятелните митрополити на Вселенската патриаршия, завеждащ делата и в отсъствието на Вартоломей, Максимос обяви че българския патриарх Неофит спомага за утвърждаването на  връзките между вселенската и българската патриаршии:

Вашият патриарх е много добър и благороден духовник.Той притежава още и дълбока духовност и религиозност и смятам че връзката между двете патриаршии са много добри и дори мога да ги определя и като братски, защото ние сме една Църква без значение на нашата националност./BNR