Отиваме на доктор без направление на хартия

Заплатите на лекарите според оценката на колегите им

pmoskovОт догодина ще ходим на доктор без направление. Вместо талончето от джипито на хартия ние ще показваме на специалиста електронна здравна карта, която ще бъде въведена от 2016 година.

Това стана ясно от обещанията на здравния министър Петър Москов по време на дебати за здравната реформа, които се проведоха в София вчера. Така вече джипитата няма да се оправдават, че няма направления. „Това обаче не означава, че в една система може да има безконтролен и неограничен достъп, тъй като финансовият ресурс е крайно количество”, побърза да потуши радостта на присъстващите Москов.

В индивидуалната здравна карта на пациента ще бъде кодиран собственият му доболничен пакет с определен брой изследванияи направления, въведени от неговия общопрактикуващ лекар според здравословното му състояние и ще отключва някое от тях, с което автоматично ще го изпраща на специалист. Така разви представата си за бъдещия документ от догодина управленецът.

Петър Москов обеща до 2020 година 7 милиона българи да имат достъп до адекватна спешна диагностика в рамките на 30 минути от повикване на линейката. Това щяло да стане с увеличаване на заплатите на спешните лекари, купуването на 600 нови линейки и ремонт на спешните центрове. Той е убеден, че увеличаването на парите на спешните лекари действа, тъй като от началото на годината в столичния Център за спешна медицинска помощ на трудов договор работели 10 нови доктори. Нов начин а остойно-стяване на заплатите на лекарите в болниците се разработва в момента в МЗ, похвали се още д-р Москов.  По думите му това ще става, от една страна, по квалификационна скала, а от друга – според вътрешно оценяване от колегите.

Във всички случаи по-големият брой преминали пациенти няма да е определящ за увеличаване на възнаграждението. Според главния секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков минималното месечно възнаграждение на новозавършил лекар в България трябва да бъде 1500 лева. По думите му трябва да се сложи край на диспропорциите в лекарските заплати в държавните и общинските болници./Монитор/