„Червеи“ или КОЙ източи информационните фондове на МВР?

Разработката срещу полицейски кадри, близки до ГЕРБ, е била параван за достъп до системите

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Разработване на полицейски кадри, близки до ГЕРБ. Това е била една от целите на оперативното дело „Червеи“, научи „Капитал“ от източници в службите.  Придобилата през последната седмица популярност разработка е била насочена срещу освобождаваните ударно от вътрешния министър Цветлин Йовчев полицейски началници, което се случи през лятото на 2013 г.

В рамките на това оперативно дело не са били подслушвани протестиращи. В МВР обаче имало данни, че именно отделът, който е провел разработката, е искал т.нар. трафични данни на участници в протестите. Става дума за разпечатки (получени и направени обаждания и SMS-и) и установки (имена на ползватели на телефони) на мобилни телефони.

Големият проблем с разработката обаче е, че в продължение на 300 дни тя е използвана за параван за достъп до информационните масиви на МВР.

Делото „Червеи“

Делото „Червеи“ е водено в дирекция „Вътрешна сигурност“ (преименувана на „Сигурност“ с новия Закон за МВР), която е била ръководена от един от най-приближените хора до вътрешния министър Цветлин Йовчев – Тодор Костадинов. По сигнали, някои от които анонимни, са били разработвани полицейски служители на ръководни постове, които са били близки до ГЕРБ.

В първите месеци на кабинета „Орешарски“ през 2013 г. вицепремиерът Цветлин Йовчев започна ударна смяна на полицейски началници – както на регионално (директори на областни дирекции), така и на централно ниво. Заобикаляйки закона, той успяваше да ги замени с близки до него кадри, голямата част от които идваха от ДАНС.

По време на разработката са били приложени СРС-та, но не от Държавна агенция „Технически операции“, а от бутиковото звено за подслушване и проследяване на ДАНС – „Технически операции“

Не подслушване, а източване

В рамките на разработката „Червеи“ е било получено разрешение, подписано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. То е било за срок от 300 дни и е било за „наблюдение“ на достъпа до автоматизираната информационна система (АИС) „Криминален анализ“, както и други системи на МВР .

Служители на ДАНС са се опитали на няколко пъти да влязат в системата, за да я закачат на „подслушване“, но без успех. Идеята, поне според официалните документи, е била да се установи дали някой служител на МВР не се опитва да осъществи нерегламентиран достъп до нея.

Проверка на Бюрото за контрол на СРС е установила, че срокът за „подслушване“ е бил удължаван на няколко пъти с изцяло фалшиви мотиви. Именно това се е опитал да обясни и премиерът Бойко Борисов във вторник. „Протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани“, коментира министър-председателят и заяви, че „субектът на подслушване е информационна система, а не физическо лице“.

В АИС „Криминален анализ“ се съдържа изключително чувствителна информация  – за агентурния апарат на МВР, водените разработки и т.н. Експертите, които са извършили проверката на разработката „Червеи“, имат съмнения, че интересът към информационната система всъщност е целял инсталирането на дистанционен достъп до нея от ДАНС.

Проверката на работата на отдел „Вътрешна сигурност“ е била разпоредена от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Той е бил възложил и друга проверка, която е трябвало да установи дали активистите на „Протестна мрежа“ са били обект на разработка.

Високопоставен източник на „Капитал“ в МВР изрази силни притеснения за това каква е била целта на достъпа до информационните системи на МВР. „Вариантите са няколко – източване на системата, манипулиране на информацията в нея или предаването и на чужди сили.“

Във вторник от прокуратурата съобщиха, че през ноември екип от седем прокурори е извършил проверка по прилагането на СРС в три дирекции на МВР – „Сигурност“, „Информация и архив“ и „Инспекторат“, като изготвеният доклад бил изпратен на Софийската градска прокуратура, защото съдържал данни за извършени престъпления при разрешаването и прилагането на СРС-та, както и длъжностни престъпления.

И все пак подслушвани ли са протестиращи?

Източник на „Капитал“ в МВР коментира, че е имало данни за това, че протестиращи са били „профилирани“, като в повечето случаи става дума за събиране на информация от „отворени“ източници на информация. От Йордан Бакалов е била възложена проверка на „Инспекторат“ именно в тази посока, но очакванията са, че нещата са се случвали в „сивия сектор“ и следите вероятно са били покрити.

Сред ръководството на МВР се коментира, че за поне един от активистите е имало информация, че са били проверявани трафичните му данни. Проверката за трафични данни обаче е в правомощията на парламентарната комисия за контрол на СРС-тата.

Друг източник в МВР разказа, че е „подслушван“ целият трафик през мрежите на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, т.е. целият трафик на държавната администрация.

Източникът ни коментира, че е възможно да е имало достъп до масивите на МВР за някои от протестиращите – информационните системи за български документи за самоличност, КАТ (за регистрирани автомобили) и други. Именно това е пътят, по който може да се разбере кои служители са „слухтели“ около активните протестиращи и на какво основание, защото информацията в тези системи е с гриф „за служебно ползване“ и всеки достъп до нея трябва да става на легитимно основание. Достъп до тези данни е бил установен и има наказани служители на МВР. Той е ставал на базата на устни разпореждания на високопоставен служител в кабинета на Цветлин Йовчев. /Капитал/