Без кондуктори в градските рейсове след 1 година

С електронни билети и карти ще пътуваме в пловдивския градски транспорт след 12 месеца.

Толкова е срокът за въвеждането на електронната система по договор между община Пловдив и испанската фирма „Индра”, който беше подписан днес от кмета Иван Тотев и отговорника за транспортния проект в Европа Мигел Пеняс.

Обществената поръчка е в размер на 19 570 062 лв. Процедурата за електронното таксуване е най-важната и най-сложната в целия транспортен проект и след нейната реализация обслужването на пътниците значително ще се подобри, коментира Тотев.

След година автобусите ще пътуват без кондуктори, а електронните билети и карти ще купуваме от 91 автомата на спирките и определените за това места, обясни Борислав Кръстев, ръководител на проекта. 285 автобуса ще бъдат оборудвани с бордови компютри, които ще подават сигнал за движението им в центъра за управлението на системата. Вместо кондуктори ще има 150 контрольори. Отделно на 354 спирки ще се монтират електронни табели с актуално време на пристигащите рейсове.

Испанската фирма „Индра” е основана през 1993 г. Мигел Пеняс разказа, че са въвеждали електронно таксуване в Барселона, Валенсия, Севиля, изпълнявали са поръчки в метро в Атина и Лисабон. Работили са в Буенос Айрес, Сантяго, Кайро и други градове./Марица.бг