Арестуваха молдовски гастрольори, разбивали и обирали банкомати

Пловдивската полиция задържа престъпна група от трима молдовци, разбивали и ограбвали банкомати – съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

От 3 устройства в селата Ръжево Конаре, Устина и Труд крадците задигнали 33 000 лева – уточни районният прокурор Гергана Мутафова. Към разследването следва да бъдат прикрепени още 2 дела за обир на банкомати в Русе на стойност 43 хиляди лева, откраднати от същата група. Набезите тримата извършили от ноември до 3 февруари, когато полицията ги задържа. Молдовците са с фамилии Петков, Терзи и Гайдарли. Единият от тях е с двойно гражданство – молдовско и българско.

Двама от групата са с постоянна мярка задържане под стража, а третият, който е техен помагач, с 5000 лв. парична гаранция – съобщи прокурор Мутафова. Задържаните са се занимавали с покупко-продажба на коли втора употреба. От прокуратурата съобщиха още, че групата е планирала удари и в Пазарджик.

Тримата разбивали банкоматите, като успявали да заглушат с „тапа” устройствата на СОТ. Задържаните са направили признания, но парите не са открити.

Днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров присъства в Пловдив на годишния отчет на полицията. Той отбеляза, че има 8 процента спад в престъпността и 6 на сто повишена разкриваемост на престъпленията.

Лазаров за пореден път подчерта, че няма данни за подслушвани протестиращи. /БНР/