Януарските сметки за ток са с 20% по- високи от декемврийските

Средната стойност на фактурите за битовите абонати на EVN България през януари 2015 г. е 73,80 лв. с ДДС, съобщиха от дружеството.  

evnСредното потребление през първия месец на годината  е 405 киловатчаса, което е  с почти 5% повече спрямо януари  миналата година.

Също така януарските сметки са с  близо 21% по-високи от декемврийските.   Изтъкват се както примери за ниски, така и за високи сметки, като се отбелязва, че при осем и половина на сто от битовите клиенти е отчетена значително висока консумация, надвишаваща 1000 киловатчаса. При тази група абонати средната стойност на януарската фактура е над 250 лв.  Според анализите на EVN основен фактор, оказващ влияние за по-високата средна стойност  през януари е промяната в цените на електроенергията през последните 12 месеца и повишеното потребление.

Също така за основната част от клиентите януарските фактури включват и потреблението по новогодишните празници.  Към това се добавя и студеното време от края на декември и през януари, което също е оказало влияние върху  завишената консумация на ток,  обясняват от  електроразпределителното дружество. /BNR/