Външните министри на ЕС одобриха нови санкции срещу Русия

Министрите на външните работи на Европейския съюз одобриха новите санкции срещу Русия, но въвеждането им засега е отложено, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на външния министър на Франция Лоран Фабиус

Европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, министърът на външните работи на Либия Гебран Басил и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Той посочи, че въвеждането на санкциите ще бъде разгледано следващия понеделник. Фабиус добави, че влизането в сила на новите санкции на ЕС срещу Русия зависи от провеждането на среща на държавните глави на Русия,Франция и Украйна и канцлера на Германия в Минск на 11 февруари, както и на резултатите от преговорите между тях.

В списъка с новите санкции по информация на „Ройтерс“ влизат 19 лица, петима от които са руснаци и девет организации, едната от които руска. Останалите принадлежат към проруските сепаратисти в Източна Украйна, като агенцията посочва, че сред тях няма „високопоставени лица“.

Позовавайки се на източници в дипломатическите среди, Wall Steet Journal съобщава, че по време на преговорите в Москва германският канцлер Ангела Меркел е „заплашила руския президент Владимир Путин с въвеждане на нови санкции, които предполагат разширяване на списъка на руските фирми, чиновници и бизнесмени, чиято собственост в чужбина ще бъде забранена“. Меркел поискала от руския президент да одобри „пътна карта“ за регулиране на конфликта в Украйна, като в противен случай Берлин нямало да се противопостави на доставките на оръжие от САЩ за Украйна.

Министрите на външните работи на ЕС се договориха са разширяване на санкциите още в края на януари, като тогава беше взето решение да се продължи действието на настоящите санкции с още половин година. /Дневник/