Руски депутати искат 3-4 трилиона евро репарации от Германия

В долната камара на руския парламент е създадена работна група от депутати, която има за цел да изиска от Германия да изплати репарации на Русия заради „щетите, нанесени на СССР в годините на Великата отечествена война“, съобщава руската агенция ТАСС.

stalin
Според договора от Ялта СССР „бил прибрал някои германски активи от съветския сектор, например промишлено оборудване, мебели и дрехи“, посочва депутатът Михаил Дегтярев. На снимката: Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил на конференцията в Ялта. Associated Press

Групата има намерение да настоява за репарации на стойност не по-малко от 3-4 трилиона евро, които да бъдат изплатени на „правоприемника на СССР – Русия“, уточнява руският вестник „Известия“.

Според представител на групата, Михаил Дегтярев, член на Висшия съвет на Либерално-демократическата партия, Германия фактически не е заплатила на СССР никакви репарации за „разрушенията и зверствата по време на Великата отечествена война“. Според договора от Ялта СССР „бил прибрал някои германски активи от съветския сектор, например промишлено оборудване, мебели и дрехи“. После с Германската демократична република е сключено споразумение за прекратяване на взимането на репарации, но с Федералната република Германия и с вече обединената Германия такива споразумения няма, казва Дегтярев.

Според него въпросът за репарациите е „отворен и актуален, още повече че Германия продължава да нанася вреди на Русия по пътя на незаконните санкции на ЕС“.

Руски експерти, цитирани от ТАСС, смятат, че плащането на репарации е възможно само със междудържавен договор, но 70 години след края на войната изискването на подобни суми е почти нереално. Председателят на комисията по образование към руския парламент Вячеслав Никонов от „Единная Россия“ определи предложението на Дегтярев като „пълни глупости“.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана адмирал Владимир Комоедов смята, че дейността на работна група по репарациите е „просто необходима“. Според него руснаците „трябва да знаят с колко Германия е забавила развитието на СССР заради огромната загуба на човешки капитал“. /Дневник/