Константин Пенчев: Тези, които застанаха зад Панова, не са съдиите на България

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) не бива да е този, който е бил във ВКС. Неговата роля е да се бори отвътре за съдебната реформа, за преодоляването на вътрешните зависимости.

С тези думи националният омбудсман Константин Пенчев защити избора на Лозан Панов за председател на ВКС.

Вчера президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Панов за председател на ВКС. Той беше избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) на 29 януари, а след избора неправителствени организации и съдии призоваха президента да проведе публични консултации, преди да реши дали да издаде указа за назначаването му. Мотивите им бяха липса на яснота за критериите, по които ВСС направи избора и съмнения за равнопоставеността на двамата кандидати за поста и за тайната на вота при гласуването.

Омбудсманът подчерта, че той няма никакви съмнения в прозрачността на избора. „Тези, които застанаха зад Панова, не са съдиите на България и общественото мнение в България. В съдебната система има много вътрешни зависимости. Това не са гнили ябълки, а тумори“, подчерта Пенчев. По думите му съюзът на съдиите се е превърнал в кадрови център на ВСС и Павлина Панова е била тяхна кандидатура.

„Казвам, че категорично не харесвам ВСС и той взима скандални решения, като това за уволнението на Камен Ситнилски. Но ВСС е органът, който избира шеф на ВКС и не мнението на няколко журналисти, сред които Петя Владимирова от „Дневник“, Росен Босев от „Капитал“, е меродавно за това дали е добър или лош избора на Лозан Панов“, коментира още омбудсманът. В анализа сиКой кръг всъщност овладява ВКС Петя Владимирова подчертава, че остава непрозрачно издигането на Лозан Панов. Официално той е бил издигнат от председателя на Върховния административен съд Георги Колев и четирима членове на ВСС от неговия кръг.

„Както остана скрито въз основа на какви качества през 2010 г. възпитаникът на Симеоновската школа Георги Колев, който не се е занимавал с административно правосъдие, стана шеф на ВАС, и с какви качества през 2011 г. Владимира Янева бе предпочетена пред конкурент с безупречна репутация (освен че и двамата бяха фаворити на Цветанов), така и сега остава непрозрачно издигането на Лозан Панов (освен че предложилият го Колев се е срещал с премиера Борисов – по информация на медиите).

Лозан Панов може да е прекрасен човек и съдия, но стоят без отговор три ключови въпроса, и те трябва да бъдат изяснени, преди да бъде подписан указът за назначаването му“, пише в анализа си Петя Владимирова.

Константин Пенчев разкритикува и министъра на правосъдието Христо Иванов, че не е присъствал на избора на председателя на ВКС. По същото време Иванов, заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, беше в латвийската столица Рига, където се проведе Съвет „Правосъдие и вътрешен ред“. /Дневник/