Задържани са убийците на семейство Дамянови, те са убили и Манджуков

Убийствата на Борислав Манджуков и на семейство Дамянови са извършени от една и съща престъпна група.

Борислав Сарафов. Фотограф: Анелия Николова /Дневник/

Това обяви на брифинг в Министерството на вътрешните работи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той уточни, че групата е варненска с ръководител Радослав Калчев по прякор Черния Роди.

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков, който е разследван за данъчни измами, беше убит на 24 март 2014 година в София, а на 8 януари тази година в столичния квартал „Витоша“ бяха застреляни строителният предприемач Митко Дамянов и съпругата му. .

Сарафов обяви още, че като обвиняеми са привлечени и Николай Тошев по прякор Чирпанския, Галин Мирчев по прякор Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков по прякор Чубака, Петър Благоев с прякор Петрето, Христо Георгиев – Тополския и Николай Илиев с прякор Мазния. „Участници в групата са и неустановени лица, но работата продължава“, обясни Сарафов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров допълни, че двама души от престъпната група се издирват –  ръководителят й Радослав Калчев – Черния Роди, който е напуснал България на 11 януари и Недялко Цветков, който е успял да избяга по време на ареста.

През 2009 година Черния Роди беше осъден от Варненския окръжен съд на общо 2 години и 11 месеца затвор след групиране на присъди по няколко различни обвинения. Общо година и 11 месеца той получи за две данъчни престъпления в размер на близо 33 хиляди лева лв. и 8 хил. лв.

По-рано същата година по мегадознанието, разследващо престъпната дейност на трима общински съветници и още 21 лица, занимаващи се с разпространение на дрога, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора, Черния Роди призна вината си за участие в организираната престъпна група с Веселин Данов, Недялко Цвятков и други лица през периода 2004 – 2006 година.

Така след групиране на присъдата, постигната със споразумението с неизтърпяно наказание от 1 година по предходна присъда за наркоразпространение от 2007 година стана ясно, че Калчев ще изтърпи общо наказание в размер на 2 години и 11 месеца.

За убийството на семейство Дамянови са платени 30 хиляди евро, уточни Лазаров, но отказа да каже кой е поръчителят на убийствата.

На задържаните членове на групата са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с наркоразпространение, контрол върху проституцията и силови действия като мокри поръчки, уточни Сарафов.

На въпрос за убийството на Татяна Стоянов в Пазарджик главният секретар на МВР заяви, че „там нещата са ясни, но са нужни конкретни доказателства“. /Дневник/