Горанов готов на по-либерален модел пенсионно осигуряване

Финансовият министър предлага право на многократен избор между универсалните фондове и НОИ

Владислав Горанов направи поредното си отстъпление като финансов министър, но този път в правилната посока. Оглавяваното от него ведомство представи в петък промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които, ако бъдат приети, на практика биха заличили спорните изменения на пенсионния модел, приети набързо в края на декември от ГЕРБ и ДПС. С новите текстове широко афишираното понятие „право на избор“ вече изглежда по-реално.

Законопроектът предвижда възможност за многократен избор между универсалните пенсионни фондове (УПФ) и държавното обществено осигуряване (ДОО). Другият съществен момент е, че отпада привилегията за Националния осигурителен институт (НОИ) да получава по подразбиране 5-процентната вноска на тези, които сега подписват първия си трудов договор. Проблемът с гарантирането на индивидуалните партиди е решен донякъде, а в процеса по трансфер между частните фондове и НОИ ще участва Сребърният фонд.

Всъщност промяната в намеренията на финансовия министър не е изненада. Той заговори за подобна възможност още в края на декември, веднага след приемането в пленарна зала на последния вариант на КСО. Под обществения и медийния натиск Горанов призна, че привилегироването на НОИ и закрепостяването в държавното обществено осигуряване са най-спорните от всички приети промени. „Няма никаква пречка да не се даде възможност да се прехвърлят многократно партиди в рамките на трудовия стаж и да се сменя единият и другият модел“, коментира министърът. Още в края на миналата година той заяви, че са възможни всякакви концепции, които да бъдат обсъждани до 31 март.

По време на деветата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“, премиерът Бойко Борисов заяви, че целите на пенсионната реформа са да има добра доходност и да има гаранция, че пенсионните фондове ще имат добра отчетност и ще гарантират изплащането на пенсиите.

Технология на процеса

Промените, ако бъдат одобрени, отново дават право на осигурените и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г., да внасят изцяло осигуровките във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО) вместо 5% от общата им социална вноска да отива в универсален пенсионен фонд. Новите текстове вече предвиждат и обратен трансфер  – от НОИ в УПФ, и то многократен.

Друга корекция е връщането на принципа на служебно разпределение при подаването на първото заявление за осигуряване. Ако новоосигурените лица не направят избор в 3-месечен срок, те ще се разпределят служебно в някой от лицензираните универсални фондове. Промяната от декември даваше срок от 1 година, но се фаворизираше държавното осигуряване.

За да гарантират, че преведените средства от индивидуалните партиди на лицата ще бъдат съхранявани и няма да изтекат безвъзвратно в „общия кюп“ на разходопокривната система, от финансовото министерство са решили да използват Сребърния фонд. Именно там ще се прехвърля индивидуалната партида, ако човек избере да се осигурява само във фонд „Пенсии“. Законът предвижда 6-месечен срок за този трансфер. При настъпване на възрастта за пенсиониране партидата на осигурения ще се трансферира към НОИ, който ще изплаща пожизнена пенсия.

Наложени са обаче някои ограничения по отношение на сроковете. Всяка промяна на системата може да се осъществява веднъж на 1 година от последния избор. Ограничение ще има за тези, които ще се пенсионират скоро. Последният избор между двете системи може да се случи не по-късно от 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране, предвидена в кодекса. Преместванията ще стават с различен срок – към Сребърния фонд парите ще се преместват до шест месеца, а обратното – до месец. /Капитал/