Плавно увеличение на възрастта за пенсиониране

Плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно на възрастта за
пенсиониране за огромната част от работещите през следващите десетилетия предлага министър Калфин. 

kalfin

В профила си във Фейсбук социалният министър Ивайло Калфин пише, че пенсионната възраст не е единственият параметър на пенсионната система, но е най-видим.

Тя трябва да достигне 65 години за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота, посочва министърът на труда и социалната политика. Според Калфин, ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски. „Или пък да „гарантираме“ мизерните пенсии“, допълва още той.

Социалният министър предлага увеличаването на възрастта да се случи на малки стъпки, като за мъжете трета категория се предвиди хоризонт от 14 години, а за жените в първа – над 25 години. Това предполага плавно увеличение с по 1-3 месеца годишно за огромната част от работещите през следващите десетилетия. Съвсем поносимо, отбелязва министър Калфин. По думите му плавното увеличение на възрастта в съчетание с възможност за по ранно пенсиониране по желание ще облекчи много български граждани. „По принцип социалните партньори го приемат. Някои спорят дали това да започне от следващата или от 2016 година“, посочва Калфин. Според министъра няма причина да се отлага решението и хората да продължават да са в напрежение и несигурност и да не знят кога ще се пенсионират.

Ивайло Калфин припомня, че днес е решителния кръг с преговори по пенсионната система със социалните партньори. По думите му се подкрепят основните параметри, които пенсионната система трябва да постигне. „Има съгласие и че това трябва да е плавен, дългосрочен, но непрекъснат процес на промени.

Като знаем къде отиваме и по кой път ще минем, остава важната крачка – да разположим всичко във времето и да не отлагаме решенията за пореден път“, заявява социалният министър. /BTA/