Хр. Иванов: Вместо да говорим за приличие на протокола, да помислим как да осигурим доверието в страната

Достатъчно коректно френският посланик индикира, че има проблем, който очевидно е в полезрението на френското правителство.

hivanov

Нашите институции е по-добре, вместо да говорят за приличие на дипломатическия протокол, да помислим как да осигурим доверието в нашата страна.

Това заяви в предаването „Неделя 150“ правосъдният министър Христов Иванов. Той подчерта, че ние сме част от европейското семейство и в този смисъл неговото предпочитание е, когато между приятели има проблем, той да се назовава ясно.

Аз по скоро бих благодарил на г-н Дьо Кабан, каза Иванов. Министърът изтъкна също въпросът с влизането на страната ни в Шенген. По думите му Франция ще има решаващ глас по този въпрос. Иванов посочи най-важният въпрос:

Oсвен да говорим за реформа, освен да дискутираме законодателни промени, организационни промени, готови ли сме, когато има конкретни казуси, конкретни съмнения за нередности, конкретни разкрития за това, че ключови елементи от гаранциите против корупцията не работят, да поемем отговорност?

Това са двата коловоза на реформата. Имахме среща с експерти от ЕК и освен да им обясним какви велики планове имаме за бъдещето, хората питат за едно много просто нещо – има ли готовност в българските компетентни институции, когато има конкретни факти и индикации за нещо нередно, да реагират адекватно, решително и с последователност.

Това е въпросът, който стои пред и нас, и пред ВСС, и пред прокуратурата, и пред изпълнителната власт и парламента.

Всичко започна от съмненията за това, че делото за несъстоятелността на КТБ не е разпределено както трябва. Беше назначена проверка.

Тя установи три факта – че делото не е разпределено както трябва, че обясненията на ръководството на СГС не издържат на проверка, т.е. няма обяснение за тези нередности, и че софруерът, който се прилага за случайно разпределение и е бил приложен за това дело, не е осигурен срещу манипулация, която не оставя следи.

Тук към сюжета се добавя и ситуацията с френската фирма и нейната несъстоятелност в същото отделение на същия съд, разпределено с помощта на същия софтуер. Стои въпросът за ВСС – какво той ще направи, за да осигури случайното разпределение на делата без възможност за намеса.

Случайното разпределение на делата е антикорупционна гаранция и изискване на закона, подчерта правосъдният министър:

Когато се окаже, че това изискване на закона с години наред е прилагано по един меко казано спорен начин, без да се осигури необходимото ниво на сигурност на софтуера – това е скандал. Това говори за култура на затваряне на очите и за култура на непоемане на отговорност. Разпределението на делата освен това има пряка връзка с натовареността на съдиите. /BNR/