Работодателят на Петко Сертов: Нямам изгода от изчезването му

Ангел Божилов, собственик на „Обединени енергийни търговци”, отрече да има връзка със случая

sertov
снимка: BTV

Последното работно място на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност вече седмица, е фирмата „Обединени енергийни търговци”, собственост на бизнесмена Ангел Божилов. Там Сертов е нает преди повече от година като консултант.

На адреса, с който дружеството е вписано в Търговския регистър, фигурира още една фирма – „Вивид Пауър”. Също от регистъра е видно, че едноличен собственик на капитала на „Вивид Пауър” е чуждестранната „Ес И Ай Консулт” ООД, намираща се в САЩ.

И „Обединени енергийни търговци” има съдружници в САЩ – „Глоуб Инвестмънтс” ООД. Същата фирма е притежавала капитала на „Вивид Пауър” през 2011 г., личи от справката на bTV.

Година по-късно „Вивид Пауър“ става обект на съдебна атака от Гърция. Тогава операторът на гръцката система за пренос на електроенергия „Адмие А.Е.” завежда дело, обвинявайки „Вивид Пауър” в крупна измама с ток. Казусът стига и до Софийския градски съд.

Според документите по делото, с които bTV разполага, гръцката компания обвинява „Вивид Пауър”, че е закупила електричество за над 14 млн. евро, които изнесла и продала в Турция, но без да си плати.

Ангел Божилов е бил в Съвета на директорите на „Вивид Пауър” до 2012 г.Част от борда е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Оказа се, че той е един от последните, с които Сертов се вижда, преди следите му да се изгубят. Срещата е била ден преди изчезването му. Според Ламбовски собственикът в сянка на „Вивид Пауър” продължава да е Ангел Божилов. /BTV/