Всеки умира сам, Ханс Фалада

vseki-umira-sam-hans-falada

ВСЕКИ УМИРА САМ
Ханс Фалада

Стр.  682
Цена:25 лв.
ISBN: 978-619-179-009-8

Ханс Фалада е един от най-значимите немски писатели от първата половина на ХХ век, автор на десетки романи, най-известният от които „Всеки умира сам“ е издаден преди няколко години в нецензурираната си версия в Англия и Америка и става литературна сензация.

Фалада създава романа си по действителен случай. Семейство Квангел започва собствена кампания срещу нацисткия режим, като тайно разпространява картички из Берлин, в които призовава германския народ да осъзнае пагубната роля на Хитлеровото управление. Дали техните картички са получени и прочетени, дали са унищожени, или предадени на полицията? Дали техните действия ще имат някакъв ефект, освен да доведат до унищожаването на собствения им живот и на животите, до които са се докоснали?…

Фалада (псевдоним на Рудолф Дицен) е роден през 1893 г. в Грайфсвалд. През 1920 г. дебютира с романа „Младият Гьодешал“. Преведеният на много езици роман „Човече, ами сега?“ (1932) прави Фалада световноизвестен. Писателят умира от свръхдоза морфин на 5 февруари 1947 г. в Берлин.