Руската рубла продължава да пада

В началото на днешната търговия в Москва руската рубла се обезцени с около процент спрямо долара и еврото с оглед продължаващ спад на петролните цени до нови петгодишни дъна.

rubla

Рублата падна с 0,9% спрямо долара към 54,25 рубли, наближавайки рекордното дъно от близо 55 рубли, достигнато през миналата седмица и се обезцени с 1,1% спрямо еврото към 67,00 нивото.

Основната причина за днешния нов негативен старт на рублата е продължаващият спад на петролните цени, като януарските фючърси на петрола тип „брент“ се понижават с 0,55% към 65,33 долара за барел (най-ниско ниво от септември 2009-а година), докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,35% към 62,25 долара за барел (най-ниско ниво от юли 2009-а година). Само в рамките на вчерашната търговия „черното злато“ се обезцени с цели 4 процентни пункта, като от юни насам петролните цени се сринаха с над 40%.

Според редица анализатори икономиката на Русия вероятно се намира на ръба на т.нар. „перфектна буря“, визирайки падащите петролни цени, обезценката на руската рубла, международните икономически санкции, повишаващите се лихви по руските държавни облигации и прогнозите за предстояща икономическа рецесия през следващата година. Ако спадът на цените на „черното злато“ продължи, е само въпрос на време, преди Руската федерация да бъде изправена отново пред перспективата за изпадане в неплатежоспособност (фалит). За последно Русия претърпя голямо просрочване на своите задължения през 1998-а година.

Днешната поредна обезценка на рублата е факт, въпреки подновените през миналата седмици интервенции от страна на Руската централна банка, целящи да ограничат срива на местната валута. През миналия понеделник РЦБ изсипа на валутния пазар 700 млн. долара, а в сряда 1,9 млрд. долара. Днес Руската централна банка обяви, че отново се е намесила на валутния пазар в петък, продавайки 1,93 млрд. долара. Така само в рамките на предишната седмица банката изразходва 4,53 млрд. долара в опит да спре драматичната обзценката на рублата.

Водещи анализатори смятат, че подобни интвервенции от страна на РЦБ не са достатъчни, за да убедят финансовите пазари в сериозния подход на банката и че най-вероятно тя ще трябва да обмисли ново рязко вдигане на руските лихвени нива. Следващото редовно заседание на РЦБ е в четвъртък (11-и декември), като не е изключено банката отново да повиши своята основна заемна лихва след нейно повишение с 1,5% през октомври. Средните прогнози варират между вдигане на лихвата с 0,5% до нейно повишение с цели 4%.

Спадът на петролните цени до петгодишни дъна се отрази негативно и на руската фондова борса, като деноминирания в долари индекс RTS пада с близо 2% до петгодишно от 847 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MIVEX се понижава с 0,7% към 1471 пункта./BNR/