НС обсъжда бюджетите на НОИ и НЗОК

Бюджетите на общественото осигуряване и на Здравната каса ще бъдат разгледани от депутатите на първо четене.

sybranieВ бюджета на НОИ е предвидено увеличаване на пенсиите с 1,9 на сто от 1-ви юли, което ще струва 94 млн. лева повече на хазната спрямо тази година. Увеличава се максималният осигурителен праг, който от догодина ще бъда 2600 лева. Земеделските производители също ще плащат по-високи вноски.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане малко над 157 лева от средата на година, а социалната 115 лева и 15 стотинки. Таванът на пенсиите ще достигне 910 лева, след като от средата на годината се увеличат с 1,9 на сто по Швейцарското правило. Експертите от НОИ са изчислили, че ако се пренебрегне дефлацията от изчисленията, ще са необходими близо 29 милиона повече, за да се увеличат пенсиите с 2,4 на сто. Общо 10,1 на сто от брутния вътрешен продукт ще отиде за пенсии догодина, което е минимален ръст от 0,2 процентни пункта. Очаква се пенсионерите да бъдат 2 милиона 174 хиляди души, което е с около 10 хиляди по-малко от тазгодишните. Средната пенсия се планира да достигне 319 лева при 308 за тази година.

От догодина майчинството ще се изчислява на базата на дохода за последните 24 месеца, а не както е досега за 18 месеца. Това ще спести около 6 милиона лева в НОИ.

От следващата година ще бъде прекратено отпускането на социална пенсия за инвалидност на хората, които вече получават пенсия за стаж и възраст. За тези, които вече имат отпусната инвалидна пенсия в предишните години, е предвидено да продължат да я получават. Дупката в бюджета на НОИ, която ще се покрие от държавата чрез събрани данъци, надхвърля 2 милиарда лева.

Между първо и второ четене на закона ще бъде решено какво ще се сучи с възрастта и стажа за пенсиониране за най-масовата трета категория труд. Първоначално предложението бе за нарастване с по четири месеца на година, но след това се заговори за по-плавно нарастване и то само на стажа.