Обама одобри нови директиви за американските военни в Афганистан

Президентът Обама одобри планове, предоставящи на
американските военни командири по-широки правомощия в
подпомагането на афганистанските сили да отблъскват талибанските бойци след формалния край на бойните операции на САЩ и НАТО идния месец.

obama
снимка:Ройтерс

Това предаде Ройтерс, като се позова на високопоставено длъжностно лице от американското правителство.

Решението, което било взето през последните седмици, ще
позволи на американските сили да извършват ограничени мисии срещу талибаните. Това ще са операции, които ще се провеждат, ако се сметне, че има необходимост да се защитят американци илида се окаже подкрепа на афганистанските сили за сигурност.

Според цитираното от Ройтерс длъжностно лице вече няма да
бъдат вземани на прицел бойци, само защото са членове на
талибаните, в степен, че членовете на талибаните пряко
застрашават САЩ и коалиционните сили в Афганистан или оказват подкрепа на Ал Каида, но „ще бъдат предприети съответните мерки,за да се осигури безопасността на американците“.

„Ню Йорк таймс“ съобщи в свой материал от петък вечерта, че
новите правомощия позволяват и американски изтребители,
бомбардировачи и безпилотни самолети да оказват поддръжка на афганистанските сили при бойни мисии, допълва Ройтерс.Афганистанският парламент планира днес да проведе специално заседание, на което да бъде обсъдено споразумението по въпросите на сигурността със САЩ, предаде ТАСС, като се позова на председателя на долната камара на законодателния орган Абдул Рауф Ибрахими. По данни на агенция Хама прес, за да влязат в сила подписаните на 30 септември договорености, те трябва да бъдат ратифицирани от двете камари на афганистанския парламент,
допълва ТАСС. /БТА/