Губим до €106 млн. за регионално развитие

До края на годината България може да загуби 106 млн. евро, равняващи се на над 200 000 лв. по ОП “Регионално развитие”.

 

Това каза строителният министър Лиляна Павлова пред bTV.“По програмата за регионално развитие към настоящия момент има 106 млн. евро, които са рискови.

Последната възможна дата за разплащане с тези средства е до 10 декември. Всяко едно евро, което успеем да разплатим, ще е победа”, обясни тя. Павлова предупреди още, че всичко, което остане неразплатено, ще е за сметка на държавния бюджет. “Това са фактите – ще работим, за да минимизираме щетата”, отсече Павлова. Тя даде за пример строителството на магистрала “Марица”, чието изпълнение има закъснение от година и два месеца. “Това се случва с всички проекти – те или са замразени, или имат закъснение, или не се работи по тях с необходимия темп”, коментира Павлова резултата от спрените пари по оперативната програма.

По думите й много от дейностите в МРРБ са на етапа на развитие, в което са оставени през март 2013 г., т.е. сега правителство започвало от там, където ги е оставило. “Първо трябва да стабилизираме ситуацията, да събудим всичко от забвението, в което е потънало. Тази година и половина трябва да я компенсираме в първите две години от мандата, чак тогава ще можем да започнем да надграждаме”, заключи Павлова.

Преди броени дни вицепремиерът Томислав Дончев също очерта мрачен сценарий по отношение на рисковите евросредства, но тогава той отказа да посочи конкретни размери на задаващите се загуби за страната ни с мотива, че чиновниците не бива да се отпускат, а да се борят за всяко евро. Само два дни по-късно пък разплащанията по ОП “Околна среда” бяха отблокирани.
/Монитор/