Образователният министър е готов да „резне крилете“ на корупцията при учебниците

Министърът на образованието Тодор Танев подозира корупция при писането на учебниците.

Тодор Танев е член на Гражданския съвет към Реформаторския блок и липсата на партийна обвързаност го кара да се чувства свободен. Фотограф: Анелия Николова Дневник

Пред Нова телевизия той каза, че засега няма преки доказателства, но очаква в най-скоро време да бъде атакуван и  обещава „да не се даде“.

Първият му приоритет е ускореното приемане на Закона за училищното образование, който мина на второ четене в 41-ия парламент, но остана неприет след оставката на правителството на ГЕРБ през 2013 г. След приемането на закона министър Танев ще започне промяна в учебните планове и програмите.

По думите му съставителите на учебните планове са „хора, които не са излизали никога в Европа“, не са заклети образователи и поборници за просветата, а просто чиновници. „Малко трябва да им резнем самочувствието и крилата, на които летят, и тези, които създават тяга, за да могат тези неща да летят като дракони“, каза Танев.

Според министъра учебното съдържание трябва да е по-малко по обем. „Образованието трябва да произвежда мислещи хора, а не учени. Тъпченето на главите със страшни думи прави хората вторично неграмотни“, каза той. Изтъкна, че авторите на учебници са уверени, че именно тяхната дисциплина е най-важната. В същото време липсва гражданско образование, хората не знаят кой е президент и кой министър-председател и не разбират какво е кредит.

Ще има промени и при професионалното образование, защото сега „произвеждаме чиновници, а не майстори“.

Министърът подчерта, че освен това системата трябва да бъде защитена „от онези родители, които смятат, че учителите са им слуги“.

Танев предвижда и промени в училищните настоятелства, да засили ролята на гражданското общество, включително на частния сектор, представителите на който, по думите му, са добри меценати.

Преди това ще обсъди идеите си с учителите в страната.
/Дневник/