Четвърт век демокрация – 10-и ноември

На 10 ноември отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени в България.

101989След митингите от 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 35 години.

Само часове по-рано в Германия е паднала Берлинската стена. Със свалянето на Живков от власт започват политическите промени в България и преходът на страната към демокрация и пазарна икономика.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Седмица по-късно, при първото заседание на Парламента след пленума, за председател на Държавния съвет е избран Петър Младенов. Депутатите решават да бъдат премахнати от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно – на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. През юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна система. /БНР/