Унгария може да напусне ЕС, заяви председателят на парламента

В случай че ЕС продължи да налага решенията си на Унгария, страната трябва да обмисли постепенното напускане на съюза, заяви председателят на парламента и депутат от управляващата партия „Фидес“ Ласло Кьовер, цитиран от EurActiv.

Ласло Кьовер [wikimedia commons]
Според унгарското онлайн издание origo.hu Кьовер е заявил, че в опитите си да диктува на страната как да бъде ръководена Брюксел прилича на Москва преди падането на СССР през 1989 г.

Председателят на парламента заяви, че ако това е посоката на развитие, поета от ЕС, то Унгария трябва да обмисли напускане на съюза. Той добави, че това е „кошмарен сценарий“ и че се съмнява, че „ще се стигне дотам“. Кьовер каза още, че НАТО и ЕС сами по себе си не са проблемът, а фактът, че „Евроаталнтическият свят е разклатен морално“.

Той посочи, че от края на комунизма насам правителствата и финансовите лидери на някои от западните държави вярват, че могат да направят всичко.

Изказването на Кьовер доведе до незабавна реакция от опозицията. Партия „Диалог за Унгария“ призова премиера Виктор Орбан да „дисциплинира“ председателя на парламента, тъй като мненията му вредят на международните интереси на всички унгарски граждани. Партията добави, че е време Орбан да обяви дали бъдещето на страната е свързано с Брюксел или с Москва.

Либералната партия определи изказването на Кьовер като „сериозна грешка“, особено в контекста на забраната за издаване на визи за шестима представители на управлението, наложена от САЩ. Budapest Business Journal писа, че Германия от своя страна може да прекрати партньорства и общи проекти с Унгария заради политиката на Орбан.

EurActiv отбелязва, че през последните месеци управлението се сближава все повече с режима на Владимир Путин. През април консервативната партия „Фидес“ на Виктор Орбан спечели нов четиригодишен мандат, но търпи критики от ЕС, че събира в себе си прекалено много правомощия и пренебрегва демократичния модел на разделение на властите. /Дневник/