Игра на слонове

Кръгът се затваря в изходната за политиката в България точка – става това, което иска ДПС

След като една година ДПС управляваше с решаващата помощ на „Атака“, лидерът Лютви Местан заплаши, че партията му ще e „ярка, ясна и силна опозиция“ на управление, което ще включи „антиевропейския Патриотичен фронт“.

Ако някой много се затруднява да проумее протичащите като TV риалити преговори за новия кабинет, ето един практичен съвет: да мине покрай някоя будка за вестници (най-добре Lafka) и да хвърли бърз поглед на първите им страници. С много малко изключения те всички нямат ама нищо общо с депутата Делян Пеевски и пълното съвпадение на позициите им за бъдещата власт с тази на ДПС е абсолютно случайна.

Да я припомним: ДПС ще подкрепи или еднопартийно правителство на малцинството на ГЕРБ, или най-много коалиция с Реформаторския блок, заплашвайки да е „ярка, ясна и силна опозиция“, ако участва Патриотичният фронт.

Лидерът на ГЕРБ със сигурност е разбрал посланието, ако направи кабинет с реално мнозинство от над 121 депутати, което формално не би трябвало да зависи от „балансьорските“ услуги на ДПС. А пресата го препраща на публиката в „разбираем“ вид, съдейки по заглавията само на 29 октомври.

„Кунева, Кънев и сие провалят кабинета“, съобщава флагманът „Труд“, „Радан се извъртя, вече иска тройка“, уточнява „24 часа“. „Кунева и Борисов постигнаха вчера съгласие за управленска коалиция. Това обаче бе взривено от ДСБ“, допълва партньорски „Преса“ и призовава: „Радане, кажи си!“. В подопечния на майката на Пеевски „Телеграф“ вариантът е „Радан с троен лупинг за коалицията“, а в „Монитор“ темата е представена с три мнения: „Мишкуването на Радан“, „Кабинет на малцинството е най-логичното решение“ и „Реформаторите играят двойна игра“.

Същия ден след срещата си с лидера на ЕНП и голям приятел на Бойко Борисов Лютви Местан коментира пред агенция ПИК: „Жозеф Дол е голям демократ. Имаме готовност да подкрепим кабинет, предложен само от ГЕРБ.“ Същият сайт любезно съобщи още, че „Бареков и Жозеф Дол се разбраха за пет приоритета в бъдещото управление“.

Последва и заключението на самия Борисов, че ако до понеделник РБ не се съгласи да участва в правителство на малцинството, ще си го сформира само от ГЕРБ.

Така кръгът се затваря в изходната точка за политическия процес в България от много години насам – става това, което иска ДПС. И ако целият преговорен спектакъл е бил замислен като тънка „Игра на тронове“ (поведението на Патриотичния фрон изглежда като част от същата игра), обединените от няколко семпли опорни точки усилия на политици и медии го превърнаха в игра на слонове – в стъкларски магазин. /Капитал/