Шикорски: Путин предлагаше на Полша да си поделим Украйна

От есента на 2013 г. Русия се е опитвала да въвлече Варшава да предприеме военна операция в Украйна, подобно на постмодерно повторение на историческата подялба на Полша, твърди доскорошният полски министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от американското издание „Политико“ (politico.com).

Радослав Шикорски (на преден план). Reuters

„Той искаше да участваме в тази подялба на Украйна. Путин искаше Полша да изпрати войски там. Такива сигнали ни бяха изпращани… Ние от години знаехме, че мислят по този начин“, разказва Шикорски, цитиран от автора Бен Джуда, един от известните анализатори на сегашното управление в Москва

„Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск, когато той посети Москва. Каза, че Украйна е изкуствено създадена държава, че Лвов си е полски град и защо да не уредим нещата заедно. За щастие Туск не отговори. Той знаеше, че ни записват“, допълва Шикорски за разговорите с вече бившия премиер, който скоро ще стане председател на Европейския съвет на мястото на Херман ван Ромпой. Самият Шикорски, който от края на септември оглавява Сейма (долната камара на парламента във Варшава), бе сред обсъжданите на първоначален етап имена за нов ръководител на дипломацията на ЕС.

Джуда обяснява, че в Кремъл знаят, че в един от най-популярните съвременни романи се разказва как Полша се съюзява с нацистка Германия, за да нападне СССР, и че самият Шикорски е казвал, че измислената история не е лоша. Днес изглежда като сондаж и скандалното предложение от Владимир Жириновски към Варшава да си вземе пет провинции от Западна Украйна. „Отговорихме им много, много ясно, че не искаме да имаме нищо общо с това“, казва Шикорски.

Той допълва, че задаващата се война в Украйна се е появила на хоризонта през 2008 г. И руските намерения са станали ясни на срещата на НАТО в Букурещ, когато Путин казва, че Украйна е изкуствено образувание и голяма част от земите й исторически са принадлежали на Русия.

В статията се казва, че според украинското разузнаване руски агенти са започнали да навлизат в Крим от 2012 г., а може би дори от 2010 г., и през лятото на 2013 г. са започнали открито да обсъждат анексирането на полуострова.

Но алармата се е включила в полското външно министерство преди малко повече от година. „Научихме, че Русия пресмята кои райони ще й бъде изгодно да вземе“, казва Шикорски. По думите му Кремъл си харесал Зопорожието, Днепропетровск и Одеса и преценил, че Донбас не си струва да бъде включван в Русия.

„По това време те вече изчисляваха как да завземат Крим като рекетиране на президента Виктор Янукович“, допълва Шикорски. Знам от срещите и разговорите си с него, че искаше да подпише споразумението за асоцииране с ЕС. Но през ноември 2013 г. нещо се прекърши. На базата на нашите разговори имам усещането, че Путин му е казал нещо в Сочи. Мисля, че е извадил компромат срещу него – знаем, че всяка седмица или на две седмици камион с пари (откраднати от украинския бюджет) напуска страната. И мисля, че той му е казал: „Не подписвай асоциирането, иначе ще вземем Крим.“ Ето така са се обърнали нещата“, разказва още той.

Според Шикорски никой не знае къде ще спре Путин и че рано или късно може да опита да завземе останалата част от Новорусия, както той нарича обширната територия от руската граница до Приднестровието в Молдова. „Опасявам се, че руснаците просто не могат да приемат съществуването на Украйна като държава.

Не могат да признаят, че съществува отделен народ. И ако искат да се изправят срещу украинския национализъм, ще разберат що за народ са украинците в една 20-годишна партизанска война.“

Най-вероятно поради това, че ще трябва да прибегне до пълна мобилизация, за да задържи една толкова обширна окупираната територия, Путин е замразил конфликта в Източна Украйна.

Както Шикорски, така и шведският му колега Карл Билд смятат, че десетилетия напред ни очаква военна заплаха от Русия. „Разговарял съм с генерали от НАТО и те мислят като мен – че той е готов да доведе нещата до краен предел или дори да прекрачи границата, за да се прекършим.

Вярвам, че за Путин ние сме напълно ясни – някаква групичка бъзливи слабаци. И той си мисли, че няма да започнем война, за да защитим балтийските републики. Знаете ли, може би той е прав“, казва Шикорски. /Дневник/