Военни и полицаи ще се пенсионират рано поне още 3 г.

Поредно правителство предлага реверанс за ранното пенсиониране на полицаи и военни под заплахите за протести на служителите в специалните ведомства.

pensia1
Привилегии до кога? а за другите ?

Преди по-малко от месец служебният кабинет прие актуализацията на програмата за реформи, в която е записано, че ще се въведат мерки за ограничаване на ранното пенсиониране на служителите в специалните ведомства за 2015 г. заради препоръките на Европейската комисия.

Вчера обаче вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков съобщи, че ще има преходен период от три до пет години, в които тези служители ще могат да се пенсионират по старите условия. Това се прави, „за да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата на МО, МВР и МП“. От 2013 г. действаше минимална възраст за пенсиониране само за военните, но БСП я отмени. „Диференцирана минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства е необходима, конкретните възрасти ще са предмет на широко обсъждане“, обеща Христосков.

В момента служителите на МО, МВР и правосъдието са единствените, които излизат в пенсия само при 27 години осигурителен стаж, от които 18 г. специализиран. Според данни на НОИ, разпространени от социалното ведомство вчера, либералният режим води до това, че средната възраст за излизане в пенсия през м.г. за работещите в специалните ведомства е била 50 г. и 5 месеца, през 2012 г. – 49 г. и 7 месеца, през 2011 г. – 49 г. и 4 месеца.

Пак по данни на НОИ повечето от излезлите в пенсия служители продължават да работят – през 2010 г. в легалната икономика са се осигурявали 66% от тях. През 2011 г. и през 2012 г. делът на новите пенсионери от МО, МВР и МП, които са получавали едновременно пенсия и заплата, е 61%. Бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25.9 години (за 2013 г.), като от 2010 г. насам тази продължителност непрекъснато се увеличава, сочат данните на НОИ.

„Въз основа на анализа на тези данни в единия от разработените варианти съветът за осигурителната система предлага въвеждането на възраст за пенсиониране за служителите на специалните ведомства. Идеята е тази възраст да е различна за различните длъжности в МО, МВР и МП съобразно тяхната специфика. Не са обсъждани конкретни възрасти за отделните длъжности“, съобщиха от екипа на Христосков. От социалното ведомство допълват, че консултативният съвет не е обсъждал „никога и по никакъв повод“ намаляване на броя на брутните работни заплати, получавани при пенсиониране в МВР и МП. Към момента те са до 20 в зависимост от прослужените години в съответната система. „Заплатите не са въпрос на осигурителната система, а на финансовите възможности на ведомствата“, коментира пред „Сега“ експерт от съвета.

АКТУАЛИЗАЦИЯ

„Пенсиите не могат да бъдат намалявани при никакви обстоятелства. Ако се запази индексацията по т.нар. швейцарско правило, ще има увеличение от 1 юли догодина, от ръста на осигурителния доход зависи с колко“. Това обясни шефът на НОИ Бисер Петков пред БНТ. По швейцарското правило пенсиите се осъвременяват със сбора на 50% от ръста на цените и 50% от осигурителния доход. Заради дефлацията у нас обаче се появиха спекулации, че пенсиите всъщност могат да се намалят, което Петков отрече категорично.

Той обясни, че инфлацията е само един от елементите на формулата и той няма да повлияе на увеличението, защото ръстът на осигурителния доход ще е по-голям. В свое становище до консултативния съвет от НОИ предлагат „да се поясни как ще се процедира при определяне процента на осъвременяване на пенсиите, когато се отчита дефлация“. Средната пенсия у нас е 330 лв. /Сега/