ГЕРБ прекрати преговорите с Реформаторите за разбиването на модела „КОЙ“ с формални аргументи

ГЕРБ прекратява засега разговорите с Реформаторския блок за съставяне на правителство въпреки съвпаденията по 90% от приоритетите в програмите на двете партии, включително за спорната реформа в правосъдието.

Фотограф: Юлия Лазарова

Това обявиха от формацията на Бойко Борисов пред журналисти след консултации в парламента, продължили повече от 6 часа.

В края на тежките консултации, най-продължителни до момента, стана известно, че най-голямата парламентарна сила не вижда в Реформаторите стабилен и надежден партньор, а десните не са чули ясно изявление, че ГЕРБ не подкрепя модела „КОЙ“ на срастване на политическа, икономическа и медийна власт.

Като причина за разминаването от ГЕРБ посочиха, че не са получили отговор на основни въпроси – дали блокът ще бъде стабилен и надежден партньор, дали приема лидера на партията Бойко Борисов за министър-председател, колко от партиите в блока са готови да подпишат коалиционно споразумение. В отговор на въпрос не изключиха кабинет с участието на блока и въпреки това няколко пъти подчертаха, че разговори с Реформаторите повече няма да има.

Зам.-председателят ДСБ и член на преговорния екип на блока Петър Москов възрази, че коалицията е готова още утре да продължи разговорите с готовност да се включи в бъдещо управление. Единственото условие било мнозинството да има политическа рамка, която да е ясен знак, че не одобрява модела „КОЙ“.

„Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство без да сме наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок“, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. И добави, че в ГЕРБ имат опасения, че със самата стратегия на преговорите се е целяло в края им тя и съпартийците й да бъдат предизвикани да ги прекратят.

Москов отговори, че ако разминаването е само за това има ли гаранции кой представлява Реформаторския блок, това е технологичен въпрос. Блокът бил готов да намери подходяща юридическа форма за такива гаранции до края на седмицата.

Корман Исмаилов с резерви към националистите

От изявленията на двете партии се разбра, че сред основните причини за разминаването е участието на националистически формации в следващото правителство. От блока настояват на обща управленска платформа, която включва интеграция и права на малцинствата като приоритет. Настояват и от властта да бъдат изключени партиите, крепили мнозинството в миналия парламент – БСП, ДПС, „Атака“, както и „България без цензура“. Така според тях се гарантира противопоставянето на модела „КОЙ“ на срастване на властта с олигархични интереси.

„НПСД постави нашата чувствителност към надигащия се националпопулизъм, расизъм, ксенофобия, които ще имат по-силно представителство в 43-ото Народно събрание. За нас е важно дали следващото мнозинство ще зависи от представители на този националпопулизъм“, заяви лидерът на НПСД и бивш председател на младежката ДПС Корман Исмаилов. Той добави, че за него лично е важно ГЕРБ да даде гаранции, че няма да се стигне до противопоставяне, етнорелигиозно напрежение и омраза.

„В края на разговора се оказа, че преговаряме с хора, зад които стоят или 22-ма, или 23-ма депутати, дори този въпрос не е ясен. И нямаме гаранции за стабилност на участието, за да можем да имаме стабилно управление“, отговори Румяна Бъчварова. Корман Исмаилов е единственият депутат от НПСД. Заради неговата формация в изборната нощ от Патриотичния фронт обявиха, че не приемат Реформаторите за коалиционен партньор. Фронтът обаче беше сочен и от ГЕРБ, и от дясната коалиция като възможен трети участник в управлението.

Менда Стоянова от екипа на ГЕРБ заяви, че с платформата блокът поставя трудна задача на най-голямата парламентарна партия. Причината – дясната коалиция изключва БСП, ДПС, „Атака“ и ББЦ, а има резерви към някои от политиките на Патриотичния фронт. Предстоят разговори с Патриотичния фронт и АБВ. ГЕРБ и Реформаторите имат едва 107 депутати и не могат да съставят стабилно мнозинство без трета формация.

Спор по модела „КОЙ“

Запитани дали са споменавали името на депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски в разговорите, Реформаторите подчертаха, че основно тяхно изискване е „да бъдат изключени носителите на модела „КОЙ“. От ГЕРБ възразиха, че не трябва да има „персонификации“.

За нас има неща, които са важни – ясна оценка за модела „КОЙ“, евроатлантическата ориентация, съдебната реформа и гарантирането на човешките права и свободи, изключване на ксенофобията и спазването на човешките права“, заяви Петър Москов и добави, че това не е условие, а платформа за разговори между членове на Европейската народна партия.

Цецка Цачева отговори, че ГЕРБ е изключила коалиция с ДПС именно защото Движението не е осмислило резултатите за обществото от някои кадрови назначения.“Категорично обаче се противопоставяме на персонифицирането на лица, които са отговорни за цяла една система. Държим да произвеждаме политики „за“, а не в самото начало да тръгваме да спорим от заявените „не“-та, било под формата на червени разделителни линии, чупене на пръсти и т.н.“, каза тя.

Реформаторите приемат Борисов за премиер, от ГЕРБ се съмняват

Не получихме отговор признава ли се правото на най-голямата партия да определи сама своя кандидат за премиер, заяви Румяна Бъчварова. Повод за думите й е декларацията на Реформаторите отпреди парламентарните избори, в която те настояват на позициите на министър-председателя, вътрешния и финансовия министър да няма хора, заемали ги преди. Това изключва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче неведнъж заяви, че подобно условие е неприемливо, и го определи като „извиване на ръце“.

„Никога не сме поставяли под съмнение правото на първата политическа сила да излъчи министър-председател“, възрази Петър Москов. Той добави, че това кой ще е премиер и министри в бъдещия кабинет не е било тема на днешните преговори.

От отказ за преговори до отворена врата за нови

Малко след края на преговорите лидерът на ДСБ Радан Кънев сподели в социалната мрежа „Фейсбук“ статус на политолога Даниев Смилов, който посочва, че ГЕРБ очевидно си търсят причина да предотвратят коалиция с Реформаторите. Той нарича изразените от най-голямата парламентарна партия опасения за легитимността на преговарящите от името на блока „несъстоятелни“ и допълва, че структурата на Реформаторския блок е достатъчно ясна. „Опасявам се, че прекратяването означава нови избори. Към момента всичко това е безотговорно поведение“, посочва Смилов, цитиран от Радан Кънев.

Минути по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира, също през „Фейсбук“, като даде да се разбере, че независимо от категоричния тон на излъчения от него преговарящ екип, не смята за затворена вратата към нови разговори с Реформаторите.

„Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда“, посочва Борисов.  /Дневник/

1 comment

  1. А реформаторите ще си прекратят съществуването сами, защото са некадърни!

Коментарите са изключени.