Свещеник разкри тайните на мафията

Тонове отрова лежат под Везувий

Румен Михайлов Кореспондент на “Монитор”, Италия

Свещеникът от намиращия се край Неапол град Ерколано дон Марко Ричи разкри на полицията къде местната организирана престъпност е скрила десетки тонове със силно токсични отпадъци. Оказва се, че Ла Камора била избрала през изминалите 5–6 години за склад  на поне десетина опасни за здравето и силно канцерогенни вещества пещери, археологически разкопки, кариери и тунели в природния парк около вулкана Везувий.

Отчето научило тайните на неаполитанската мафия в изповедалнята на управляваната от него църква „Санто Куоре”, където търсели опрощаване на греховете сикакто камористки босове, така и техни роднини. „Те ми се разкриха целокупно, но никой няма да научи имената им, за да гарантирам тяхната лична неприкосновеност и за да спазя поне донякъде тайнството на изповедта”, заяви пред журналисти Дон Ричи. По собствените му думи преди известно време той започнал сам да търси мафиотите, тъй като констатирал, че в енорията му погребенията се увеличават с всеки изминат ден.

А причините за преждевременната смърт на все повече членове на паството му били почти винаги едни и същи – левкемия и тумори, причинени от отрови в околната среда. Влезлият в ролята на частен детектив Дон Ричи установил също така, че опасните заболявания връхлитат преди всичко хора, живеещи в близост до природния парк Везувий. Тогава той започнал да кани да се изповядат при него лица, за които знаел, че са близки на местни камористки босове, постепенно стигнал и до самите тях.

След като научил къде престъпната организация обикновено изхвърля приеманите от цяла Италия срещу много пари токсични отпадъци, свещеникът сам проверил дали казват истината. Тоест тръгнал по очертаната му следа и открил на няколко места зарити в земята бидони с отровни субстанции

После не му оставало нищо друго освен да уведоми за опасните находища полицията и прокуратурата. Както писа вчера в. „Кориере дела сера”, сега на няколко места под вулкана Везувий работят трескаво специализирани екипи на полицията, Гражданска защита и корпуса на лесничеите. За голямо съжаление те непрекъснато се натъкват на потвърждения на казаното на дон Ричи от мафиоти в изповедалнята на църквата „Сакро Куоре” в Ерколано. /Монитор/