Падат визите за Канада

Визовият режим, с които жителите на някои европейски държави все още трябва да се съобразяват, вероятно ще отпадне много скоро, прогнозира посланикът на ЕС в Отава Мари-Ан Конинкс.

otava

Северноамериканската държава все още не е премахнала ограниченията за българите и румънците. Все повече дипломати обаче се опасяват, че София и Букурещ могат да блокират ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, ако визовият режим не бъде отменен.Конинкс заяви по канадската телевизия „Си Ти Ви нюз”, че визовият режим за румънците и българите не се харесва от съюза на 28-те и затова тя настояла пред канадския премиер Стивън Харпър тази разпоредба да отпадне.

В противен случай ЕС ще трябва да въведе визи за канадците при пътуването им до която и да било страна в рамките на Обединена Европа.

По този повод говорителят на канадското Министерство на гражданството и имиграцията Реми Ларивиер е посочил в имейл, че Отава възнамерява да премахне визите за всички страни членки на ЕС. Той обаче уточнил, че правителството първо трябва да вземе предвид няколко критерия ­ социално-икономическия профил на съответната страна, въпросите с имиграцията, националната сигурност и правата на човека.Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви вчера началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток за 2016 година, позната у нас и като „Лотария за зелена карта”.

Електронните формуляри (E-DV) трябва да бъдат подадени до 12 часа американско източно стандартно време на 3 ноември, уточняват от посолството на САЩ в София. /Монитор/