Родопският драматичен театър се рестартира с „Майстори“

Родопският драматичен театър се завръща на сцената с премиераднес на „Майстори“ от Рачо Стоянов. Спектакълът е отговорът н асъстава  защо беше важна битката за съхраняване на Смолянския театър.

majstori

Постановката е оригинален експресивен прочит нарежисьора Крум Филипов на пиесата „Майстори“.

„Този прочит е по-екзистенциален, акцентът не е толкова етнографско-фолклорен, а темата за жертвата, който всяка любов изисква“, коментира Крум Филипов, който е и директор на Родопския драматичен театър. Рестартираният след административно закриване Смолянски театър трябва да доказва своето място не със стойностни спектакли, а с броя продадени билети.

В методиката,определяща правилата за финансиране на театрите в страната не епредвиден случай на започваща от началото трупа, а средствата се определят от броя на билетите от предишния сезон.

Подобен критерий за храма на Мелпомена в Родопите би означавало насърчаване на поп култура, елиминирайки художествените критерии.

Започващият от начало Родопски драматичен театър е с променен статут след възстановяването. Трупата се финансира от държавния бюджет, а театралната сграда вече е общинска собственост.Трупата има и пътуваща сцена, а в афиша й на 30 септември е включено още едно премиерно заглавие – „Карнавал“ на нашумелия испански автор Жорди Галсеран.  /БНР/