На 20 септември Пловдив се включва в кампанията „Град без коли“

За поредна година Община Пловдив взема участие в Европейската седмица на мобилността.

Кампанията продължава до 22 септември и окуражава европейските местни власти да въведат и разпространят мерките за устойчив транспорт.

Кулминацията на седмицата е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове в рамките на един ден определят няколко зони, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт.

„Нека всички заедно подкрепим идеята и бъдем в Пловдив без кола”, призовават организаторите за днешния ден. Логото на тазгодишната седмица на мобилността „Нашите улици, нашият избор!“ се обръща към пловдивчани и мотивацията им да опазват въздуха чист и улиците по-безшумни чрез техния избор за превоз.

Като част от програмата за отбелязване на кампанията „В града без кола“, в 9 часа на Гребната база ще бъде даден стартът на традиционния крос „Независимост”.

В „Цар Симеоновата градина“ между 9 и 13 часа ще има открит урок-демонстрация на тема „Правила за безопасно движение за най-малките“,  състезание за майсторско управление на ролкови кънки, ролери, тротинетки, скейтбордове и велосипеди. Проявата ще бъде съпътствана с рисунки, забавни игри и награди.

Европейската седмица на мобилността ще бъде отбелязана с програма и във всички райони на Пловдив. /БНР/